Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Krčmář chce ustát tlak, zapracoval na psychice a do SP jde uvolněný

Výš a výš, možná až k vysněné medaili. Michal Krčmář stoupá každým rokem k elitě biatlonistů a do Světového poháru vstupuje obohacen zkušenostmi z minulého ročníku. Do letošní sezony chce vstoupit uvolněný i proto, že únorové olympijské hry se blíží a šestadvacetiletý závodník z Vrchlabí chce ustát tlak, který bude na něj i jeho tým kladen. Přímé přenosy ze Světového poháru sledujte od neděle na ČT sport a webu ctsport.cz.

Michal Krčmář
zdroj: ČTK/AP/Matthias Schrader

Krčmář v uplynulé sezoně SP poprvé vystoupil na stupně vítězů. Ve stíhačce v Ruhpoldingu získal bronz a na každém z prvních šesti dílů seriálu se vešel do elitní desítky. Proto přijel na únorový světový šampionát do Hochfilzenu dobře naladěný a připravený.

Jenže v prvních závodech neustál tlak psychicky a zpočátku se hledal. Ze sprintu se na MS nedostal do stíhačky a až ve vytrvalostním závodu se blýskl šestým místem. "Jsem rád, že jsem aspoň tohle vykřesal," řekl.

Psychika hraje v souboji se špičkou důležitou roli. Krčmář tak považuje za důležité, že si podobnou situací prošel. "Jsem rád, že to přišlo loni, ne letos. Bylo to poučení. Věřím, že mi to pomohlo," řekl Krčmář. Před olympijskou sezonou má jasný plán: "Snažím se do toho jít uvolněnější. Budu závodit od začátku na maximum, ale vím, že to náročnější přijde po novém roce a psychické síly budou potřeba."

V letní přípravě zvládl v tréninku všechny předepsané dávky bez zdravotních omezení jako mnoho jeho kolegů. "Nepsalo se o mně, takže to hodnotím pozitivně," vtipkoval. "Musím zaklepat na dřevo. Zdraví mi drželo a absolvoval jsem vše, co mi trenéři předepsali. S tím jsem spokojenej," konstatoval Krčmář.

Michal Krčmář se raduje po dojezdu stíhačky v Östersundu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Z předsezonních testů nemá špatný pocit, ale statistikou se nezabývá. "Nabral jsem dávky a mám se v zimě o co opřít. To je stěžejní," řekl Krčmář. Navíc ví, že je závodní typ. "Trénink jezdím naplno, snažím se zmáčknout, ale jakmile na sebe oblíknu číslo, tak si troufám říct, že ze sebe dokážu vymáčknout ještě něco víc."

Nyní už je s reprezentací ve švédském Östersundu, kde v neděli začne kolotoč Světového poháru. "Přípravné období bylo půl roku a už to bylo dlouhé. Převládá pocit, že jsem napjatý a těším se na závody," těšil se Krčmář.

Jaká bude letošní sezona? Poslechněte si Biatlon fokus podcast:

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články