Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Konec nadějím. Hvězda biatlonistek Koukalová nepojede na olympiádu

Biatlonistka Gabriela Koukalová se nezúčastní olympijských her v Pchjongčchangu. Oznámil to šéf biatlonového svazu Jiří Hamza. Osmadvacetiletou dvojnásobnou mistryni světa brzdily v přípravě už od léta potíže s lýtkovými svaly kvůli přetížení achilovek, v této sezoně ještě nezávodila. Hamza už dříve uvedl, že pokud Koukalová nepojede na olympiádu, předčasně ukončí sezonu.

Gabriela Koukalová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Snažila jsem se udělat maximum pro to, abych se vrátila. Bohužel to na tréninku nešlo podle mých představ. Moc mě to mrzí, olympiáda je vrcholem každého sportovce," uvedla Koukalová.

"Současný zdravotní stav jí nedovolí přípravu v plné zátěži. Potíže přetrvávají. Proto jsme se domluvili, že tuto sezonu vynechá. Rozhodnutí nebylo lehké," doplnil Hamza.

S Koukalovou a šéftrenérem Ondřejem Rybářem probral všechny možnosti. "Vzhledem k našim ambicím mě tato situace mrzí, ale zdraví je přednější. Gabriela nyní podstoupí léčbu u doktora Pavla Koláře, do této sezony už nezasáhne," dodal Hamza.

Držitelka kompletní sady medailí z loňského mistrovství světa, bývalá vítězka Světového poháru a laureátka ankety Sportovec roku 2017 po jejím vyhlášení v prosinci uvedla, že v půlce ledna oznámí, zda na olympiádu pojede.

Nakonec je tak jasné, že k lítosti biatlonového týmu i všech fanoušků musela úvahy o účasti na OH vzdát. Hry začnou v korejském Pchjongčchangu za necělý měsíc  9. února.

"Když někdo tahá pilu celé čtyři roky a pak nemůže jet na vrcholnou soutěž, na kterou se všichni připravují, tak to není nic příjemného. Rozhodlo to, že to prostě nejde. Zdravotní stav nedovoluje, aby se stoprocentně připravila a byla schopná tam závodit, jak by si sama představovala," řekl šéftrenér biatlonové reprezentace Ondřej Rybář. Podle informací Koukalová už v poslední době ani netrénovala.

Koukalová před čtyřmi roky v Soči vybojovala stříbrné medaile v závodu s hromadným startem a ve smíšené štafetě. Dodatečně by měla získat ještě bronz ze štafety žen po diskvalifikaci původně druhých Rusek za doping.

Za měsíc v Pchjongčchangu se bude muset výprava českých biatlonistů obejít bez vítězky Světového poháru z roku 2016. "Bohužel v současném stavu není Gabča navzdory jejímu úsilí i snaze celého podpůrného týmu schopna závodit," řekl šéftrenér Rybář.

"Gabča se nemůže stoprocentně připravit na závody, aby byla schopna podat výkon, jaký by si sama představovala. Na situaci musíme reagovat, protože Světový pohár nebude čekat na to, až se nám uzdraví nejlepší závodnice. Doufám, že se Gabče podaří dát se dohromady co nejdříve. Sama říkala, že by ráda dala o sobě ještě vědět. Doufám, že se jí to podaří," uvedl Rybář v rozhovoru pro Českou televizi.

Zdroj
ČT sport, ČTK, ČRo

Hlavní zprávy

Nejčtenější články