Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fyzioterapeut Karpíšek: Teď záleží na Gábině, jak se rozhodne a překoná bolest

Co se děje a kdy to bude v pořádku? Otázky kolem zdravotního stavu Gabriely Koukalové se stále opakují. A odpovědi? V tuto chvíli ještě není stoprocentně fit, a kdy doopravdy alespoň částečně bude, záleží také v určité míře na ní samotné. Podle fyzioterapeuta českého týmu Romana Karpíška by potřebovala v ideálním případě delší dobu, kdy by vůbec netrénovala ani nezávodila. Je ovšem olympijská sezona a něco podobného nehrozí. "Gábina úplně fit nebude. Že by řekla, že ji to nebolí, to si myslím, že se nestane," podotkl Karpíšek.

Gabriela Koukalová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Poslední měsíc absolvovala Koukalová systematické soustředění. Trénovala, i když omezeně. "Gábina na tom není v tuhle chvíli ještě úplně dobře. Když se dostala do intenzivní zátěže, stejně si stěžovala na bolest lýtek a že jí bolesti jdou i do stehen. Ještě to není úplně ono, jak bychom si představovali," připustil Karpíšek.

Pro Karpíška a nejen pro něj je tohle téma velice citlivé. "Denně si voláme s Ondrou Rybářem a Jirkou Hamzou a řešíme ten problém," ujistil.

Problémy to přitom nejsou zcela nové. "Vzpomněli jsme si, že i v předešlých letech vždy když dojela závod, stěžovala si, že musí hned na hotel, že ji pálí nohy a různě přešlapovala."

Je nám líto, video expirovalo.
Koukalová a bolavá lýtka? Fyzioterapeut Karpíšek popisuje, v čem je problém

Lékařský nález hovoří jasně. Koukalová má chronické přetížení úponu lýtkového svalu. "Nebylo to pro nás, když za námi na jaře přišla, že ji bolí lýtka, nic moc nového. Věděli jsme, že tyhle problémy tam jsou, ale neočekávali jsme, že to bude takhle pokračovat přes léto až do sezony," přiblížil Karpíšek.

Recept na řešení zdá se být nadmíru snadný. Ale… "K tomu, aby se to doléčilo, musela by na dlouhou dobu přestat závodit a trénovat a přitom mít cílenou rehabilitaci." Je ovšem olympijská sezona, každý dlouhodobý výpadek je nemyslitelný.

Co přinese nová sezona? Poslechněte si Biatlon fokus podcast:

Trvá to dlouho. Problém odstranění zánětu nejde vyřešit ze dne na den, pokud chce sportovec dělat svou práci. Léčba musí postupovat krůček po krůčku. "Gábina má naordinované cvičení, které každý den absolvuje. Do toho rehabilitace, uvolňujeme napětí svalů, snažíme se vyvolat lepší prokrvení svalů. Celý tým nad tím denně přemýšlí a pracuje, aby se Gábina cítila dobře a získala odvahu i s těmito pocity bolestí."

Bolest se umenšila, problém přetrvává:

"Bolelo to, bolelo to hodně, pak to ale bolelo míň a míň, jenže stále z toho byla nervózní a nechtěla to tam cítit. Sám se sebou v tu chvíli člověk bojuje. Cítí bolest o 70 procent míň, ale pořád to tam je a je to špatně."

Odvaha to změnit. Možná jedna z klíčových otázek. Nejde jen o prostý svalový problém. "V tuto chvíli záleží opravdu na Gábině, jak se rozhodne a překoná pocity bolesti, které tam má," zdůraznil Karpíšek.

Sám hlavní fyzioterapeut reprezentačního týmu doufá, že si závodní rytmus zkusí ještě před Vánoci. Možná na zastávce SP ve Francii? "Doufám, že do toho půjde. I kdyby se jí ty závody nepovedly, namotivuje ji to, třeba zjistí, že s tím jde závodit a že tam může se soupeřkami být."

Lazaret, který se vidí málokdy

Letní příprava ovšem nezastihla v ideálním zdravotním rozpoložení jen Koukalovou. Dva medailisté z her v Soči už si potíže odbyli v červnu, když si Jaroslav Soukup zlomil palec na noze a Veronika Vítková omarodila.

Trojnásobný medailista ze Soči Moravec zase kvůli infekci jater měsíc a půl pořádně nemohl pracovat na kondici. Zdravotní potíže měla před olympijskou sezonou také Eva Puskarčíková, která si při pádu na kolečkových lyžích v Novém Městě na Moravě bolestivě narazilo rameno.

Nejzásadnější zranění pak potkalo Adama Václavíka. Účastník letošního MS v Hochfilzenu si v srpnu zlomil při tréninku ve Francii lýtkovou kost a musel na operaci.

"To jsme nezažili. Když si Tomáš Krupčík udělal ještě výron kotníku, dělali jsme si trošku srandu, že to snad ani není možné," posteskl si Karpíšek.

Se všemi fyzioterapeut, lékaři i maséři intenzivně pracovali a v tuto chvíli jsou čeští reprezentanti až na Koukalovou v pořádku a připravují se v Östersundu na první díl Světového poháru. Ten startuje už v neděli závodem dvojic a smíšenými štafetami. Přímé přenosy nabídne ČT sport a web ctsport.cz.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články