Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Zima s jedním cílem začíná bez Koukalové. Cesta do Koreje startuje ve Švédsku

Kdo bude letos vládnout biatlonovému Světovému poháru? Otázka důležitá, nikoli však zcela zásadní. V Östersundu se totiž v neděli rozbíhá olympijská sezona. Zisk sedmého velkého křišťálového glóbu pro Martina Fourcada by nebyl k zahození, ale hlavním cílem je zazářit v Pchjongčchangu. Úspěchu pod pěti kruhy vše podřizuje i Gabriela Koukalová, která se stále potýká s bolestmi v lýtkách. Ostatní Češi jsou fit a připraveni předvést to nejlepší už v úvodním závodu dvojic a klasických smíšených štafetách. Přímé přenosy sledujte v neděli od 13:45 a 16:40 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Martin Fourcade slaví další triumf
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Na první podnik jsou připraveni uzdravený Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Michal Krčmář, Jaroslav Soukup, Tomáš Krupčík, Lucie Charvátová, Veronika Vítková, Eva Puskarčíková, Jessica Jislová a Lea Johanidesová.

Koukalová kvůli potížím s lýtkovými svaly od června nemůže trénovat naplno a její stav se nelepší. "Její zdravotní stav stále není stoprocentní, což nás mrzí, ale tentokrát má jednoznačně prioritu olympiáda," řekl šéftrenér Ondřej Rybář.

Ve švédském středisku sice Koukalová je, ale závodit nemůže. "Jistě už se spousta z Vás těší na nový start sezony. Mám to stejně, i když se bohužel prvních závodů nemůžu zúčastnit a budu spíš v roli maskota výpravy. Moc se těším, že po pár měsících opět uvidím spoustu známých tváří z celého světa. Ať už závodníků, či fanoušků biatlonu! Chci popřát všem nejen úspěšnou, ale hlavně zábavnou sezonu! Vám, kteří jste chytili také tu nakažlivou biatlonmánii, přeji krásnou sledovanou," vzkázala.

Stejně jako Koukalová vynechává všechny závody v Östersundu i její největší sokyně, německá obhájkyně celkového prvenství v seriálu Laura Dahlmeierová. Klání ve Švédsku musí oželet kvůli nachlazení.

Při neúčasti dvou suverének by se mohly v Östersundu prosadit na přední příčky i Češky Veronika Vítková a Eva Puskarčíková. K tradičním favoritkám patří Francouzka Marie Dorinová-Habertová, Finka Kaisa Mäkäräinenová, Italka Dorothea Wiererová či Běloruska Darja Domračevová. Překvapit ovšem mohou i další – v obrovské formě v přípravě jezdící Němka Denise Herrmannová nebo Francouzka Anais Bescondová.

Jeden, nebo dva cíle?

Pro Fourcadea bude Světový pohár testem pro korejské hry. "Tahle zima má jen jeden cíl - olympijské hry," řekl Francouz. "Abych tam uspěl, musím být úspěšný na začátku roku, potvrdit svoji pozici a uklidnit se."

V Östersundu se mu nadmíru daří. Z posledních sedmnácti závodů tam vyhrál hned dvanáct. Navíc může mít ještě jednu výraznou motivaci. V současnosti se dělí se šesti celkovými sezonními tituly o první příčku s legendárním Norem Olem Einarem Björndalenem. Sedmý glóbus by byl rekordní.

Nominace na úvodní SP v Östersundu

Ženy: Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Lea Johanidesová, Gabriela Koukalová (?), Eva Puskarčíková, Veronika Vítková

Trenér: Zdeněk Vítek, asistent Jiří Holubec

Muži: Michal Krčmář, Tomáš Krupčík, Ondřej Moravec, Jaroslav Soukup, Michal Šlesingr

Trenér: Michael Málek, asistent Aleš Ligaun

S Francouzi jsou tradičními předními biatlonovými národy Norové (bratři Böové, Emil Hegle Svendsen a další), Rusové (Anton Šipulin) či špičkoví a vyrovnaní Němci (Simon Schempp, Arnd Peiffer, Benedikt Doll a Eric Lesser).

Čeští muži spoléhají zejména na Ondřeje Moravce, který měl ale v létě zdravotní problémy, Michala Šlesingra a Michala Krčmáře.

"Každý sportovec, který začíná sezonu, chce začít dobře, protože je to dobré pro psychiku, pak se závodí daleko líp. Ale začínám tak, že od sebe na úvod nečekám žádné zázraky, a to mi může pomoct. Budu to směřovat spíš na leden a dál, než že bych chtěl v prosinci začít za každou cenu dobře," řekl trojnásobný olympijský medailista ze Soči Moravec, který měl v létě infekci jater.

Co přinese nová sezona? Poslechněte si Biatlon fokus podcast:

"Podle prvního závodu nebudeme dělat závěry. Zažil jsem sezony, kdy se nám první závody povedly i nepovedly. Je to nová sezona, která měla své překážky, snažili jsme se to udělat co nejlíp. Vždycky to určitě jde udělat líp, ale v tu chvíli bych to stejně asi jinak neudělal," řekl šéftrenér Rybář.

Švédská zastávka bude premiérou ve Světovém poháru i pro český servisní kamion. Národní tým se tak zařazuje co do technického vybavení a zázemí po bok biatlonových velmocí.

Sezona SP má tradiční zastávky jako rakouský Hochfilzen, německé stadiony v Oberhofu a Ruhpoldingu a vyvrcholí koncem března v ruské Ťumeni. Zdali se v Rusku objeví vůbec čeští biatlonisté kvůli dopingovým aférám tamních sportovců, je zatím ve hvězdách.

Program Světového poháru v biatlonu 2017/18

Östersund (Švéd.): 26.11. - smíšená štafeta, štafeta dvojic, 29.11. - vytrvalostní závod ženy, 30.11. - vytrvalostní závod muži, 1.12. - sprint ženy, 2.12. - sprint muži, 3.12 - stíhací závod ženy, muži.

Hochfilzen (Rak.): 8.12. - sprint ženy, muži, 9.12. - stíhací závod ženy, muži, 10.12. štafeta ženy, muži.

Annecy Le Grand Bornand (Fr.): 14.12. - sprint ženy, 15.12. - sprint muži, 16.12. - stíhací závod ženy, muži, 17.12. - hromadný start ženy, muži.

Oberhof (Něm.): 4.1. - sprint ženy, 5.1. - sprint muži, 6.1. - stíhací závod muži, ženy, 7.1. - štafeta muži, ženy.

Ruhpolding (Něm.): 10.1. - vytrvalostní závod muži, 11.1. - vytrvalostní závod ženy, 12.1. - štafeta muži, 13.1. - štafeta ženy, 14.1. - stíhací závod muži, ženy.

Anterselva (It.): 18.1. - sprint ženy, 19.1. - sprint muži, 20.1. - stíhací závod muži, ženy, 21.1. - hromadný start ženy, muži.

Kontiolahti (Fin.): 8.3. - sprint muži, 9.3. - sprint ženy, 10.3. - smíšená štafeta, štafeta dvojic, 11.3. - hromadný start ženy, muži.

Oslo (Nor.): 15.3. - sprint ženy, muži, 17.3. - štafeta ženy, stíhací závod muži, 18.3. stíhací závod ženy, štafeta muži.

Ťumeň (Rus.): 22.3. - sprint muži, 23.3. - sprint ženy, 24.3. - stíhací závod ženy, muži, 25.3. - hromadný start ženy, muži.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články