Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Je to všechno o hlavě? Těžko říct, smála se Vítková. Pilovala střelbu, změnila i jídelníček

Změna jídelníčku a více zkušeností. I tomu přikládá Veronika Vítková pocit, který před startem olympijské sezony má. Příprava osmadvacetileté biatlonistky ideální nebyla, podle jejích slov ale šla. To dokazovala i ležkou, s níž má dlouhodobě problémy. "Těším se hodně. Přes přípravu moc závodů nemáme, porovnání také ne. Těším se, až se ten stereotyp trochu změní a začneme," přiznala. Přímé přenosy ze Světového poháru sledujte od neděle na ČT sport a webu ctsport.cz.

Veronika Vítková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Světový pohár začíná už v neděli v Östersundu a Vítková doufá, že pocit, který z přípravy má, do Švédska, ale i dalších podniků přenese. Potíže pociťovala kvůli zátěži jen na začátku léta. "Úplně dobře se mi netrénovalo. Byla jsem unavená, tak jsme to konzultovali s trenéry. Potřebovala jsem víc odpočinku," řekla Vítková, které se zásadní zdravotní potíže vyhnuly.

Zhruba od poloviny července trénuje bez omezení. "Z posledních tréninků na severu jsem měla dobrý pocit. Bylo to jak po běžecké stránce, tak po střelecké. Tak doufám, že to tak zůstane a dokážu to převést do velkých závodů," řekla Vítková.

Žádné zásadní změny v technice střelby jinak nedělala. "Letos jak na střelnici i na trati se cítím líp, je to pro mě pozitivnější. Nic jsem jinak nedělala, spíš jsem si víc zvykla na zátěž," dodala.

POSLECHNĚTE SI Biatlon fokus podcast o vyhlídkách před startem sezony:

Co však pozměnila, byl jídelníček. "Od té doby to nějakým způsobem funguje," řekla. O co přesně šlo? "Intolerance to nebyla. Lehce jsem omezila maso, které jsem teda měla vždycky ráda, ale konzumuju ho jen k obědu, a tak nějak to funguje. Hledali jsme cestu, co by mohlo být tím, že jsem víc unavená než normálně," doplnila Vítková. Zda je ale polovina úspěchu o psychice, si netroufla odhadnout.

Členku medailových smíšených štafet z MS 2013 a 2015 a olympijských her v Soči mnohdy připravují o šanci na úspěch minely při střelbě vleže. "Ležka mě trápí od té doby, co dělám biatlon," přiznala.

Veronika Vítková
zdroj: ČT sport autor: Petr Paseka

Minulá sezona se Vítkové příliš nevydařila. Po celkovém čtvrtém místě ze sezony 2014/15 a osmé příčce z ročníku 2015/16 tentokrát skončila v celkovém hodnocení SP až pětadvacátá. Chuť si spravila až při závěrečném kole v Oslu, kde dojela čtvrtá v závodu s hromadným startem, pátá ve sprintu a desátá ve stíhačce.

Motivace do přípravy tak byla zcela nasnadě. "To byl hodně velký impulz. Zima byla dlouhá a co závod, to problém. Byla jsem ráda, že na konci sezony jsem se chytla a dokázala bojovat s nejlepšími. Myslím si, že mi to v hlavě zůstalo," podotkla Vítková.

Vrcholem nadcházející sezony bude únorová olympiáda v Pchjongčchangu. "Neřeším, že je sezona olympijská a že by měla být v něčem jiná. Beru to jako každou jinou sezonu. Ale když jsem se dala na profesionální cestu biatlonu, nikdy bych nevěřila, že pojedu na třetí Hry. I když tam vlastně ještě nejsem," smála se Vítková s tím, že prim by pro ni mohly hrát i bohaté zkušenosti.

Je nám líto, video expirovalo.
Mezník pro Koukalovou? Olympijské hry, ujišťuje Rybář
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články