Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Doping v biatlonu pod větším drobnohledem. Tresty budou přísnější, rozhodla mezinárodní unie

Dosud liknavý přístup Mezinárodní biatlonové unie (IBU) v otázce dopingu se po intervencích ze stran zástupců jednotlivých federací, ale i samotných závodníků, pomalu mění. Na zasedání výkonného výboru IBU v německém Frankfurtu bylo s okamžitou platností rozhodnuto o zavedení přísnějších trestů při požití nepovolených látek. Státy, u nichž se doping opakovaně prokáže, budou nově smět nasadit do mezinárodních závodů méně svých reprezentantů. Možná pokuta při systematickém dopingu se pro národní svazy zvýšila ze 100 000 na čtvrt milionu eur.

zdroj: ČT4

Výkonný výbor IBU schválil změnu pravidel, po nichž volaly jak samotné biatlonové federace, tak i někteří závodníci v čele s Franouzem Martinem Fourcadem, Američanem Lowellem Baileym a českým reprezentantem Michalem Šlesingrem.

Každý stát tak nově přijde o dvě místa ve startovní listině pro následující sezonu, pokud se dva jeho závodníci proviní během jednoho roku za doping alespoň půlroční trest.

Pokud budou dopující sportovci (případně další osoby) minimálně tři a více, sníží se kvóta na dvě sezony. Dosáhne-li počet hříšníků šesti, IBU uloží suspendaci národní biatlonové federaci na dva až čtyři roky. Omezení startovní listiny se může týkat i zimních olympijských her.

Je nám líto, video expirovalo.
WADA nevrátila RUSADA akreditaci a Rusové mohou přijít o OH

Na zasedání ve Frankfurtu se hovořilo o dopingovém případu slovinské biatlonistky Teji Gregorinové, která má zatím pozastavenou činnost. Její případ by měl přijít na bod jednání do konce listopadu.

Stopku má zároveň i Ruska Jekatěrina Glazyrinová, jíž pozastavila mezinárodní unie činnost během letošního mistrovství světa v Hochfilzenu. Podle vyšetřování zvláštní komise mohlo několik vzorků Glazyrinové obsahovat zakázané látky, s nimiž bylo následně nedovoleně manipulováno.

Gabriela Soukalová na ZOH v Soči
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Její bývalé kolegyně Jana Romanovová, Olga Viluchinová a Olga Zajcevová už ukončily kariéru. Pokud by byl doping Viluchinové a Romanovové prokázán, česká reprezentační štafeta žen by získala bronz z olympijských her v Soči, kde původně doběhla čtvrtá.

Výkonný výbor IBU, jehož další zasedání se plánuje během prosincového Světového poháru v rakouském Hochfilzenu, také oznámil, že od února letošního roku byla ruská biatlonová federace zařazena do testů přímo pod dohledem biatlonové unie.

Podle loňské zprávy Světové antidopingové agentury WADA se organizovaný doping v Rusku týkal i tří desítek biatlonistů. WADA zatím ruské antidopingové agentuře RUSADA nevrátí akreditaci pro provádění testů.

Toto rozhodnutí může negativně ovlivnit šance ruských sportovců na účast na únorové olympiádě v Pchjongčchangu. O případných sankcích by měl rozhodnout Mezinárodní olympijský výbor začátkem prosince.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK, IBU, Biathlon World

Hlavní zprávy

Nejčtenější články