Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Kuzminová diktuje tempo a vyhrála sprint, Jislová jela závod kariéry

Úvodní závod Světového poháru ve francouzském Annecy Le Grand-Bornand ovládla Slovenka Anastasia Kuzmina. Za sebou ve sprintu nechala Němku Lauru Dahlmeierovou a Ukrajinku Vitu Semerenkovou. Z českého pohledu se nejvíce dařilo Veronice Vítkové, Jessica Jislová si zajela nejlepší výsledek kariéry, výkonem nezarmoutily ani Eva Puskarčíková a Markéta Davidová.

Anastasia Kuzminová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Do sprintu na 7,5 km vyrazila Davidová ze třetí skupiny závodnic. Dvacetiletá talentovaná závodnice zůstala s áčkem poté, co předvedla v Hochfilzenu skvělý výkon ve štafetě. "Se starty ve svěťáku nervozita trochu opadá, ale nemyslím si, že by to bylo ještě furt v pohodě, jako na Českém poháru," smála se.

A pro smích mohla mít ostatně důvod i po závodu. Na druhé položce sice měla dvě chyby, ale běžela výborně – měla 21. nejlepší čas. Nakonec z toho bylo 35. místo. "Musím jí pochválit za běh. Předvádí, že má dobrou formu a uvidíme, co s tím provede v sobotu ve stíhačce," řekl kouč biatlonistek Zdeněk Vítek. "Už jsem toho měla úplně plné zuby, že jsem ráda, že jsem vůbec něco trefila. Mrzí mě to, ale jsem ráda," řekla Davidová.

Český biatlonový tým se ovšem zatím v nové sezoně stále spíše hledá. Slušné výkony podává už jen Veronika Vítková, která ve švédském Östersundu zajela osmé místo ve sprintu a o týden později pak v Hochfilzenu 11. příčku ve stíhačce. Tentokrát s jednou chybou na stojce z toho bylo 16. místo.

Do stíhacího závodu to není špatná výchozí pozice, mezi ní a sedmým místem je pouze 25 sekund. "Byla to hned první rána, toho jsem se zalekla. Ostatní rány jsem pohlídala, stojka byla na jistotu, takže to popadalo. S výkonem na trati jsem si víc trestných nemohla dovolit," řekla Vítková.

"Solidní standard, do dvacátého místa určitě pěkný. Nevím, co se přesně stalo v běhu, jestli byla unavená ze série závodů. Slušný výkon," zhodnotil Vítek.

Nadšený byl z Jessicy Jislové. Tu podržela malorážka, jelo jí to, a tak si třiadvacetiletá biatlonistka z Jablonce nad Nisou dojela pro výsledek kariéry – parádní 24. místo. "Všechny nás překvapila. Zvládla perfektně ležku, kterou má silnou, výborně pak i stojku. Jak byla na vlně, běžela i velmi dobře. Jsme rádi," řekl Vítek.

Veronika Vítková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Z Rakouska přitom tým čekala do Le Grand-Bornand dosti náročná cesta trvající dvanáct hodin. Kvůli hlubokému sněhu dokonce museli biatlonisté přesedat do náhradního autobusu. "Asi nejdůležitější otázkou bude, jaké si na nás připravili počasí," řekla Puskarčíková.

Což o to, počasí si připravili, v savojských Alpách sněžilo opravdu hodně. "Dělá to tu opravdu velké problémy. Servisní kamiony dojely s velkými obtížemi, ten rakouský jsme pomáhali vyhrabávat a autobus s pracovníky zajištujícími televizní přenosy měl cestou vážnou nehodu," popsal tým.

Potíž byla, že sněžilo jen do závodu. Podle podmínek nicméně vypadalo nasazování. Vedoucí žena Světového poháru Finka Kaisa Mäkäräinenová (nakonec 14.) stejně jako většina favoritek proto zamířila do druhé skupiny, Vítková vyjížděla z třetí a německá hvězda Laura Dahlmeierová ze čtvrté.

Markéta Davidová
zdroj: ČTK

"Jak se neupínám k závodům, neupínám se ani k podmínkám. Snažím se brát danou chvíli, jak je, soustředit se na vlastní výkon a bojovat o co nejlepší výsledek," řekla Vítková ještě před závodem.

Z nasazení na trať byla ovšem zpětně rozmrzelá. "Nevyplatilo se to, počítali jsme, že bude padat sníh. To nezačalo, trať byla hlubooká a jelo se v tom hodně špatně," shodovala se s Davidovou a Puskarčíkovou, která s dvěma chybami dojela 26.

"Nevědělo se, jestli bude sněžit, nebo spíš pršet, nebo sníh s deštěm. Jednou víc, jednou míň. Nebude to tolik o tom, kdo v jaké skupině pojede, jako spíš o střelbě," tvrdil Vítek ještě před startem.

Perfektní závod zajela Anastasia Kuzminová hájící barvy Slovenska. Už v Hochfilzenu z toho bylo stříbro ze sprintu a výhra ve stíhačce, tentokrát se sestra Rusa Antona Šipulina blýskla nejlepším běžeckým časem i oběma bezchybnými položkami. Kuzmina byla v klidu dlouho před koncem závodu a ohrozit jí nemohly ani druhá Dahlmeierová s nulou a bezchybná Semerenková.

Veronika Zvařičová skončila se ztrátou téměř tří minut a jednou chybou na 69. místě, Lucie Charvátová se střelecky opět absolutně nechytla, terčů netrefila celkem pět a byla až téměř na samém chvostu - 82.

Světový pohár v Annecy pokračuje v pátek mužskými sprinty, sobota bude patřit stíhačkám a neděle prvními hromadnými starty. Přímé přenosy sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Výsledky:

1. Kuzminová (SR) 20:59,6 (0 tr. okruhů), 2. Dahlmeierová (Něm.) -33,9 (0), 3. Vita Semerenková (Ukr.) -41,4 (0), 4. Vittozziová (It.) -50,0 (0), 5. Herrmannová (Něm.) -50,6 (1), 6. S. Gasparinová (Švýc.) -53,4 (1), 7. Valj Semerenková (Ukr.) -1:06,8 (0), 8. Braisazová (Fr.) -1:13,0 (1), 9. Hammerschmidtová (Něm.) -1:15,1 (1), 10. Dunkleeová (USA) -1:16,8 (0), ...16. Vítková -1:31,7 (1), 24. Jislová -1:49,9 (0), 26. Puskarčíková -1:52,5 (2), 35. Davidová -2:09,6 (2), 69. Zvařičová -2:58,5 (1), 82. Charvátová (všechny ČR) -3:47,8 (5).

Průběžné pořadí SP (po 6 ze 22 závodů): 1. Mäkäräinenová (Fin.) 223 bodů, 2. Herrmannová 207, 3. Kuzminová 205, 4. Braisazová 200, 5. Vittozziová 193, 6. Džymová (Ukr.) 189, ...12. Vítková 161, 35. Puskarčíková 60, 55. Jislová 17, 66. Davidová 6.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články