Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Krupčík a Vítková byli v první desítce, biatlonový sprint ovládli Iliev a Džimová

Duszniki-Zdrój (Polsko) - Po zlatu ve vytrvalostním závodu vybojoval dopingový hříšník Rus Alexandr Loginov stříbrnou medaili ve sprintu na 10 km mistrovství Evropy v Polsku. V čase 24:26 vyhrál navzdory jednomu trestnému okruhu o necelých pět sekund Bulhar Vladimir Iliev, který zajel nejlepší výsledek kariéry. Nejlepší z Čechů Tomáš Krupčík zastřílel čistě a skončil šestý. Ženskému závodu na 7,5 km vládla Ukrajinka Julia Džimová, Veronika Vítková za ní zaostala o necelých 54 sekund a skončila s dvěma chybami sedmá.

Vladimir Iliev
zdroj: IBU

Devětadvacetiletý Krupčík, jenž v prosinci vybojoval s českou štafetou páté místo na Světovém poháru v Pokljuce, dosáhl svého největšího úspěchu na ME. Spravil si chuť po vytrvalostním závodě, v němž minul pět terčů a skončil pětačtyřicátý. Od třetího Aneva ho dělilo 12 sekund.

"Jsem v mnohem lepším rozpoložení než po dvacítce. Na trati jsem se cítil suprově. Ležka mi sedla, mohl jsem ji tam jednoduše nasypat. Stojku jsem dával více na jistotu, a jsem moc rád, že jsem trefil všechny terče," řekl Krupčík, který na ME odjížděl s cílem skončit v elitní desítce, což se mu splnilo. Ve Světovém poháru byl Krupčík nejlépe jednadvacátý v prosinci 2014 v Östersundu ve stíhacím závodu.

Podívejte se na reportáž ze středečních závodů ME:

Je nám líto, video expirovalo.
Stylový návrat po dopingu. Rusové Loginov a Starychová mají zlato z ME v biatlonu

Jaroslav Soukup zlepšil střelbu a s jednou chybou se umístil na 11. místě. Po středečním výkonu, kdy skončil až 32., si to sprintem vynahradil. "Ale běh nebyl zdaleka ono. Možná měla trochu vliv únava z dvacítky, navíc i sníh mi přišel hodně tupý, takže to byla především velká dřina," uvedl. Náladu mu ale 11. místo nespravilo. "Vždy totiž stavím výš běžecký výkon než ten střelecký," vysvětlil.

"Jeden do desítky, dva do patnáctky, tři na bodech a všichni do stíhačky, tak nějak jsme si to představovali," prohlásil reprezentační trenér B týmu Marek Lejsek. Do stíhacího závodu se vedle Tomáše Krupčíka a Soukupa podívá i 36. Lukáš Kristejn, 44. Tomáš Vojík, hned za ním dojel ve sprintu Ondřej Hošek a 50. skončil Matěj Krupčík.

Právě probíhající sezona byla tématem nového Biatlon fokus podcastu:

"Byla to dlouhá cesta k téhle medaili. Léta jsem se připravoval udělat velký výsledek, takže jsem za tohle vítězství opravdu rád," uvedl Iliev. "Konkurence byla opravdu silná a rychlá, takže jsem věděl, že musím zastřílet čistě, abych se dostal na podium," řekl Loginov.

Třetí doběhl Bulhar Krasimir Anev, který má už z ME druhé místo z individuálního závodu na 20 km. Od sprintu podle svých slov nečekal nic. "Včera jsem měl totiž zdravotní problémy a můj kouč mi dokonce radil, abych se závodu nezúčastnil."

"Nemám vůbec ponětí, jak jsem mohla všechno trefit. Za celou sezonu je to můj první závod s nulou," řekl Džimová. Ruska Světlana Slepcovová skončila za ní druhá, třetí příčku obsadila mistryně Evropy ve vytrvalostním závodu Irina Starychová z Ruska, která si stejně jako Loginov už odpykala distanc.

Na rozdíl od Loginova, který stál dva roky, nezávodila ještě o jeden více. Začátkem roku už Starychová stihla startovat v IBU Cupu, kde si připsala vítězství a druhé místo. "Snila jsem o tom, že tu získám medaili, ale netušila jsem, že budou hned dvě," přiznala se.

Vítězky sprintu na ME v biatlonu - Slepcovová, Džimová, Starychová
zdroj: IBU

Zajímavostí je, že bronzová medaile unikla o šest sekund Nadine Horchlerové, která o víkendu senzačně triumfovala ve Světovém poháru v Anterselvě v závodu s hromadným startem před vedoucí ženou průběžného pořadí SP Laurou Dahlmeierovou a Gabrielou Koukalovou.

Vítková měla třetí běžecký čas, ale jedna chyba na každé střelnici jí překazila cestu za medailí. "Zbytečné chyby. Snažila jsem se bojovat, ale ke konci mi už trochu docházely síly," uvedla. "Špička je tady o něco užší než ve Světovém poháru, ale řada skvělých biatlonistek, které tam jezdí do desítky, tady startuje. Vítězství Džimové je toho důkazem," prohlásila Vítková.

Je nám líto, video expirovalo.
Vítková ladí formu do Hochfilzenu na ME v Polsku

19. místo vybojovala sedmá nejrychlejší Lucie Charvátová, která chybovala dvakrát na ležce a jednou na stojce. "Přesto všechno má do stíhacího závodu stále hodně nadějnou pozici," uvedl trenér Marian Málek.

Na 30. místě skončila Jessica Jislová, 45. byla Ludmila Horká a 53. doběhla Lea Johanidesová. Všechny české biatlonistky tak čeká sobotní stíhačka. ME v Dusznikách uzavřou v neděli štafety.

Mistrovství Evropy v biatlonu v Dusznikách Zdroji (Polsko):

Muži - sprint na 10 km: 1. Iliev (Bul.) 24:26,9 (1 trest. okruh), 2. Loginov (Rus.) -4,9 (0), 3. Anev (Bul.) -16,7 (0), ...6. T. Krupčík -28,8 (0), 11. Soukup -44,9 (1), 36. Kristejn -1:32,7 (2), 44. Vojík -1:42,6 (2), 45. Hošek -1:45,0 (1), 50. M. Krupčík (všichni ČR) -1:56,1 (0).

Ženy - sprint na 7,5 km: 1. Džimová (Ukr.) 21:02,3 (0), 2. Slepcovová -27,0 (0), 3. Starychová (obě Rus.) -37,8 (1), ...7. Vítková -53,9 (2), 19. Charvátová -1:32,5 (3), 30. Jislová -2:06,2 (1), 45. Horká -2:33,0 (3), 53. Johanidesová (všechny ČR) -2:54,0 (3).

Zdroj
ČT sport, ČTK, Biathlon World, biatlon.cz, IBU Cup

Hlavní zprávy