Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

O lásce i dopingu. Čtou si biatlonisté vzkazy a diskuze? Někdy až moc, říká Rybář

Jaké to je, když se zamiluje biatlonista nebo biatlonistka? Jakou roli hrají v životě závodníků sociální sítě? A podle čeho se mezi ostatními poznají v kolotoči Světového poháru Rusové? Šéftrenér Ondřej Rybář musí být částečně i psycholog a zpovědník, ale především muž s jasným názorem na věc – a to i na nepříjemné záležitosti související například s dopingem. O tom a mnohém dalším byla řeč v pořadu Na plovárně.

Šéftrenér české biatlonové reprezentace Ondřej Rybář
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Labyrint. Biatlonem ošlehaní Norové, zkušení Němci, ambiciózní Francouzi… "Docela bezpečně poznáte ve startovním poli Rusa. Jsou takový národ pro sebe, nejsou tolik komunikativní, nekamarádí se s ostatními. Pro úspěch jsou schopni udělat cokoli," popsal v rozhovoru s Markem Ebenem Rybář.

Souvislost s dopingem veskrze náhodná. Říci silný názor na to, jestli je někdo podezřelý z braní nedovolených látek, není vůbec snadné, jak by se na první pohled mohlo zdát. "Můžete mít jakékoli podezření. Ale pokud nemáte jasné důkazy, tak se můžete domnívat, co chcete, ale nejhorší je někoho křivě obvinit," zdůraznil Rybář.

Spekulací je hodně. Například o norských závodnicích se po některých aférách v klasickém lyžování mluvilo i v biatlonovém prostředí. Ale kde hledat jasné důkazy? Pokud žádné nejsou pak… "Norové jsou pro nás čistí," řekl Rybář.

Je nám líto, video expirovalo.
Na plovárně s Ondřejem Rybářem

A co třeba Rusové? "U nich se vždycky objeví nějaká dopingová kauza – ať už to bylo EPO, meldonium apod. Tak jak si o nich můžete myslet, že je to nahodilé, když se to u nich opakuje každou sezonu?"

Řečnická otázka. Odpověď se na první dobrou nenabízí. I když je tu tzv. McLarenova zpráva, která odhaluje možné manipulace s mnoha vzorky ruských závodníků v několika odvětvích v rozmezí let 2011 až 2015. Pod drobnohledem jsou desítky sportovců. I biatlonistů.

"Pokud se po olympiádě v Soči ukáže, že těch vzorků je tam více a bylo s nimi manipulováno, tak i když nás ruští novináři osočili z toho, že proti nim bojujeme na základě nepravdivých informací, tak ty otázky jsou jasné," prohlásil Rybář. "Bylo manipulováno v Rusku, s ruskými vzorky a byla to ruská antidopingová laboratoř RUSADA. Tak kdo by jim mohl škodit, když je to u nich doma?"

Nejde jen o prokázání viny na jedné straně. Na té druhé hrají roli obavy. "Je to jednoznačný boj o to, aby se to očistilo a abyste nejel do země, kde vám vezmou moč a kde nevíte, co se se vzorkem bude dít. Je to i obrana závodníků, kteří se snaží udržovat pravidla," podtrhl Rybář.

Tlak ze sociálních sítí

Hrozby, narážky. Atmosféra nic moc. "Výhrůžných zpráv chodilo sportovcům dost a nikdy nevíte, kterého blázna co napadne," podotkl kouč českých reprezentantů.

Kromě toho jde ale především o sport. Úspěch, neúspěch, hodnocení, kritika. Závodníci to vnímají. Čtou si vzkazy a diskuze? "Někdy až zbytečně moc," poznamenal Rybář.

"Sociální sítě mají obrovskou moc. Může jim to prospět, ale i ohromně uškodit." Pár negativních komentářů fanoušků stojí nemálo psychických sil.

Ondřej Moravec a Michal Krčmář na kamionu českých biatlonistů
zdroj: ČT autor: Hynek Roleček

Komunikace po sociálních sítích? "Sdělují si na nich věci, které by si ani nemuseli, a čím dál víc postrádám u mladých přímou komunikaci, že se s někým potkáte, posedíte, popovídáte, protože psané slovo si můžete vyložit různě. Chybí tam intonace, hlas, to, jak to řeknete, nejste schopen ihned reagovat. To není i pro sportovní prostředí úplně dobré," uvedl Rybář.

Když se zamiluje biatlonista

Trenér musí mít mnoho tváří. Na závodníky jako pes, ale i ostražitý psycholog, ke kterému by se neměli bát jeho svěřenci přijít svěřit. Kromě fyzických předpokladů a trochu toho štěstí se bezpochyby promítá do výkonu psychika.

Emoce. Smutek, vztek, pocity štěstí, ale třeba i láska. Láska jako hnací motor, láska jako brzda. "Když chce drahé polovičce biatlonistka předvést, že je dobrá, je to ideální. Pokud je tak zamilovaná, že nechce nikam cestovat, protože je to daleko od svého milého, a to může být i zamilovaný biatlonista, to je úplně jedno, tak..."

Zkrátka: "Když je šťastně zamilovaný biatlonista nebo biatlonistka, na škodu to není."

Nejhezčí ženský tým mají…

Český tým v posledních letech září. Medaile z olympijských her, vítězství v závodech Světového poháru, umístění mezi elitou. Výsledky par excellence. Ale nejen biatlonem živ je závodník. "Když vám to jde, tak cokoli ještě umíte okolo toho, že děláte dobře biatlon, je to bonus," zdůraznil šéftrenér.

I krása není na škodu. "Asi to není věc, podle které bychom sportovkyně vybírali, ale lichotí nám, když se mezi sebou baví trenéři a doprovodný tým a řeknou, že ti Češi mají stejně nejhezčí ženský tým," podotkl s úsměvem Rybář.

Zdroj
ČT sport, ČT art

Hlavní zprávy

Nejčtenější články