Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

V Annecy odstartuje sprint žen. O účast v hromadném závodě se povede lítý boj

Po čtyřech letech se biatlonisté vracejí do francouzského Annecy. Areál Le Grand-Bornand slibuje velkolepou podívanou. Na úspěch si před bouřlivým publikem brousí zuby favorit favoritů Martin Fourcade. Procitnout budou chtít i jeho francouzské kolegyně. Prosadí se čeští biatlonisté alespoň do první dvacítky? Dokáže Veronika Vítková zaútočit na stupně vítězek? Naváže Markéta Davidová na nadějné výkony z Hochfilzenu? Přímé přenosy nabídne ČT sport a web ctsport.cz. Sprint žen sledujte od 13:45.

Veronika Vítková
zdroj: ČTK autor: Stejskal Ivo

V Annecy se poběží sprinty, stíhačky a poprvé v sezoně také závody s hromadným startem. Pro české barvy je to jedna z velkých motivací. Jedinou téměř jistou účastnicí je Veronika Vítková, které patří jedenácté místo v celkovém pořadí.

V neděli se předvede nejlepší pětadvacítka podle umístění ve Světovém poháru a pět nejlepších závodníků z francouzské zastávky. Zatím daleko se tak drží Eva Puskarčíková (v SP 37.) i všichni čeští muži.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonisty v Le Grand Bornand zasypává sníh

Ti celou sezonu výrazně zaostávají za očekáváním. Brzdí je nejen nepřesná střelba, ale i pomalejší běh. Sezonní maximum bude chtít vylepšit Ondřej Moravec, doposud nejlépe 22. Velmi těžko se to srovnává, ale v roce 2013 byl v Annecy ve sprintu dokonce druhý. Teď by byl spokojený i s horším umístěním. V současnosti je v seriálu 38., Michal Krčmář 41. a Michal Šlesingr ještě o tři příčky níže.

Davidové jiskra

Jako stéblo k zachycení tak může sloužit výkon Markéty Davidové. Té se povedl v Hochfilzenu sprint, ve kterém jí jen těsně utekly body, a také štafeta, když minula na své poměry nadprůměrně jen jeden terč. Při jejím relativně rychlém běhu by z toho mohl být slušný výsledek.

Gabriela Koukalová dvě čtvrtá místa jako před čtyřmi lety rozhodně nezopakuje. Individuálně se připravuje v Obertilliachu a její start ve Světovém poháru je stále v nedohlednu.

Sestava žen i mužů zůstává beze změny. Moravce, Krčmáře a Šlesingra doplňuji Adam Václavík a Tomáš Krupčík. Zatímco posledně jmenovaný patří mezi spolehlivé střelce, jen ho brzdí pomalejší běh, u Václavíka je tomu přesně naopak. Dokáže vyčistit terče ve francouzských Alpách? Nezbývá než doufat.

Vedle Vítkové, Puskarčíkové a Davidové se představí Lucie Charvátová, Jessica Jislová a Veronika Zvařičová.

Očekávají se plné ochozy

Hvězdou číslo jedna je vždy a všude Martin Fourcade. Ale tady to bude platit snad dvojnásobně. V minulosti mu místní areál se zvučnou kulisou celkem vyhovoval. Ale ještě lépe na tom byl před čtyřmi lety dvakráte triumfující Johannes Bö, který tehdy ukázal, co se od něj dá v následujícíh letech očekávat. Sprinty mu jdou zatím skvěle.

Ale na výhru budou chtít nepochybně zaútočit také Němci. Simon Schempp se dostal v Hochfilzenu do pohody a nezapomínejme ani na Erica Lessera nebo Arnda Peiffera.

Ve Francii se nepředstaví hned několik stálic. Manželé Ole Einar Björndalen s Darjou Domračevovou dali přednost olympijské přípravě v Hochfilzenu. Zatímco Běloruska má účast v Pchjongčchangu takřka jistou, legendární Nor bude muset ještě hodně přidat, aby se do nabité sestavy pro Koreu protlačil.

Ženám vévodí zatím Kaisa Mäkäräinenová, ale popředí je hodně našlapané. V Annecy nepojede třetí biatlonistka Synnove Solemdalová. Dá se očekávat pozvolný vzestup Laury Dahlmeierové a v domácím prostředí především ambiciózních Francouzek. Zatím se jen hledá Marie Dorinová Habertová, která byla letos nejlépe 14. Na příčky nejvyšší budou chtít zaútočit Justine Braisazová nebo Anais Bescondová.

V Hochfilzenu počasí biatlonistům a biatlonistkám nepřálo. Dočkali se přívalů sněhu a nepříjemných poryvů vetru na střelnici. Také ve Francii podle předpovědi hrozí silné sněžení, navíc má být tepleji, mírně nad nulou. Podložka tak bude pravděpodobně měkčí. O víkendu by měly ale teploty zase klesnout pod bod mrazu. Vítr by tolik zlobit neměl.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články