Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Hromadný závod v Anterselvě: Suverénní Fourcade, průměrní Češi

Nezářili, nezklamali. Čeští biatlonisté uzavřeli své působení v Anterselvě průměrnými výkony – Ondřej Moravec skončil čtrnáctý, Michal Krčmář šestnáctý. Závod s přehledem vyhrál Martin Fourcade před norským tandemem Tarjei Bö, Erlend Bjoentegaard.

Martin Fourcade
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Martin Fourcade se rázně připomněl biatlonovým fanouškům, kteří po výtečných výkonech začali favorizovat Johannese Bö. Francouzský závodník přesvědčivě zvítězil v hromadném závodě, naopak jeho norský sok se trápil – šance si odstřelil hned na úvodních střelbách, čtyři chyby nemohl dojet sebelepší běžec. Bö nakonec doběhl jako šestý.

Čeští biatlonisté prakticky po celý závod nebyli v hledáčku kamer. Michal Krčmář dělal na střelnici jednu chybu za druhou, tři minely byly pro tento závod přespříliš. Český závodník dojel šestnáctý. Lépe se na střelnici vedlo Ondřeji Moravcovi, avšak jeho běh nebyl zdaleka ideální – snad vinou potíží s krční páteří – a zkušený závodník nakonec bral 14. příčku.

"Ondra (Moravec) předvedl pěkný výkon, ale u Michala (Krčmáře) těch chyb bylo moc – přitom na trati mu to šlo," hodnotil trenér Michael Málek. "Na výkonech se už podepisuje únava, bylo to vidět na trati," dodal Málek.

Jak závod probíhal?

Závod se pro české závodníky nezačal vyvíjet vůbec dobře. Oba jednou chybovali na úvodní střelbě a bylo jasné, že pokud budou v závodu útočit, tak jen ze zadních pozic. Kdo pokazil položku v leže ještě více než česká dvojice, byl překvapivě Johannes Bö. Suverénní vítěz prvních dvou závodů v Anterselvě vyrobil rovnou dvě chyby a nacházel se ve třetí desítce.

Pro norskou hvězdu závod posléze víceméně skončil na druhé střelbě, kde přidal další dvě chyby a čelo závodu se mu definitivně vzdálilo. Naopak přicházel čas Martina Fourcada, který i přes jednu chybu uchopil vedení a ujížděl všem ostatním. Vidinu naděje poslal mimo terč na třetí střelbě Krčmář, Moravcovy šance zase limitoval nepřesvědčivý běh.

Rozhodovalo se na poslední střelbě. Fourcade si mohl dovolit i závěrečnou minelu – jeho soupeři na tom totiž nebyli lépe, a tak francouzský biatlonista mohl směřovat k jasnému vítězství. Fourcade poslední dva závody poměrně výrazně prohrál s Johannesem Bö. Nyní se s elánem vrátil na nejvyšší stupínek.

O druhé místo bojovali norští biatlonisté Tarjei Bö s Erlendem Bjoentegaardem, navrch měl nakonec prvně jmenovaný. Bjoentegaard ovšem v cíli také slavil, šlo o jeho životní výsledek ve SP. Moravec ještě v závěru mohl sprintovat o jedenáctou příčku, avšak soupeři mu ujeli ještě před stadionem a dojel čtrnáctý. Krčmář dojel brzy za ním na 16. místě.

SP v biatlonu v Anterselvě (Itálie) - závody s hromadným startem:

Muži (15 km): 1. M. Fourcade (Fr.) 40:18,6 (2 trest. okruhy), 2. T. Bö -2,8 (2), 3. Bjöntegaard (oba Nor.) -5,1 (2), 4. Doll -16,0 (2), 5. Kühn (oba Něm.) -18,3 (2), 6. J. Bö -29,2 (5), 7. Svendsen (oba Nor.) -33,5 (3), 8. Windisch (It.) -36,3 (4), 9. Šipulin (Rus.) -41,8 (3), 10. Desthieux (Fr.) -44,4 (3), ...14. Moravec -57,0 (1), 16. Krčmář -1:13,0 (3).

Průběžné pořadí SP (po 15 z 22 závodů): 1. M. Fourcade 834, 2. J. Bö 780, 3. Fak (Slovin.) 467, 4. Šipulin 460, 5. Peiffer (Něm.) 443, 6. T. Bö 434, ...22. Moravec 217, 24. Krčmář 215, 36. Šlesingr 108, 75. Soukup 16, 79. Krupčík 9, 85. Václavík 7.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články