Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bö v koncovce porazil Fillona Mailleta, českým biatlonistům to nešlo na střelnici

Anterselva (Itálie) – Johannes Bö porazil v samém závěru hromadného závodu v Anterselvě Quentina Fillona Mailleta a ukázal, že jeho běžeckým kvalitám se může málokdo měřit. Norský biatlonista vyhrál podvanácté v kariéře. Z české trojice Michal Šlesingr, Michal Krčmář a Ondřej Moravec na tom byl v celkovém pořadí nejlépe posledně jmenovaný, který dokončil dvacátý třetí.

Johannes Bö
zdroj: ČTK/AP autor: Andrea Solero

Johannes Bö byl dlouho ve stínu slavnějších Ole Einara Björndalena či Emila Hegleho Svendsena. Ukazuje se ale, že na rozdíl od obou ostatních v této sezoně dokáže stabilně držet krok s nejlepšími. Tentokrát znovu sváděl souboj s francouzským biatlonistou, nikoliv však Martinem Fourcadem, ale jeho kolegou z reprezentace Quentinem Fillotem Mailletem. V cílové rovince v sobě nakonec našel více sil a vyhrál svůj dvanáctý závod SP.

České šance skončily na střelbě. Podle šéftrenéra reprezentace Ondřeje Rybáře, který průběh závodu komentoval pro ČT, se tu projevila únava českých závodníků. S pěti Krčmářovými, čtyřmi Šlesingrovými a třemi Moravcovými chybami spokojen nebyl.

Jak závod probíhal

Početný balík závodníků se dal do pohybu a ve vysoké nadmořské výšce se na čele střídali různí biatlonisté. Z českého pohledu se šikovně vepředu držel Šlesingr, který svůj povedený start potvrdil i čistou první střelbou. Krčmář s Moravcem už ale tak úspěšní nebyli a oba zamířili na trestná kola – druhý jmenovaný kroužil dokonce dvakrát.

zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Na druhé ležce znovu chyboval Krčmář (tentokrát dvakrát) a ztratil kontakt s čelem závodu. Na něm se pohybovala čtveřice Bö, Lesser, Fillon Maillet a Fourcade, kteří spolupracovali na špičce celého startovního pole. Jejich společná aliance pokračovala i po třetí střelbě, kde sice Fourcade na rozdíl od obou ostatních jednou minul, na trati ale dokázal své manko na soupeře smazat.

Z českého pohledu byla střelnice černým místem celého závodu, neboť trojice českých biatlonistů zde postupně poztrácela šance na zásadnější výsledek. Šlesingr kroužil celkem čtyřikrát, Krčmář dokonce pětkrát. Nejlepší tak na střelnici byl Moravec, i jeho tři chyby se ale nedají brát jako kdovíjaký střelecký úspěch.

O vítězství nakonec rozhodovala druhá stojka. Na ní si šance odstřelil znovu chybující Fourcade, podobně na tom byl i Lesser. Naopak Bö s Fillonem Mailletem spolu po čisté střelbě měli svést souboj o vítězství. Francouzský biatlonista odtáhl kompletní běžecké kolo, Bö ale na cílové rovince šel před něho a v cíli potvrdil svou běžeckou nadvládu. S malým odstupem dorazil do cíle jako třetí Anton Šipulin.

Jako první poté z českých jmen dorazil Ondřej Moravec, kterému patřila 23. příčka s odstupem téměř tří minut. Hned za ním dojel Šlesingr, Krčmář po pěti minelách dokončil jako dvacátý osmý. "Spokojeni být nemůžeme, projevila se tu únava," komentoval pro ČT šéftrenér Ondřej Rybář.

SP v biatlonu v Anterselvě (Itálie):

Muži - závod s hromadným startem na 15 km: 1. J. Bö (Nor.) 37:04,37 (0 tr. okruhů), 2. Fillon Maillet (Fr.) -3,7 (1), 3. Šipulin (Rus.) -21,7 (1), 4. Svendsen (Nor.) -25,2 (2), 5. M. Fourcade -29,2 (3), 6. Beatrix (oba Fr.) -33,4 (2), 7. Schempp -34,2 (1), 8. Lesser (oba Něm.) -54,2 (1), 9. Eberhard (Rak.) -59,2 (2), 10. Björndalen (Nor.) -59,8 (3), ...23. Moravec -2:38,8 (3), 24. Šlesingr -2:45,6 (4), 28. Krčmář -3:19,7 (5).

Průběžné pořadí SP (po 15 z 26 závodů): 1. M. Fourcade 824, 2. Šipulin 548, 3. Schempp 522, 4. Peiffer (Něm.) 461, 5. Svendsen 457, 6. Lesser 433, ...11. Krčmář 333, 19. Moravec 257, 21. Šlesingr 239, 49. Soukup 52, 54. Václavík 35, 90. Krupčík 3.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články