Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

"Masák" v Annecy ovládla domácí Braisazová, fantastické stříbro bere Běloruska Krjuková

Premiérový závod Světového poháru s hromadným startem žen v sezoně ovládla domácí Justine Braisazová. Pro fantastické stříbro a životní výsledek si v Annecy dojela Běloruska Iryna Krjuková. Třetí místo brala Němka Laura Dahlmeierová, Anastasia Kuzminová ze Slovenska jela hned čtyři trestná kola a skončila čtvrtá. Žlutý trikot pro vedoucí průběžného pořadí SP však uhájila. Ani tentokrát se českým biatlonistkám nedařilo. Veronika Vítková minula třikrát, Eva Puskarčíková čtyřikrát a bylo z toho až 23., resp. poslední místo.

Justine Braisazová
zdroj: ČTK/AP

To, co se povedlo Gabriele Koukalové před rokem ve Světovém poháru v Novém Městě, zvládla tentokrát Francouzka Justine Braisazová. Ta mohla potěšit domácí publikum v Le Grand-Bornand, kde se jede malebný Světový pohár přímo mezi domky. Pro Braisazovou to je navíc první výhra ve "svěťáku" vůbec.

Pro oko českého diváka to ovšem příliš potěšující pohled nebyl. Veronika Vítková běžela v závodu na 12,5 km slušně, ale tři chyby byly na lepší umístění moc. "Bylo to trochu živější, proti stíhačce to bylo o něco lepší. Když už se nabízelo, že by to mohlo jít dopředu, přišla chyba," řekl trenér biatlonistek Zdeněk Vítek. Na Braisazovou měla Vítková téměř minutu. "Dneska to byl takovej průměr," zhodnotila.

Eva Puskarčíková na tom byla ještě hůře, minely nasekala rovnou čtyři. "Tam už pak nebylo o čem jet," přiznal Vítek. "Ležky, těma jsem si odpálila celej závod," přiznala Puskarčíková.

Pro český tým to tak byl poslední a znovu neslavný závod prvního trimestru sezony SP. Češi totiž hromadný start nejedou, do třictíky se nevešli. Teď je tak čekají svátky, ale také tvrdý trénink, protože po novém roce to jde v rychlém sledu. Druhý trimestr, za nímž hned následují olympijské hry.

"Musíme zůstat zdraví, něco natrénovat, jsou dva tři týdny času. Bude krátká doba odpočinku a pak začne zase trochu objemu, síly, rychlosti. Program přes Vánoce je docela těžký, letos nebude výjimka, bude ještě těžší," přiblížil Vítek.

Iryna Kryuková
zdroj: ČTK/AP

Kuzminová nasadila hned od začátku vysoké tempo a Herrmannová se kvůli svým běžeckým dovednostem nalepila přímo za ní. Jenže Slovenka se žlutým trikotem dvakrát chybovala, čehož přesnou střelbou využila Němka a tentokrát vyjížděla téměř na chlup s Braisazovou. Naopak pro Češky to dobrý start nebyl. Vítkovou čekalo na úvod trestné kolo a Puskarčíkovou rovnou dvě.

V popředí se držely i Dahlmeierová a Finka Kaisa Mäkäräinenová. V první desítce navíc za sebou ve vláčku jely i tři Ukrajinky – sestry Semerenkovy a Julia Džimová.

Po druhé ležce se pořadí měnilo – byla to právě Vita Semerenková, která zastřílela za dvaadvacet vteřin a rázem se ocitla v čele. Za sebou měla střelecky čistou Italku Dorotheu Wiererovou a Braisazovou. Pusakrčíková se dál trápila, když přidala další dvě chyby a tři sta zbytečných metrů navrch. Zato Vítková odstřílela bez minely a posunula se o tři příčky na 15. místo.

Semerenková mezitím na tvrdé trati za ideálních podmínek ztratila pár vteřinek, takže na první stojku dorazila první Braisazová. Ta ovšem chybovala, a to byla šance pro sólo bezchybné, v rychlosti 26 sekund střílející Herrmannové. Na třetí pokus se čisté položky dočkala Puskarčíková, která zatím zezadu hlídala elitní třicítku. Její týmová kolegyně Vítková předtím mířila jednou vedle.

Biatlonistky se pomalu ale jistě blížily městečkem v savojských Alpách ke druhé stojce. Položku pravdy však Hermannová se třemi chybami nezvládla a do varu se tak dostávali domácí diváci. "Jejich" Braisazová totiž mohla útočit na zlato. Vítková se mezitím kvůli další chybě dál propadala, ztráta na první místo tak činila už necelou minutu a půl. Puskarčíková byla i na této stojce precizní, platné jí to ovšem bylo pramálo.

Zatímco Braisazová si pádila pro premiérové vítězství ve Světovém poháru, Dahlmeierová i s dvěma chybami dorážela na Bělorusku Krjukovou. Ta si ale životní výsledek kariéry sebrat nenechala.

Výsledky:

Ženy - závod s hromadným startem (12,5 km): 1. Braisazová (Fr.) 37:19,4 (1 trest. okruh), 2. Krjuková (Běl.) -11,2 (0), 3. Dahlmeierová (Něm.) -19,9 (2), 4. Kuzminová (SR) -25,5 (4), 5. Hinzová (Něm.) -28,4 (1), 6. Chevalierová (Fr.) -30,1 (1), 7. Džymová (Ukr.) -30,7 (1), 8. Jurlovová-Perchtová (Rus.) -34,8 (2), 9. Wiererová (It.) -35,9 (2), 10. Hildebrandová (Něm.) -36,2 (1), ...23. Vítková -1:29,0 (3), 30. Puskarčíková (obě ČR) -3:14,5 (4).

Průběžné pořadí SP (po 8 ze 22 závodů): 1. Kuzminová 302, 2. Braisazová 296, 3. Mäkäräinenová (Fin.) 281, 4. Herrmannová (Něm.) 276, 5. Vittozziová (It.) 245, 6. Wiererová 239, ...15. Vítková 180, 34. Puskarčíková 78, 55. Jislová 18, 68. Davidová (obě ČR) 6.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články