Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Němky byly mimo dosah. Vítková dovezla štafetu na šesté příčce

České biatlonistky zvládly štafetový závod o poznání lépe než jejich mužští kolegové a v Hochfilzenu obsadily šesté místo. O ještě lepší umístění Češky připravily dvě závěrečné chyby Veroniky Vítkové na střelnici. Z jasného vítězství se radují Němky. 

Vítězná německá štafeta v Hochfilzenu
zdroj: ČTK/AP autor: Kerstin Joensson

Za český tým rozbíhala Eva Puskarčíková, která předávala z páté pozice. Výrazně si české kvarteto pohoršilo na druhém úseku, kdy po četných střeleckých chybách Jessicy Jislové vypadlo z nejlepší desítky. Avšak solidní výkon Markéty Davidové a Veroniky Vítkové nakonec znamenal šestou pozici.

"Řekla jsem si, že to prostě zvládnu – a povedlo se. V běhu jsem se necítila vůbec dobře, ale snažila jsem se to dojet. Na víc dnes nebylo," líčila v cíli Davidová, která na svém úseku vytáhla českou štafetu zpět mezi širší špičku startovního pole.

"Se šestým místem můžeme být spokojené. Nicméně dalo se jet ještě o páté místo. Bylo vidět, že se s tím dalo něco udělat. Vyjížděla jsem s Francouzkou, která nakonec dojela třetí. Na trati jsem se ale hodně potrápila," popisovala Vítková.

"Velice dobrý výkon. Foukal proměnlivý vítr a bylo hodně chyb jak u naší, tak dalších štafet. Škoda těch chyb Jessicy Jislové, i když měla asi nejhorší podmínky. Nejvíc musím pochválit Markétu Davidovou, ale pochvalu si zalouží všechny," hodnotil trenér Zdeněk Vítek.

Jasnými vítězkami jsou německé biatlonistky, za které finišovala Laura Dahlmeierová. Němky měly v cíli náskok 45 vteřin na druhou Ukrajinu. Třetí skončily Francouzky. Závod naopak vůbec nevyšel norským biatlonistkám, které hned devatenáctkrát chybovaly na střelnici.

Jak závod probíhal?

Na trať jako první vyběhla Eva Puskarčíková, kterou komplikace potkaly ještě před střelnicí. Musela se totiž vyhýbat Vitě Semerenkové, jež se před ní ve sjezdu složila k zemi. Harrachovská závodnice však situaci vyřešila a pokračovala na první položku, kde přišly komplikace číslo 2 – jedna chyba na střelnici.

Puskarčíkové vznikla drobná ztráta na ostatní soupeřky a možná, že to byl právě spěch na běžeckých tratích, kdy se snažila nejrychlejší skupinu dojet, který přispěl k nepovedenému druhému průjezdu střelnicí. První členka české štafety minula třikrát a dlouho čekala před ránami, nakonec však šance českého týmu ještě zachránila závěrečným běžeckým úprkem.

"Trochu mě mrzí stojka, i když jsem ráda, že jsem nemusela na trestné kola. Před poslední ranou jsem se trochu rozklepala a musela si zadřepovat, naštěstí to tam spadlo," líčila v cíli pro Českou televizi úvodní členka českého kvarteta Eva Puskarčíková.

Jessica Jislová tak vyjížděla ze startovního sektoru jako pátá s citelnou, avšak ještě nic neznamenající ztrátou 29 vteřin. Po první střelbě to bylo i s jednou chybou o šest sekund více a Jislová se dokázala i v běhu držet ostatních závodnic. Střelba ve stoje však znamenala konec všem pozitivům, neboť mladá Češka musela na jedno trestné kolo.

"Musím říct, že jsem se necítila úplně dobře, hodně mě bolely nohy. Ale snažila jsem se, co jsem mohla. První kolo bylo hodně rychlé a možná, že mě to na stojce poté dohnalo," hodnotila v cíli pro Českou televizi Jislová.

Do lehké pozice tak rozhodně nedostala Markétu Davidovou, která dostala důvěru na třetí úsek. Nadějná biatlonistka vyrážela na trať jedenáctá v pořadí s mankem minuty a půl. Z nezáviděníhodné situace ovšem Davidová vytěžila více než dost – chybovala pouze jednou a českou štafetu posunula zpět do první desítky. Na celém úseku ztratila jen osm sekund.

Úspěch české štafety tak na posledním úseku plně ležel na Veronice Vítkové, která svůj závod rozjela výtečně a po bezchybné úvodní střelbě posunula české barvy na šesté místo. Navíc možnost posunu až k medailovým pozicím nebyla vůbec ze zřetele, neboť na něj v tu chvíli Vítková ztracela jen patnáct vteřin. 

Dvě chyby ve stoje však veškeré přílišné ambice zastavily a Češky tak do cíle dorazily jako šesté. Vítková na posledním úseku dokonce stáhla o čtyři vteřiny své manko, litovala však závěrečné položky. 

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Němky se přetahovaly s Ukrajinkami

Po prvním úseku se na čele držely Němky, kterým Vanessa Hinzová přivezla mírný náskok. Avšak Franzisce Hildebrandové druhý úsek nevyšel – srazily ji čtyři chyby na střelnici – a do vedení šly díky Juliji Džimové ukrajinské biatlonistky. V té době se už kdesi hluboko vzadu nacházely Francouzky a hlavně Norky, za něž Hilde Fenneové kroužila hned tři trestná kola.

Německo-ukrajinský duel pokračoval i na třetím úseku, kde šla na trať Maren Hammerschmidtová proti druhé ze sester Semerenkových. Na stojku ještě přibíhala jako první Ukrajinka, avšak dlouho otálela a Němky znovu šly do vedení. Na posledním úseku pak Laura Dahlmeierová překvapení nepřipustila a přivezla Němky do cíle jako první.

Druhé místo tak patřilo Ukrajinkám, za které finišovala Olena Pidhrušná. Souboj o třetí příčku svedly Francouzky s ruským kvartetem. Nakonec – navzdory nepovedenému úvodnímu úseku – se na pódium postavily francouzské závodnice.

Ženy - štafeta 4x6 km:

1. Německo (Hinzová, Hildebrandová, Hammerschmidtová, Dahlmeierová) 1:14:36,4 (0+9), 2. Ukrajina (Vita Semerenková, Džymová, Valj Semerenková, Pidhrušná) -44,9 (0+5), 3. Francie (Dorinová Habertová, Aymonierová, Braisazová, Bescondová) -1:04,5 (2+13), 4. Rusko -1:09,0 (0+9), 5. Švýcarsko -1:25,7 (2+12), 6. ČR (Puskarčíková, Jislová, Davidová, Vítková) -1:34,1 (1+12).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články