Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Biatlonistky budou za dodatečný olympijský bronz po zásluze odměněny

Nebude to rychlá záležitost. Než bronzové medaile doputují k českým biatlonistkám za štafetu v Soči, ještě to nějaký čas potrvá. Zároveň se však kvarteto Eva Puskarčíková, Gabriela Koukalová, Veronika Vítková a Jitka Landová může těšit na štědrou odměnu od Českého olympijského výboru ve výši 900 tisíc korun.

Gabriela Soukalová při střelbě během biatlonové štafety
zdroj: ČTK/AP autor: Lee Jin-man

Původně druhé Rusky byly diskvalifikovány kvůli dopingu Jany Romanovové a Olgy Viluchinové.

"Je to dobrá zpráva. Biatlonistky medaile pravděpodobně dostanou, ale pro Český olympijský výbor to ještě není oficiální. Musíme počkat nejprve na oficiální dopis od Mezinárodního olympijského výboru a potom samozřejmě na medaile, neboť je musejí vrátit Norky a ty to určitě neudělají, dokud nebudou mít ty stříbrné od Rusek. Takže to potrvá," uvedl sportovní ředitel ČOV Martin Doktor.

Šéftrenér biatlonistů Ondřej Rybář pochybuje, že sportovci, kteří už mají doma medaile, je vrátí. "Asi budou muset vyrobit další nové medaile a poslat je sem závodníkům," řekl Rybář Radiožurnálu ve švédském Östersundu.

Olympijský výbor letos už dodatečně udělil bronzové medaile zápasníkovi Marku Švecovi za Hry v Pekingu 2008 a oštěpaři Vítězslavu Veselému z olympiády v Londýně 2012. Také oni dostali dodatečnou finanční odměnu od ČOV. "Možná bychom do budoucna měli v rozpočtech na odměny počítat s vyššími částkami kvůli těmto důvodům," dodal Doktor s úsměvem.

Kteří Češi dostali už dříve dodatečně olympijské medaile?

Kateřina Neumannová (běh na lyžích)  dvě stříbra

Na OH 2002 v Salt Lake City Neumannová původně získala pouze jeden bronz, ale po prokázaném dopingu Rusky Larissy Lazutinové převzala 21 měsíců po skončení olympiády stříbro za 15 km volně a bronz za kombinaci. O další půlrok později se po diskvalifikaci další Rusky Olgy Danilovové posunula na druhou příčku i v kombinaci. Kauza se táhla tak dlouho kvůli tomu, že se Rusky odvolaly ke sportovní arbitráži (CAS) a později i k nejvyššímu státnímu soudu ve Švýcarsku.

Věra Cechlová (atletika)  bronz

Diskařka Cechlová se medaile z roku 2004 dočkala po devíti letech poté, kdy zpětné testování vzorků z Her v Aténách prokázalo původně třetí Bělorusce Irině Jatčenkové užití anabolických steroidů.

Marek Švec (zápas)  bronz

Také Švecovi pomohlo k olympijskému bronzu po devíti letech zpětné testování vzorků. Jeho přemožitel z Pekingu v přímém souboji o třetí místo ve váhové kategorii do 96 kg v řecko-římském stylu Kazach Asset Mambetov byl kvůli dopingu dodatečně diskvalifikován. Švec mezitím ukončil kariéru.

Vítězslav Veselý (atletika)  bronz

Oštěpař Veselý dostal bronzovou olympijskou medaili z Londýna 2012 o pět let později na Zlaté tretře. Na stupně vítězů se posunul po diskvalifikaci původně stříbrného Ukrajince Oleksandra Pjatnycji, který byl při zpětném testování usvědčen z dopingu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články