Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Jistotu OH má 6 biatlonistů. Nominace ještě po ME? To je krajní hranice, říká Rybář

Nominační jistotu na olympijské hry v Pchjongčchangu má šest českých biatlonistů – první tři muži a první tři ženy v pořadí Světového poháru, tedy Ondřej Moravec, Michal Krčmář, Michal Šlesingr, Veronika Vítková, Eva Puskarčíková a Jessica Jislová. Zbytek týmu, tedy tři ženy a dva muži, má být jasný po závodech v Anterselvě. Dodatečná nominace po mistrovství Evropy na sklonku ledna ještě možná je, ale podle šéftrenéra Ondřeje Rybáře jen v krajním případě.

Markéta Davidová předává Veronice Vítkové
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Klíčovými budou pro další české reprezentanty, kteří usilují o účast na olympijských hrách, klání v italské Anterselvě. "Není to ale tak, že kdo tam uspěje, jede. Je to poslední kamínek do mozaiky závodů, které se udály předtím," upozornil Rybář.

Šestice je jasná, jejich stabilní výkonnost je zřejmá. "Jde o naše nejlepší závodníky. Svoji formu ukázali jak v individuálních závodech, tak jako členové štafet," řekl šéftrenér.

V závodech Světového poháru se objevovali Jaroslav Soukup, Tomáš Krupčík, Adam Václavík i Ondřej Hošek. Mezi ženami na olympijskou šanci čekají Veronika Zvařičová, Markéta Davidová, Lea Johanidesová a Lucie Charvátová.

Při pohledu na výsledky ve Světovém poháru je situace následující. Veronika Zvařičová je 76. s 9 body, Markéta Davidová 78. s 6 body. Obě bodovaly jednou, Zvařičová naposledy v Ruhpoldingu, Davidová v Annecy, v Německu ovšem v individuálních závodech nestartovala, pouze ve štafetách. Trápí se Lucie Charvátová, která zatím marně hledá formu předešlých let. V SP zatím nezískala ani bod, jejím nejlepším umístěním zejména vinou špatné střelby bylo doposud 69. místo ze sprintu v Hochfilzenu. Nebodovala ani Lea Johanidesová.

Zřejmě největší šanci na start v Pchjongčchangu má nejmladší ze všech Davidová, která se pravidelně účastnila týmových klání. "Lepší holky než ty, které jsme postavili do štafety, nyní nemáme," naznačil trenér Vítek.

Z mužů je na tom po zkušeném triu nejlépe 69. Jaroslav Soukup s 16 body, následovaný 74. Tomášem Krupčíkem s 9 body. Také oni dokázali uspět vždy v jednom závodě – prvně jmenovaný v Oberhofu, druhý na začátku sezony v Östersundu. Soukupa ovšem ve stoupající výkonnosti přibrzdila nemoc, kvůli které nemohl startovat v Ruhpoldingu. Zastoupil ho Ondřej Hošek, který na své první umístění ve čtyřicítce teprve čeká. A podobně jako v případě Charvátové sráží horší střelba šance na úspěch Adama Václavíka.

Rozhodovat ale mohou i výsledky v IBU Cupu. Například Lukáš Kristejn si dvěma místy v elitní desítce řekl o nominaci do áčka. Zřejmě dostane šanci v Itálii. "Dařilo se mu střelecky, a tak se chceme přesvědčit, zdali má nervy na to zvládnout i Světový pohár," nastínil Rybář.

Vše také závisí na zdraví závodníků. Na biatlonový svaz rovněž tlačí Český olympijský výbor, termíny jsou neúprosné. Svazy musejí ČOV nahlásit složení reprezentací na olympiádu dnes. Biatlonisté ale stejně jako třeba lyžaři a snowboardisté mohou plnit kvóty až do neděle 21. ledna, proto je jejich soupis neúplný.

Variantou je i dodatečná nominace po závodech mistrovství Evropy, které se koná od 24. do 28. ledna, tedy dva týdny před startem olympijských her. "Pokud by nastala Evropa jako nominační kritérium, je to krajní hranice, když nedej bože někdo onemocní nebo se něco stane. To je pak těžká procedura. Vždycky je třeba reagovat, protože si nemůžeme odjet ve třech nebo čtyřech závodnících," uvedl Rybář.

České výsledky jdou nahoru

Čeští biatlonisté mají za sebou další úspěšnou zastávku Světového poháru. Z Ruhpoldingu nejenže si odvážejí zásluhou Moravcova stříbra a bronzu Vítkové dvě pódiová umístění, ale také několik pozic v první desítce a ani štafety nikterak nepropadly. "Stejně jako v Oberhofu je to další štace, kterou naši závodníci zvládli," podotkl Rybář.

Ondřej Rybář:

"Celý Ruhpolding byl dramatický, plný zvratů a změn. Jsem rád, že v tom figurovali i čeští závodníci."

Od čtvrtka se bude závodit ve vysoké nadmořské výšce v Jižním Tyrolsku, kde to českým reprezentantům statisticky tolik nejde. "V Anterselvě to bude sakra těžké. Známe ji dobře. Nechci říct, že je to destinace, kde se nám ne úplně daří, ale je to těžké. Je to nadmořskou výškou, je to třetí svěťák ve druhém trimestru a navíc tentokrát je to poslední závod před olympiádou. Každopádně bojovat budeme," zdůraznil šéftrenér.

Olympijské hry v Pchjongčchangu startují 9. února, už v sobotu 10. je pak na programu sprint žen. 

Formu před odletem na olympiádu budou biatlonisté ladit v kazašském Almaty. "Se střediskem a jeho zázemím jsem se seznámil loni během Světové univerziády, proto věřím, že tam nalezneme dobré podmínky k přípravě," řekl Rybář.

Jistou nominaci mají:

ženy: Veroniká Vítková, Eva Puskarčíková, Jessica Jislová

muži: Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Michal Šlesingr

O nominaci se perou:

ženy (3 volná místa): Lucie Charvátová, Markéta Davidová, Veronika Zvařičová, Lea Johanidseová

muži (2 volná místa): Adam Václavík, Jaroslav Soukup, Tomáš Krupčík, Ondřej Hošek, Lukáš Kristejn

Zdroj
ČT sport, ČTK,

Hlavní zprávy

Nejčtenější články