Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Dahlmeierová je zpátky na vrcholu, Puskarčíková byla ve stíhačce pětadvacátá

Laura Dahlmeierová je definitivně zpět, jak ji známe. V Le Grand Bornand ovládla stíhací závod a předčila i na střelnici více chybující Slovenku Anastasii Kuzminovou. Třetí skončila Italka Lisa Vittozziová. Nejlepší z Češek byla 25. Eva Puskarčíková, která si tak zajistila účast v závodu s hromadným startem. Veronika Vítková i Jessica Jislová se kvůli čtyřem chybám propadly, nicméně se udržely na bodech. Závod se střelecky vůbec nevydařil Markétě Davidové, minula hned desetkrát a dojela poslední.

Laura Dahlmeierová s Anastasii Kuzminovou a Lisou Vittozziovou
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Byl to okouzlující souboj loňské suverénky Dahlmeierové s letos v náramné formě jezdící Kuzminovou. Rozhodla první střelba. Slovenka měla k dispozici pohodlný náskok, jenže na úvod selhala, když minula tři terče. Dahlmeierová si vytvořila náskok, který už nepustila.

Kuzminová pomalu manko stahovala, v každém kole byla o pár sekund rychlejší. Vsadila vše na jednu kartu – čistě odstřílet závěrečnou stojku. Na poslední ránu čekala a čekala. A netrefila. Dahlmeierové necelých dvacet sekund náskoku bohatě stačilo.

Češky se výsledkově neposunuly, ba naopak. Puskarčíková se po první střelbě propadla, ale pak už jen stoupala. Naopak Vítkové a Jisslové se závěr nevyvedl.

"Jsem trochu rozčarovaný, bylo to jako na houpačce. Někomu šla víc ležka, někomu stojka. Nikam jsme se neposunuli, spíš šli malinko dolů," zhodnotil vystoupení Češek trenér Zdeněk Vítek. 

Zatímco Puskarčíková ztratila v běhu na ty nejlepší minutu, Vítková byla z celého kvarteta nejpomalejší, zaznamenala až 50. čas. "Po druhé ležce bylo znát podle projevu, že je utahaná," řekl trenér k české jedničce Vítkové.

"Moje fyzické trápení na trati pokračuje. Ve druhém kole mi Vanessa Hinzová překopla hůl a jela jsem dlouho bez ní. Musela jsem v kopečku zastavit, protože trenér, když mi podával hůl, sám spadnul," popsala trable na trati Vítková.

Co se ve stíhačce odehrálo?

Kuzminová vyrazila na trať s luxusním náskokem více než půlminutovým a během prvního kola časový rozdíl mírně navyšovala. Po první střelbě si však nespokojeností odfrkla, hned třikrát minula. Smečka vedená Dahlmeierovou toho využila. Němka šla do vedení. Také ostatní se příliš nemýlily a Slovenka se propadla rázem až na páté místo.

Bezchybně pracovaly na střelnici Veronika Vítková a Jessica Jislová. První z nich se výrazně přiblížila elitní desítce, druhá zase dvacítce. Zato Eva Puskarčíková dvakrát minula a Markéta Davidová dokonce třikrát. Ze střelnice odjížděla jako úplně poslední.

Kuzminová se nevzdávala a manko na vedoucí Dahlmeierovou po vteřinkách stahovala. Německá závodnice využila dobrých podmínek a také napodruhé všech pět terčů vybílila. Stoprocentní zůstala i Vita Semerenková. Na třetí pozici vyšplhala Kuzminová. Denise Herrmannová střílela nadmíru pečlivě, ale vyplatilo se. S nulou odjížděla jako čtvrtá.

Eva Puskarčíková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Vítková netrefila jeden z terčů, zato Jisslová se opět nemýlila, bylo z toho průběžné osmnácté místo těsně před svou zkušenější kolegyní. Puskarčíková lehla a hlavu si s ničím nelámala. Za 21 sekund byly terče bílé a odjížděla jako 31. Davidová znovu třikrát chybovala.

Semerenková na trati mírně ztrácela, zato Kuzminová doháněla, co se dalo. Ze čtvrtého místa číhala na příležitost Herrmannová.

Dahlmeierová předvedla při střelbě vestoje krásný výkon, napodobila ji ovšem pronásledovatelka Kuzminová. Neomylná Semerenková odjížděla s téměř půlminutovou ztrátou třetí. Zezadu útočila Italka Lisa Vittozziová, Herrmannová poprvé zaváhala, byla pátá.

Dvě nejlepší z Češek se po třetí střelbě propadly vinou dvou chyb. Naopak Puskarčíková se prokousávala po další nule vzhůru. Průběžně jí patřilo 22. místo, Jislová byla 34., Vítková těsně za ní.

Kuzminová ubírala v předposledním kole kousek po kousku manko ze střelnice. Další pořadí se rovněž neměnilo. Dahlmeierová i Kuzminová vytvořily napětí do extrému, když obě chybovaly svou poslední ranou. Slovenka se zdržela na střelnici o něco déle a vyjížděla se ztrátou 19 sekund. Souboj nervů za nimi zvládla nejlépe Italka Vittozziová. Naopak selhala Semerenková.

Puskarčíková jednou minula a prala se o první dvacítku. Pro Vítkovou a Jislovou se stal poslední okruh bojem o body. To se nakonec povedlo. Vítková dojela 38., Jislová urvala jeden bod.

Výsledky stíhacího závodu biatlonistek v Annecy:

1. Dahlmeierová (Něm.) 30:09,9 (1 trest. okruh), 2. Kuzminová (SR) -14,0 (4), 3. Vittozziová (It.) -31,8 (1), 4. Gasparinová (Švýc.) -52,8 (2), 5. Herrmannová (Něm.) -55,2 (2), 6. Dunkleeová (USA) -1:12,1 (2), 7. Braisazová (Fr.) -1:23,6 (3), 8. Vita Semerenková -1:24,0 (3), 9. Valj Semerenková (obě Ukr.) -1:24,9 (1), 10. Mäkäräinenová (Fin.) -1:25,8 (3), ...25. Puskarčíková -2:24,7 (3), 38. Vítková -3:28,3 (4), 40. Jislová -3:33,3 (4), 58. Davidová (všechny ČR) -6:43,1 (10).

Průběžné pořadí SP (po 7 ze 22 závodů): 1. Kuzminová 259, 2. Mäkäräinenová 254, 2. Herrmannová 247, 4. Vittozziová 241, 5. Braisazová 236, 6. Wiererová (It.) 207, ...15. Vítková 164, 33. Puskarčíková 76, 55. Jislová 18, 68. Davidová 6.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články