Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Johannes Bö jel stíhačkové sólo, Krčmář se posunul na 22. místo

Druhé francouzské dějství souboje Johannese Bö vs. Martin Fourcade a druhé jasné vítězství pro Nora. Stíhací závod opanoval s naprostou převahou, na střelnici ani jednou nechyboval. Třetí dojel Anton Šipulin. Nejlépe z Čechů skončil na 22. místě Michal Krčmář. Ondřej Moravec ani Tomáš Krupčík nebodovali. Michal Šlesingr kvůli problémům s kolenem do závodu nenastoupil. V neděli se na startu závodu s hromadným startem nepředstaví ani jeden z českých reprezentantů. Přímé přenosy sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz v neděli od 11:15 a 14:00.

Johannes Bö
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Jedno velké galapředstavení. Johannes Bö nepřipustil od startu do cíle ani na okamžik jakoukoli bližší konfrontaci se svým rivalem Fourcadem. Od počátku jel na trati o něco málo rychleji a přitom střílel naprosto precizně. Od třetího kola drobně zpomaloval a hlídal si bezpečný náskok. Poslední položka už byl jen koncert pro vítěze.

Pro Nora už je to pátý triumf v sezoně. V celkovém pořadí SP nicméně je za Fourcadem stále druhý.

Posun o 12 pozic zaznamenal Krčmář, kterého připravily o premiérové české postavení v elitní dvacítce dvě chyby na střelnici. Český reprezentant opět předvedl, že umí vystupňovat tempo. V posledním okruhu zaostal jen necelých deset sekund za nejrychlejším Loginovem a dojel na 22. místě. Celkově byl na trati 16. nejrychlejší. 

"Jedině s dobrou střelbou se mohlo myslet ještě na větší posun dopředu," zhodnotil trenér Michael Málek. Moravec si lepší umístění odstřelil třemi chybami na první položce, na trati ztratil přes minutu a půl. 

Šlesingr má problémy s kolenem, proto chyběl na startu. "Bude následovat vyšetření. Včerejší závod byl pro něj hodně bolestivý, nemohl na to koleno pořádně stoupnout. Raději jsme ho pošetřili," uvedl kouč Málek.

Co se ve stíhačce událo?

Johannes Bö odstartoval s jednadvacetisekundovým náskokem na svého rivala Fourcada a v prvním kole do toho neváhal šlápnout a pár vteřin získal. Střelbu si pohlídal, podobnou taktiku zvolil i Fourcade a rozdíl činil 27 sekund. Chybovalo se minimálně. Třetí závodem pokračoval překvapení sprintu Guigonnat a za ním Schempp a hladový Šipulin. Krčmář zastřílel přesně, Moravec však zamířil na tři trestná kola, Krupčík na dvě.

Pořadí se příliš nepřesýpalo. Bö dále vládnul, Fourcade se o desetiny vzdaloval. Sněhové vločky poletovaly, ale biatlonisté stříleli velmi dobře. Francouz nicméně dlel na podložce o něco déle a manko narostlo na čelo závodu na 37 sekund. Na bronzový stupínek se vyhoupl Šipulin. O 18. příček se zlepšil Rakušan Eder, po druhé střelbě odjížděl osmý.

Jednou chyboval Krčmář, což ho srazilo na 31. místo. Moravec a Krupčík si čistou položkou zvedli náladu, ale na lepší umístění nežli na hranici páté a šesté desítky to nestačilo.

Velké sólo pro Böho pokračovalo. Nor ne a ne udělat chybu. Zato Fourcade jednou minul, a závod tak nedramatizoval. Šipulin dokazoval, že stíhačky má ve velké oblibě, a odjel s drobnou ztrátou na Francouze. Pořadím se začal výrazněji propadat Guigonnat, růžky vytrčil naopak čtvrtý Desthieux. S číslem 40 se na osmé místo prodral bezchybný Ital Hofer.

Krčmář ztratil na střelnici další drahocenné sekundy a navíc si musel dát 150 metrů navíc. Moravec dle zvyklostí vysypal vše na správné místo, Krupčík jeden terč nevybílil.

Nor si zkušeně hlídal zhruba minutový náskok, Šipulin se držel 13 sekund za Fourcadem. Další biatlonisté měli už větší odstup. Bö za 22 sekund nechal za sebou bílou spoušť a nebylo co řešit. Fourcade nesestřelil jeden terč, ale podobně se zachoval i Šipulin. O medailistech bylo téměř rozhodnuto. Třetího Šipulina ještě zle potrápil jeho krajan Alexander Loginov. Skvěle se výsledky po sprintu posunul až na sedmou příčku Hofer.

Krčmář zastřílel čistě a skvělým finišem se dostal na 22. příčku. Moravec dojel 41. těsně za body.

Výsledky stíhacího závodu mužů v Annecy:

1. J. Bö (Nor.) 32:52,7 (0 trest. okruhů), 2. M. Fourcade (Fr.) -1:01,4 (2), 3. Šipulin -1:10,5 (1), 4. Loginov (oba Rus.) -1:10,7 (1), 5. Schempp (Něm.) -1:32,3 (2), 6. Desthieux (Fr.) -1:41,9 (2), 7. Hofer (It.) -1:47,9 (1), 8. Doll (Něm.) -1:48,2 (2), 9. Eder (Rak.) -1:56,9 (1), 10. Bjöntegaard (Nor.) -2:05,2 (2), ...22. Krčmář -3:00,2 (2), 41. Moravec -4:08,3 (4), 43. Krupčík (všichni ČR) -4:34,9 (4).

Průběžné pořadí SP (po 7 z 22 závodů): 1. M. Fourcade 372, 2. J. Bö 358, 3. Fak (Slovin.) 272, 4. Schempp 259, 5. Šipulin 226, 6. T. Bö (Nor.) 191, ...35. Krčmář 59, 46. Moravec 41, 54. Šlesingr (ČR) 23, 65. Krupčík 9.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články