Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

Hamza: Fourcade a další jsou v Rusku dehonestováni. Propaganda tam funguje

Praha – Biatlon patří k nejčistším sportům a tuto gloriolu by si měl uchovat i nadále, uvedl ve Sportovních zprávách šéf českého biatlonu Jiří Hamza. Proč se zrovna on staví do role jedné z vůdčích osobností v boji za čistotu tohoto populárního odvětví, má jasno. Chrání v první řadě sportovce. Hamza věří, že se jasné řešení podaří najít, přestože to nebude pro všechny strany příjemné.

Ještě před mistrovstvím světa v Hochfilzenu na začátku února bude Mezinárodní biatlonová unie projednávat dopingovou aféru na mimořádném kongresu. IBU reagovala na tlak samotných biatlonistů, kteří ji vyzvali k ráznějšímu boji proti dopingu. Trojice Michal Šlesingr, Martin Fourcade a Lowell Bailey sepsala petici, kterou podepsalo 157 sportovců a 56 trenérů z 26 zemí.

"Když podepíše petici 157 biatlonistů, to je obrovská síla. Věřím, že se IBU rozhodne správně a prostředí očistí. I když to bude bolestivé," prohlásil Hamza.

Sportovci mimo jiné požadují navýšení trestu za dopingový prohřešek až na osm let, nárůst pokut pro národní federace, které jsou zodpovědné za dopující sportovce, až na milion eur a ponížení národních kvót provinilých zemí pro Světové poháry, mistrovství světa a olympijské hry.

"Teď se na kongresu ukáže v plné nahotě, kdo to myslí s bojem s dopingem vážně a kdo ne," uvedl šéf českého biatlonu.

zdroj: ČT4

Výzva biatlonistů a funkcionářů byla reakcí na druhou zprávu (tzv. McLarenovu) Světové antidopingové agentury, podle níž se organizovaný doping v Rusku týkal i 31 biatlonistů. V prosinci byly předběžně suspendovány Olga Viluchinová a Jana Romanovová, které už ukončily kariéru. Proti zbylým 29 nejmenovaným ruským biatlonistům zahájila IBU formálně řízení a v sobotu oznámila, že 22 případů bylo zastaveno kvůli nedostatku důkazů. Vyšetřování ostatních sedmi stále probíhá.

"Pořád patříme k těm úplně nejčistším sportům, ale abychom si tu gloriolu uchovali, měli bychom si mezi sebou udělat pořádek," zdůraznil Hamza. Ze všech podezření zaujímá biatlon jen asi tři procenta. "Ale bohužel to jde stále jedním směrem. Devadesát a více procent chycených sportovců je z Ruska a z postsovětských zemí. Myslíme si, že už je třeba postavit se k tomu čelem," podtrhl.

Očekává se nepříjemné řešení

Jakýkoli rázný krok má svá rizika. "Všichni vědí, že vzorky zmanipulované jsou, ale bohužel nemáme dostatečně právně nabito na to, aby mohl ty lidi odsoudit. To je schizofrenní situace," uvedl Hamza.

"Rozumím IBU, že se nechce pustit do žádných složitých právních sporů, to není naším cílem. Je potřeba se k tomu postavit čelem a je jasné, že to řešení bude pro všechny nepříjemné. Nikdo si nepřeje, aby byli potrestáni čistí sportovci. Jako federace jsme se k tomu měli postavit dříve a příměji," dodal.

Jiří Hamza:

"Znepřátelili jsme si hodně lidí, já osobně se tím poškodím, ale v životě jsou chvíle, kdy by se měl člověk ozvat."

Cíl jasný: chránit sportovce

Český biatlon se postavil do čela za rychlým a co nejčistším řešením situace. Hamza si uvědomuje i nebezpečí s tím spojená. "Někteří čeští sportovní funkcionáři mi volají, proč to děláme, že poškodíme český sport… Účelem je ochránit naše sportovce. My v tom máme jasno – vedení federace včetně sportovců."

"Český biatlon, Martin Fourcade, Lowell Bailey a další jsou v ruských médiích dehonestováni. Propaganda tam funguje dobře," dodal.

Vedení českého biatlonu pamatuje i na možné hrozby odvetných opětření, ale kalkulovat s tím nechce. "Musíme si teď dávat bacha dvakrát víc než doteď. I s Ondrou Rybářem jsme to řešili. Ale to jsou úvahy, ze kterých by se musel člověk zbláznit," podotkl Hamza.

Ruský svaz dostal nyní od IBU čas do 5. února na vyjádření, jakou roli hrál v údajném státem řízeném dopingovém systému.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články