Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Rusové chtěli zaplatit další vzorky biatlonistů, aby vyvrátili dopingové podezření. IBU to odmítla

Stále není jasno, co bude s ruskými sportovci na únorových olympijských hrách v Koreji. Podle loňské zprávy Světové antidopingové agentury WADA se organizovaný doping v Rusku týkal i tří desítek biatlonistů. Ruská strana teď Mezinárodní biatlonové unii (IBU) nabídla zaplatit za odebrání dalších vzorků. IBU ale návrh kvůli zachování transparentnosti odmítla.

Rusové před víkendovým startem olympijské sezony ve švédském Östersundu nabídli zaplatit IBU za další množství vzorků odebraných od ruských biatlonistů. S takovou informací přišel ruský deník Sport Express. Mezinárodní biatlonová unie ale nabídku nepřijala.

Podle prezidenta Anderse Besseberga tím chce deklarovat svou transparentnost. "Takový návrh byl, ale my jsme to odmítli. Chceme zůstat absolutně transparentní organizací a sami nést náklady na dopingové testy v různých zemích. Nezáleží na tom, jestli jde o jednoho sportovce z jedné země, nebo padesát," prohlásil.

Nejlepší tři biatlonistky sprintu - Zajcevová, Flatlandová, Bergerová
zdroj: AP Photo/TT autor: Pontus Lundahl

Mezi třiceti podezřelými biatlonisty má figurovat mimo jiné i jméno Rusky Olgy Zajcevové. Devětatřicetiletá závodnice má třeba zlato ze štafet na olympijských hrách v Turíně a Vancouveru.

"Žiju tak dlouho, že jsem na podezření z dopingu už zvyklý. Není to nic překvapivého. Neříkám, že Olga dopovala. To nevíme. Ale pokud vím, skutečně figuruje na seznamu sportovců, jejichž případy řeší disciplinární komise Mezinárodního olympijského výboru," uvedl Besseberg.

"Počkejme si, s jakými závěry přijde," dodal jednasedmdesátiletý norský funkcionář, který je ve funkci šéfa IBU nepřetržitě od roku 1993. Momentálně slouží už své páté volební období.

Besseberg zároveň nechtěl spekulovat o tom, jak silnou pozici má nyní v IBU ruský biatlonový svaz. Viceprezidentem v unii je nicméně bývalý ruský biatlonista Viktor Majgurov. "Nevíme, kolik diskvalifikací bude a zda vůbec. Navíc je možné, že přezkum bude trvat dlouhou dobu," prohlásil.

IBU podle řady funkcionářů i závodníků dosud v celé kauze postupovala liknavě. Na nátlak svolala před únorovým mistrovstvím světa v Hochfilzenu mimořádný kongres, kde padlo rozhodnutí, že se má ruská unie vzdát pořadatelství mistrovství světa 2021 v Ťumeni. Tam je shodou okolností naplánována poslední zastávka Světového poháru v této sezoně.

Rusové nadále kategoricky odmítají, že by se v jejich zemi systematicky dopovalo. Především kvůli tomu Světová antidopingová agentura WADA minulý týden oznámila, že nevrátí akreditaci ruské antidopingové agentuře RUSADA. Toto rozhodnutí může negativně ovlivnit šance ruských sportovců na účast v Pchjongčchangu.

Je nám líto, video expirovalo.
WADA nevrátila RUSADA akreditaci a Rusové mohou přijít o OH
Zdroj
ČT sport, sport-express.ru, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články