Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Je to jisté, biatlon se v prosinci 2018 vrátí do Nového Města

Nové Město na Moravě bude v prosinci 2018 popáté dějištěm Světového poháru v biatlonu. Populární závody mají předvánoční termín 17.23. prosince, možná skončí vzhledem k vánočním svátkům o den dříve. Seriál SP odstartuje ve slovinské Pokljuce a skončí v norském Oslu.

Fanoušci biatlonu v Novém Městě na Moravě
zdroj: ČTK autor: Adámek Ladislav

Vysočina Arena je pravidelnou součástí Světového poháru biatlonistů od roku 2012, před čtyřmi lety se v elektrizující atmosféře konalo zároveň mistrovství světa. Naposledy při loňské prosincové zastávce sledovalo Gabrielu Koukalovou a spol. u tratí a na tribunách přes 123 tisíc fanoušků.

"Rozjezd příští sezony se odehraje kompletně ve střední Evropě, protože švédský Östersund, který tradičně pořádá úvodní klání, bude v roce 2019 hostit světový šampionát," uvedl Vlastimil Jakeš, ředitel soutěží v Novém Městě na Moravě a člen technické komise Mezinárodní biatlonové unie (IBU).

Seriál SP v poolympijské sezoně začne 3. prosince v Pokljuce, následovat bude Hochfilzen a pak Nové Město na Moravě. Podle předběžného harmonogramu by závody měly skončit jen pár hodin před Vánoci. "V tuto chvíli vedeme jednání o posunu termínu. Zájmem je, abychom končili dříve než jeden den před Štědrým dnem," dodal Jakeš.

Jako pořadatel SP figuruje Nové Město v návrhu technické komise IBU uveden ještě dvakrát ve zbývajících třech sezonách. Další harmonogram pro olympijskou sezonu 201822 se bude schvalovat v prosinci.

zdroj: ČTK autor: Taneček David

Zároveň není tajemstvím, že pořadatelé budou usilovat i o přidělení některého ze světových šampionátů. Poté, co bylo MS 2021 odebráno kvůli dopingové aféře ruské Ťumeni, je teoreticky možné, že by podnik mohl připadnout právě Česku.

To už na pořadatelství jednou kandidovalo. Zda tak bude činit na rok 2021 i podruhé, zůstává kvůli zainteresovanosti českých zástupců v tažení proti dopingu otázkou.

Po třech letech se kažodpádně příští Světový pohár vrátí do Severní Ameriky. Po Oberhofu a Ruhpoldingu totiž budou následovat kanadské Canmore a Soldier Hollow v USA. Po mistrovství světa seriál vyvrcholí devátým podnikem na konci března v Oslu.

Nynější ročník Světového poháru začne biatlonistům tuto neděli ve švédském Östersundu štafetami. Vrcholem zimy budou v únoru olympijské hry v Pchjongčchangu.

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články