Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Chvála pro biatlonistku Davidovou: Má potenciál, štafetu zajela skvěle, řekla Landová

Jitka Landová je jednou z kvarteta českých biatlonistek, které zpětně získá bronzové medaile ze štafety na olympijských hrách v Soči v roce 2014. Jako jediná už ale ukončila kariéru. Výkony bývalých týmových kolegyň tak nyní sleduje u televize. A z šestého místa první štafety nové sezony ze Světového poháru v Hochfilzenu byla nadšená. Zvlášť mile pak členku vítězných štafet SP 2014/15 překvapil výkon mladé biatlonové naděje Markéty Davidové.

Ilustrační foto

"Šesté místo mi přijde jako úžasné umístění. Holkám blahopřeju, předvedly maximum. Teď je to nejlepší možné složení štafety. Třeba mají i na víc," zamyslela se Landová i směrem k blížícím se olympijským hrám.

Složení štafety teď bude nejvíce záležet na zdravotním stavu Gabriely Koukalové. Velká kamarádka Landové se totiž kvůli bolavým lýtkům připravuje individuálně v rakouském Obertilliachu a o její další budoucnosti v olympijské sezoně rozhodně stav v polovině ledna.

Dvacetiletá Davidová ve štafetě v Hochfilzenu netrefila jen úvodní ránu vestoje a předávala jako sedmá se ztrátou 13 sekund na čtvrté Rusky. "Výkon je to rozhodně chvályhodný. Ještě tolik zkušeností nemá, ale je tu vidět velká perspektiva a potenciál," řekla Landová.

Pak přemýšlela, jak je Davidová vnitřně nastavená. "Buď jí to ještě třeba nedochází, že se účastní tak velkých závodů, nebo je tak ostřílená, že v tom velkém tlaku a mezi nejlepšími závodnicemi dokáže fungovat. Člověk si to musí i užít," uvedla Landová.

Ta letos v květnu ukončila ze zdravotních důvodů kariéru. "Primárně to byl chronický únavový syndrom a v krvi se mi objevily autoimunitní protilátky, takže jsem nechtěla pokoušet své zdraví," vysvětlila sedmadvacetiletá rodačka z Jablonce nad Nisou.

Ilustrační foto

Fakt, že s biatlonem končí, byl pro ni nesmírně obtížný. "Bylo dost složité přijmout, že konec je prakticky nevyhnutelný. Ale smířila jsem se s tím, přijala jsem to, jak to je, a jsem ráda za to, co teď i je, a vděčná za to, co bylo."

V uplynulé sezoně už Landová vůbec nezávodila, tělo jí zkrátka nepustilo. "I kdyby mi lékaři řekli, že budu schopná, tak by mě hlava nepustila. Buď tomu sportu dáte všechno, nebo nic. A já už asi s tím pudem sebezáchovy bych se bála jít přes závity," vysvětlila.

Ilustrační foto

Spolu s biatlonistkami vyhrála v sezoně Světového poháru 2014/15 tři ze šesti štafet a díky tomu křišťálový glóbus. "Úplně nejvíc nejkrásnější byly zážitky s naší křišťálovkou. Nejraději vzpomínám na štafetu v Oslu a zisk glóbu. I individuální výsledky jako Ruhpolding, tam jsem to také měla ráda," přiznala Landová, která učí tělesnou výchovu na základní škole ve svém Jablonci.

Zpětně prý nerozumí tomu, jak mohla s biatlonistkami křišťálový globus získat. "Teď když na holky koukám s nesmírným obdivem, tak si říkám, jak mohou rychle uhánět, střílet a zvládnout všechny tréninkové dávky. Je to obdivuhodné."

Ilustrační foto

Landová nyní očekává příjemnou zásilku. Přijde jí dodatečně bronz z olympijské štafety ze Soči. Kvarteto Landová, Eva Puskarčíková, Gabriela Koukalová a Veronika Vítková se ve výsledkové listině posune za vítězné Ukrajinky a Norky, které si polepší ze třetí příčky. Rusky Jana Romanovová a Olga Viluchinová byly totiž diskvalifikovány kvůli dopingu. "Těším se, až se s holkama potkáme a oslavíme to," řekla Landová.

Mezinárodní olympijský výbor před týdnem kvůli dopingové aféře rozhodl o tom, že ruští sportovci budou moci startovat na Hrách v Pchjongčchangu pod neutrální vlajkou. "Můžeme o tom polemizovat, vést spory, ale to je jediné, co se s tím dá dělat. Vyškrtnout takovou velmoc z účasti na olympiádě se nedá, přišlo by se o konkurenci. Nevím, jestli jsem kompetentní to hodnotit, a nevím, jestli to je správné rozhodnutí, aby pod neutrální vlajkou startovali," prohlásila Landová.

Poslechněte si podcastový speciál o ruském dopingovém skandálu:

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články