Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sprint v Kontiolahti vyhrála Eckhoffová, Dahlmeierová má velký globus na dosah

Kontiolahti - Norka Tiril Eckhoffová vyhrála biatlonový sprint ve finském Kontiolahti a připsala si ve Světovém poháru třetí vítězství v kariéře. Druhá dojela i s jednou střeleckou chybou Laura Dahlmeierová a znovu se výrazně přiblížila zisku velkého křišťálového glóbu za celkové prvenství v seriálu. Gabriela Koukalová minula předposlední ránu vestoje a skončila třináctá.

Tiril Eckhoffová
zdroj: LEHTIKUVA autor: Heikki Saukkomaa

Dahlmeierová vedle druhého místa získala i vedení v hodnocení disciplíny. Dosud vedoucí žena pořadí sprintu, domácí Kaisa Mäkäräinenová, minula hned čtyřikrát a skončila až 49., se ztrátou minuty a padesáti sekund na Eckhoffovou.

Koukalová zvládla úvodní položku čistě, při stojce ale netrefila předposlední ránu a o naději na lepší umístění ji připravila i celkově pomalejší střelba. Na konečné třinácté pozici zaostala za vítěznou Norkou téměř o 53 sekund.

"Na dnešek byla jedna rána poměrně dost, protože byl rychlý sníh a bylo to nasekaný," komentoval její vystoupení trenér českých biatlonistek Zdeněk Vítek. Koukalová měla až jedenáctý běžecký čas, na Dahlmeierovou na trati ztratila více než 27 sekund.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih: Eckhoffová znovu po roce vyhrála sprint, Koukalová skončila třináctá

Loňská světová šampionka ve sprintu Eckhoffová po pěti závodech ukončila vítěznou sérii Dahlmeierové, která i tak navýšila v celkovém pořadí SP náskok na druhou Koukalovou už na 138 bodů a prvenství v celkovém hodnocení seriálu si může zajistit už v sobotu. Třetí příčku obsadila bezchybná Běloruska Darja Domračevová.

Dahlmeierová měla sice znovu nejrychlejší běh, na stojce ale musela stejně jako Koukalová na trestné kolo. Nedokázala tak konkurovat bezchybně střílející Eckhoffové, která tak ve své oblíbené disciplíně navázala na druhé místo z Pchjongčchangu.

Češkám se kromě Koukalové nedařilo, a to zejména na střelnici. Bodovala jen Veronika Vítková, která minula dvakrát vleže a skončila 32. Lucie Charvátová dojela se třemi chybami na 45. místě. Jessica Jislová a překvapivě ani Eva Puskarčíková se mezi šedesátku postupujících do sobotní stíhačky nevešly.

Koukalová svůj výkon hodnotila jako průměrný. "Škoda té jedné netrefené vestoje, protože dneska se tam hodně nulovalo," řekla. Jedna chyba byla příliš také vzhledem k její aktuální běžecké formě. "Už to není tak slavné, jako to bývalo pár týdnů zpátky," poznamenala Koukalová.

Výstřel, který skončil mimo terč, odkládala. "Najela jsem tu ránu o hodně rychleji než ty předchozí, což mě trošku vyděsilo. Bála jsem se, že tam prostě 'zazbrklím' a že ji nedám. Tak jsem se prostě zastavila a radši ji odložila a vyjela trochu z rytmu. Je to škoda," uvedla.

Podepisuje se na ní únava z dlouhé sezony. "Teď už to bolí hodně a asi to prostě už nestačí na ty top výsledky. Od mistrovství světa bych řekla, že je to závod od závodu jenom o vůli. Už to není taková ta pohoda, která tam byla."

Výsledky SP v biatlonu v Kontiolahti:

Ženy - sprint (7,5 km): 1. Eckhoffová (Nor.) 19:18,4 (0), 2. Dahlmeierová (Něm.) -18,3 (1), 3. Domračevová (Běl.) -20,4 (0), 4. Virolajnenová (Rus.) -34,8 (0), 5. Dunkleeová (USA) -34,9 (1), 6. Vittozziová (It.) -37,0 (0), 7. Aymonierová -39,8 (1), 8. Chevalierová -42,7 (0), 9. Dorinová Habertová (všechny Fr.) -45,3 (1), 10. Magnussonová (Švéd.) -46,0 (0), ...13. Koukalová -52,6 (1), 32. Vítková -1:16,8 (2), 45. Charvátová -1:44,2 (3), 63. Puskarčíková -2:09,7 (3), 81. Jislová -3:00,9 (4).

Průběžné pořadí SP (po 22 z 26 závodů): 1. Dahlmeierová 1077, 2. Koukalová 939, 3. Mäkäräinenová (Fin.) 873, 4. Dorinová Habertová 743, 5. Wiererová (It.) 647, 6. Chevalierová 613, ...11. Puskarčíková 492, 27. Vítková 258, 56. Charvátová 77, 89. Davidová 13.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články