Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Nevyzpytatelná úvodní bitva. Jak si povedou Fourcade, Krčmář a spol. ve vytrvalostním závodě?

V pořádném mrazu, pár stovek metrů od pátého největšího švédského jezera Storsjön a na půli cesty mezi Stockholmem a polárním kruhem se odehraje další biatlonová bitva. Do boje o první individuální triumf v sezoně se v Östersundu pouštějí i muži ve vytrvalostním závodu na 20 km. Stejně jako byl nečekaný výsledek mezi ženami, může nastat podobná situace i mezi muži. A není tak vůbec jisté, že na vrchol vystoupá suverén posledních sezon Martin Fourcade. Přímý přenos sledujte na ČT sport a ctsport.cz od 16:45.

Michal Krčmář
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Všichni největší favorité časují formu k jasnému vrcholu sezony, kterým je únorová olympiáda v Pchjongčchangu. A tak je start sezony poměrně nepředvídatelnou záležitostí. To ostatně potvrdil i úvodní vytrvalostní závod žen, ve kterém mezi první desítkou nefigurovala ani jedna biatlonistka, která loni v celkovém pořadí Světového poháru skončila na prvních pěti místech.

Na startu vytrvalostního závodu na 20 km na druhé straně nebude chybět nejužší světová špička v čele s Johannesem Boem, Antonem Šipulinem a samozřejmě Martinem Fourcadem. Komu ale dát největší šance na triumf, je značně ošemetná otázka.

Za jednu možnost tu jasně hovoří čísla. Od sezony 2011/12, kdy Fourcade začal neohroženě vládnout světu biatlonistů, ovládl na úvodním Světovém poháru v Östersundu pokaždé alespoň dva závody ze tří. Ve čtyřech ze šesti vytrvalostních závodů přitom triumfoval. Když se tak ale nestalo, nebyl ani mezi trojicí nejlepších.

Tentokrát může v neprospěch Fourcada hovořit fakt, že úvodní závod smíšených dvojic francouzskému závodníkovi příliš nevyšel. Společně s Marie Dorinovou Habertovou skončil až na čtvrtém místě. Vytrvalostní závod navíc nepatří mezi nejúspěšnější Fourcadovy disciplíny, získal na něm nejméně malých glóbů. Přesto by ale bylo zcela pošetilé tvrdit, že je individuální závod Achillovou patou fenomenálního francouzského biatlonisty, když v této disciplíně ovládl olympijské klání i mistrovství světa.

Největším vyzyvatelem Fourcada tak mohou být třeba Norové, jmenovitě Johannes Bö nebo Emil Svendssen, kteří ovládli smíšenou štafetu, nebo Rakušan Simon Eder, který spolu s Lisou Hauserovou opanoval závod dvojic.

Zdali bude mezi favority na vysoké umístění patřit třeba i Michal Krčmář, český biatlonista v momentálně zřejmě nejlepší formě, je otázka. V Östersundu se mu zatím ve vytrvalostním závodě nikdy nedařilo, jeho nejlepším umístěním je 42. místo z loňské sezony. Přesto dokázal, že se mu i v této disciplíně daří, třeba když loni v Anterselvě obsadil osmé místo.

Želízkem v ohni může být i Ondřej Moravec, který ve vytrvalostních závodech vybojoval nejlepší české mužské výsledky posledních let. Vždyť na letošním mistrovství světa v Hochfilzenu bral stříbro právě z individuálu. A v Östersundu skončil z posledních dvou let dvakrát v první dvacítce. Bronz pak před třemi lety ze SP ve švédském dějišti přivezl právě ze závodu na 20 km Michal Šlesingr.

Jenže Moravcovi se běh ve smíšené štafetě vůbec nepovedl. "Myslím si, že je to i o psychické stránce," vysvětluje Moravec pro ČT, jak zlepšit svůj nepovedený výkon z neděle. "Nastavit to tak, abych se v hlavě nestresoval, jestli je to dobré, nebo špatné."

Povětrnostní podmínky pro vytrvalostní závod budou každopádně drsné. Již ve středu se teploty pohybovaly okolo -13 °C, náročná bude i trať. "K tomu je nutné připočítat vysokou vlhkost vzduchu a nepříjemný severozápadní vítr," upozorňuje trenér žen Zdeněk Vítek. "Stoupání na čtyřkilometrovém mužském okruhu jsou nejdelší v celém Světovém poháru," přidává se kouč mužů Michael Málek.

Česká sestava na startu vytrvalostního závodu v Östersundu (20 km)

Ondřej Moravec (5. v pořadí), Michal Krčmář (15.), Michal Šlesingr (34.), Tomáš Krupčík (52.), Jaroslav Soukup (105.).

Zdroj
ČT sport, Biathlon World, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články