Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Zklamání. Biatlonisté skončili ve smíšené štafetě daleko za nejlepšími

Čeští biatlonisté po skončení úvodní smíšené štafety neslaví. Ve švédském Östersundu skončili hluboko v poli poražených na třinácté příčce. Výborný výkon předvedla norská čtveřice, která zvítězila před italskými a německými biatlonisty.

Veronika Vítková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Biatlonová reprezentace byla v úvodní smíšené štafetě poražena na plné čáře. Finišman Michal Krčmář dovezl český kvartet do cíle až na třinácté pozici – daleko za místy, kde se tým měl podle předpokladů pohybovat.

Problém byl hlavně na druhém a třetím úseku, a tedy u zkušenějších členů štafety. Veronika Vítková musela na trestné kolo, Ondřej Moravec zase výrazně ztrácel ve střelbě. Výkony dlouholetých opor tak v Östersundu zůstaly za očekáváním.

"Výkony Puskarčíkové a Krčmáře nebyly špatné, spíš mě trápí ty zbylé úseky. S takovouhle střelbou se závodit nedá, ale hodnotit po jednom závodu nelze," shrnul závod pro Českou televizi šéftrenér Ondřej Rybář. 

Jak závod probíhal?

Na první úsek zařadili trenéři Evu Puskarčíkovou, jejíž rychlá střelba měla být velkým trumfem české štafety. Avšak mladá biatlonistka zpočátku nestíhala – na trati se držela na chvostu startovního pole a dvakrát musela dobíjet na úvodní střelbě. Situaci však ještě zachránila při bezchybné druhé zastávce na střelnici a Veronice Vítkové předávala ze šesté pozice 9 vteřin za vedoucími Švédkami.

Druhá členka českého kvarteta svůj úsek však nezvládla. Na své první střelecké položce minula hned čtyřikrát, musela na trestné kolo a šance českého výběru v tu chvíli šly strmě dolů. Brzy bylo ještě hůře. Tři chyby vestoje znamenaly další pokles, tentokrát až na čtrnáctou příčku.

Vítková předala prvnímu z mužské poloviny štafety, Ondřeji Moravcovi, s mankem minuty a 34 vteřin. "Těžko se to vysvětluje, ale její zaváhání jsme nečekali," zhodnotil chvíli po závodě šéftrenér Ondřej Rybář. "Podmínky na střelnici byly dobré, tím to nebylo. Nezvládla to a to je realita," dodal.

Moravec situaci nevylepšil

Zatímco italský biatlonista Dominik Windisch odrážel na čele útok slovenské štafety, Moravcův úkol byl prostší – jen se posouvat výš v průběžném pořadí. Střelecky se letité opoře českého týmu dařilo, horší už to bylo s během, kde Moravec výrazně ztrácel na nejlepší. Češi zůstali i po jeho úseku čtrnáctí a jejich ztráta ještě citelně narostla. Krčmář vyjel na trať s téměř tříminutovým mankem.

Nadějný biatlonista jel dobře a přiblížil tak českou štafetu alespoň symbolicky lepším příčkám. Ani jeho výkon ale nemohl zastřít zřetelný fakt: úvodní závod české reprezentaci vůbec nevyšel. Krčmář projel cílem o více než tři minuty za vítězi na třináctém místě. "Jel výborně, ale se ztrátou už nic dělat nemohl," zhodnotil Rybář. 

Na posledním úseku se přesypalo pořadí na čele závodu. Lukas Hofer ztratil Italům vedení, které převzala norská štafeta díky Emilu Egle Svendsenovi. Zkušený závodník sice svůj náskok téměř prohospodařil na závěrečné položce a dotáhli se na něj kromě Italů i Němci a také překvapení östersundského závodu, biatlonisté Slovenska, nakonec ale v cíli zvedl ruce nad hlavu. Druzí byli Italové, pódium doplnily německé barvy.

Úvodní závody SP v biatlonu v Östersundu (Švédsko):

1. Norsko (Tandrevoldová, Eckhoffová, J. Bö, Svendsen) 1:11:31,7 (0+13), 2. Itálie (Vittozziová, Wiererová, Windisch, Hofer) -5,3 (1+6), 3. Německo (Preussová, Hammerschmidtová, Doll, Peiffer) -6,4 (0+10), 4. Slovensko -7,7 (0+9), 5. Švédsko -34,5 (1+5), 6. Rusko -47,9 (0+7), ...13. ČR (Puskarčíková, Vítková, Moravec, Krčmář) -2:51,4 (1+10).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články