Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Biatlonová mašina Dahlmeierová zvažuje neúčast na olympiádě v Koreji

Biatlonové olympijské závody v jihokorejském Pchjongčchangu bez Gabriely Koukalové a její největší soupeřky Němky Laury Dahlmeierové? I taková situace může v únoru příštího roku nastat a ani jedna z vítězek posledních dvou ročníků Světového poháru do Koreje na Hry nedorazí.

Laura Dahlmeierová
zdroj: Reuters autor: Leonhard Foeger

Koukalová se již od léta trápí s bolavými lýtky a nohama obecně a její zdravotní stav se zatím výrazně nelepší ani pár dnů před startem nového ročníku Světového poháru, který vypukne o víkendu ve švédském Östersundu.

Dahlmeierovou netrápí zdravotní komplikace, ale účast či neúčast na olympiádě v Pchjongčchangu, který leží necelých 100 kilometrů od hranic se Severní Koreou. Obě sousední země jsou od 50. let minulého století ve válečném stavu a bezpečnostní a politická situace se mezi nimi ještě vyostřuje poté, co na sebe naráží názory a slova severokorejského diktátora Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Laura Dahlmeierová
zdroj: LEHTIKUVA autor: Heikki Saukkomaa

"Olympijské hry jsou to nejvíce pro každého sportovce, ale já bych se z nich také ráda vrátila ve zdraví domů," nechala se slyšet letošní pětinásobná mistryně světa z rakouského Hochfilzenu Dahlmeierová v rozhovoru pro německý magazín Sport Bild. O jedinou zlatou v individuálním závodě ji tam v únoru připravila právě Koukalová.

"Situace se změnila a já nyní stále více sleduji zprávy a vývoj v obou částech Koreje, protože se mě to osobně dotýká. Pokud by existovalo akutní nebezpečí o životy sportovců, rozhodně bych na Hry do Pchjongčchangu nejela," řekla čtyřiadvacetiletá rodačka z Garmisch-Partenkirchenu.

Ještě více se poté ponořila do politického dění, které může výrazně ohrozit její start na prvních olympijských hrách: "Není možné nosit růžové brýle. Doufám, že se situace uklidní a sport bude mít takovou moc a přivede některé pány k rozumu. Aspoň pro nějaký čas. Šéfové sportovních svazů by měli vše pozorovat a včas vyhodnotit, jestli má smysl pořádat olympijské hry právě v takovém místě. Ale nevím, jestli vůbec existuje nějaký plán B."

Gabriela Koukalová v objetí s Laurou Dahlmeierovou
zdroj: Reuters

Tím by podle Dahlmeierové mohla být změna dějiště zimní olympiády 2018. A hned má řešení: Mnichov, který kandidoval na pořadatelství ZOH právě pro rok 2018. A to i za cenu ústupků a horších podmínek pro sportovce.

"Ale postavit olympijskou vesnici z kontejnerů by se dalo rychle. Ostatní sportoviště stojí a dala by se jistě využít. Biatlon v Ruhpoldingu, sjezd a skoky v Garmischi, boby a saně v Berchtesgadenu, rychlobruslení v Inzellu, ale rozumím tomu, že logistické náklady by byly pravděpodobně hodně vysoké," popsala Dahlmeierová.

Zdroj
ČT sport, Bild

Hlavní zprávy

Nejčtenější články