Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Koukalová má malý glóbus za sprint, Dahlmeierová propadla

Oslo – Zdálo se, že je rozhodnuto. Jenže závěrečný sprint biatlonistek v Oslu přinesl nečekané drama se šťastným koncem pro české barvy. Laura Dahlmeierová nezvládla střelbu vleže, třikrát chybovala a s pomalejším během velkou ztrátu nedohnala. Gabriela Koukalová skončila čtvrtá a to ji stačilo k zisku malého glóbu za triumf v nejkratší individuální disciplíně. Premiérové vítězství slavila Finka Mari Laukkanenová, druhá dojela Justine Braisazová, třetí Anais Bescondová. Veronika Vítková zaznamenala pátým místem nejlepší umístění v sezoně.

Drama od začátku do konce. Koukalová rozjela závod více než rozvážně. To potvrdil pomalý čas a až 35. místo v prvním běžeckém kole. Česká jednička si uvědomovala únavu z předešlých závodů a chtěla rozložit síly. "Pochodové cvičení," pojmenovala Koukalová úvod.

Jenže pak přišla bezchybná střelba vleže, jedna chyba vestoje a neúprosný finiš. Naopak Dahlmeierová se ztratila v cvakání při ležce, minula tři terče a ani v běhu to nebylo famózní jako obvykle. Celkově byla v tomto ohledu až 16.

"Jsem trochu zklamaná. Doufala, že minu všech pět terčů, abych už nemusela zítra startovat. Bohužel se to nepovedlo," uvedla těsně po závodě česká biatlonistka, když ještě nevěděla, jak to s ní dopadne.

Sečteno a podtrženo. Před dneškem měla německá suverénka letošní sezony téměř nedostižný 28bodový náskok. Ve finále se však raduje někdo jiný. Koukalová získala 377 bodů, Dahlmeierová 372 v celkovém pořadí disciplíny. Pro českou jedničku je to sladká obhajoba.

Počty na druhé koleji

"Od začátku jsem neviděla žádnou výsledkovou listinu a body jsem vůbec nesledovala. Nic mě nestresovalo," podotkla šťastná držitelka glóbu. "Výkony nejsou zdaleka tak vyrovnané jako v minulé sezoně. Alespoň ta vyrovnanost v disciplíně sprint, to je pozitivní," dodala.

Gabriela Koukalová a Veronika Vítková - čtvrtá a pátá žena sprintu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Překvapení potvrdil také šéftrenér Ondřej Rybář. Před závodem se trenéři body nezabývali. "Ani jsme to neměli spočítané, protože Laura jezdila famózně," přiznal. V rozhovoru hýřil úsměvy. "Křišťálový glóbus je skvělá perlička této sezony," dodal.

Nejlepší výsledek Vítkové v sezoně

Ani Vítková se neztratila, útočila dokonce na pódium a vše si odstřelila až poslední ranou. "Zhoršily se povětrnostní podmínky, ale v hlavě. 0+1 je výborných. Poslední rány se dávají. Chvíli jsem na ni čekala a chybovala jsem," popsala usměvavá Vítková.

Lucie Charvátová skončila po třech chybách 32. Nedařilo se Evě Puskarčíkové (62.) ani Jessice Jislové (96.), obě se neprobojovaly do stíhačky.

Co se ve sprintu odehrálo?

První, koho silný vítr na střelnici zaskočil, byla Němka Hildebrandová. Udělala tři chyby a po chvíli ji napodobila Puskarčíková, která navíc nerozeběhla závod kdovíjak dobře.

Kuriózní okamžiky se přihodily Francouzce Chevalierové, která se nechala z podivných poryvů tak vystresovat, že málem odjela ze stavu po čtyřech ranách, nakonec si ale včas omyl uvědomila a znovu zalehla.

Mäkäräinenová třikrát chybovala, Eckhofová dvakrát, stejně jako Dorinová Habertová.

Kdo naopak zůstal s nulou na kontě i po druhé položce, byly Finka Laukkanenová a Francouzka Braisazová.

Ondřej Rybář a Michael Málek oslavují křišťálový glóbus Gabriely Koukalové
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Vše pokračovalo v rychlém sledu. Puskarčíková minula jeden terč na stojce, Vítková s Koukalovou zastřílely čistě na ležce. Koukalová ztratila v prvním kole na trati téměř půlminutu na nejlepší.

Na druhé střelbě udělaly obě Češky v popředí po jedné chybě, Koukalová při třetí ráně, Vítková smolně při poslední, a útočily na elitní desítku.

Zajímavý začal být souboj na dálku o malý křišťálový glóbus, neboť suverénka sezony Dahlmeierová musela po ležce na tři trestná kola. Vítková i Koukalová na Laukkanenovou v posledním kole ztrácely. Stejně tak i Dunkleeová. Koukalová Vítkovou v cíli překonala a byla čtvrtá. Pak se jen čekalo, kolik závodnic se vměstná mezi Němku a českou jedničku. Rozdíl mezi nimi byl dostatečný, Koukalová mohla začít slavit.

Jislová nezvládla střelbu a se šesti chybami figurovala na posledních příčkách. Puskarčíková se pohybovala na hraně šedesátky. Nakonec to těsně nevyšlo. Zopakovala tak neslavný výsledek z Kontiolahti.

Výsledky sprintu biatlonistek v Oslu

1. Laukkanenová (Fin.) 20:33,5 (0 tr. okruhů), 2. Braisazová -7,9 (0), 3. Bescondová (obě Fr.) -23,1 (0), 4. Koukalová -37,4 (1), 5. Vítková (obě ČR) -41,4 (1), 6. Olsbuová (Nor.) -51,0 (1), 7. Dukleeová (USA) -56,7 (2), 8. Gregorinová (Slovin.) -56,9 (1), 9. Sanfilippová (It.) -58,2 (1), 10. Frolinová (Korea) -1:06,9 (1) a Runggaldierová (It.) -1:06,9 (0), ...32. Charvátová -1:58,2 (3), 62. Puskarčíková -2:47,8 (4), 96. Jislová (všechny ČR) -4:40,5 (6).

Konečné pořadí sprintu (po 9 závodech): 1. Koukalová 377, 2. Dahlmeierová (Něm.) 372, 3. Mäkäräinenová (Fin.) 337, 4. Dorinová Habertová (Fr.) 297, 5. Braisazová 281, 6. Eckhoffová (Nor.) 277, ...18. Puskarčíková 156, 28. Vítková 111, 52. Charvátová 41, 72. Davidová (ČR) 13.

Průběžné pořadí SP (po 24 z 26 závodů): 1. Dahlmeierová 1147, 2. Koukalová 1013, 3. Mäkäräinenová 897, 4. Dorinová Habertová 821, 5. Wiererová (It.) 673, 6. Chevalierová (Fr.) 645, ...11. Puskarčíková 492, 26. Vítková 315, 53. Charvátová 93, 91. Davidová 13.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články