Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fourcade si rekordním vítězstvím pohlídal zisk malého glóbu ve sprintu, Moravec dojel smolně druhý

Kontiolahti (Finsko) – Rekordní 13. vítězství ve světovém poháru v této sezoně zajistilo suverénnímu Martinovi Fourcadeovi triumf ve sprintu a zisk malého křišťálového glóbu ještě před posledním závodem seriálu. Ondřej Moravec, který na rozdíl od Francouze na střelnici ani jednou nechyboval, skončil na druhém místě o pouhých šest desetin sekundy. Třetí skončil Emil H. Svendsen z Norska.

Ondřej Moravec
zdroj: ČTK/AP autor: Heikki Saukkomaa

Fourcade měl před závodem velký náskok v celkovém pořadí sprintu na druhého Juliana Eberharda. K zisku malého křišťálového glóbu mu tak stačilo skončit na osmém místě bez ohledu na výsledek Rakušana. Ačkoli Fourcade jednou chyboval na střelnici při stojce, skvělým během stáhl Moravcův náskok a v závěru odsunul českého reprezentanta na druhou příčku.

Francouzský fenomén biatlonu přidal rekordní 13. dílčí triumf v sezoně světového poháru a překonal tím svůj dosavadní nejlepší výkon, který držel společně s Olem Einarem Björndalenem z Norska. Druhý nejrychlejší český čas zaznamenal Michal Krčmář, který na 14. místě ztratil na vítěze 51 sekund. Michal Šlesingr dojel 35., Adam Václavík 64. a Jaroslav Soukup 71.

"Je to parádní závod. Finská aklimatizace Ondrovi pomohla. Z jeho strany to byl čistý závod a třetí běžecký čas. Je z toho parádní druhé místo. Sice škoda, že o šest desetinek, ale takový je sport," řekl k výkonu Moravce trenér české reprezentace Michael Málek. "Můžu říct, že Ondra tady střílí sebejistě. Předvedl to, co tady má z IBU Cupu natrénováno. Je to paráda," dodal nadšený Málek.

Jako první z Čechů odstartoval Michal Krčmář. Ondřej Moravec, který vyhrál v Kontiolahti začátkem března v rámci IBU Cupu vytrvalostní závod a ve stíhačce přidal stříbro, vyjel do závodu hned za Björndalenem.

Krčmář na první střelecké položce vleže nechyboval, ale vinou horšího běhu se lehce propadl. Ve stojce však opět nezaváhal a díky bezchybné střelbě se přesto držel v popředí. Nejrychlejší na prvním mezičase byl z Čechů Ondřej Moravec. Opět se tak potvrdilo, že rozhodnutí vynechat minulý závod v korejském Pchjongčchangu se ukázalo jako prozíravé. K rychlému běhu navíc přidal čistou střelbu.

Fourcade gratuloval po závodě Moravcovi ke skvělému souboji:

Favorité se však také nemýlili. Na první položce byli stoprocentní Lowell Bailey, Johannes T. Boe i Martin Fourcade, který byl na trati opět nesmírně rychlý. Francouzovi neuškodila ani pomalejší střelba a delší čas na přípravu před prvním výstřelem. Nedařilo se naopak ruskému běžci Šipulinovi, jenž chyboval vleže hned dvakrát.

Po druhé střelbě si perfektní pozici udržoval Moravec, který byl vestoje stejně přesný jako vleže. V neuvěřitelně rychlém tempu vystřílel všechny terče a vyjel vstříc skvělému výsledku. Když pak Fourcade netrefil jeden terč na stojce a vyjížděl do dalšího okruhu s pětisekundovou ztrátou na českého reprezentanta, mohl Moravec vyhlížet pódiové umístění.

Moravec, který startoval čtrnáct pozic před Fourcadem, čekal v cíli na prvním místě a vyhlížel jeho finiš. Fourcade však splnil roli velkého favorita, v závěru ještě přidal a postupně stahoval manko na Moravce. Výsledný čas letošního šampiona celkového pořadí SP i sprintu byl pro Moravce krutý, za Francouzem zaostal o pouhých šest desetin sekundy.

"Tentokrát jsem spokojený. Sice je to šest desetin, ještě míň než v Hochfilzenu, ale prostě víc už jsem udělat nemohl. Zvlášť s Fourcadem je to hrozně těžký, když zná mezičasy," řekl Moravec. "V tom konci jsem tak 500 metrů už opravdu sotva lyžoval, takže tam už jsem nějak věděl, že to bohužel asi nedopadne," poznamenal Moravec.

Třetí dojel Emil Helge Svendsen, jenž stejně jako Moravec při střelbě nechyboval. Nor ztratil na Fourcadea 9,4 sekundy. "Dneska už to na trati bylo o něco lepší, na střelnici nula nula. Myslím, že je to dobrý základ do stíhačky," řekl čtrnáctý Krčmář, na střelnici také bezchybný.

Michal Šlesingr minul pouze jeden terč (ležka) a skončil na 35. příčce. Jaroslav Soukup se dopustil dvou chyb (obě vestoje), Adam Václavík dokonce tří (z toho dvě při stojce). Přesto skončil Václavík před Soukupem o sedm příček na 64. místě. Vinou umístění až v sedmé a osmé desítce však oba nepostoupili do stíhacího závodu.

SP v biatlonu v Kontiolahti (Finsko):

Muži - sprint (10 km): 1. M. Fourcade (Fr.) 22:17,0 (1 tr. okruh), 2. Moravec (ČR) -0,6 (0), 3. Svendsen -9,4 (0), 4. J. T. Bö (oba Nor.) -12,1 (0), 5. Peiffer (Něm.) -22,3 (0), 6. Eder (Rak.) -23,0 (1), 7. Rastorgujevs (Lot.) -25,1 (1), 8. Björndalen (Nor.) -30,2 (1), 9. Eberhard (Rak.) -42,0 (2), 10. Rösch (Belg.) -42,3 (0), ...14. Krčmář -51,6 (0), 35. Šlesingr -1:21,5 (1), 64. Václavík -2:19,1 (3), 71. Soukup -2:32,1 (2).

Průběžné pořadí SP (po 22 z 26 závodů): 1. M. Fourcade 1188 b., 2. Šipulin (Rus.) 774, 3. Schempp (Něm.) 673, 4. J. T. Bö 664, 5. Eberhard 653, 6. Peiffer 620, ...12. Moravec 470, 16. Krčmář 416, 23. Šlesingr 341, 58. Soukup 52, 62. Krupčík 48, 64. Václavík 42.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Facebook

Hlavní zprávy

Nejčtenější články