Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Biatlonový shon v Anterselvě: Aklimatizace žádná, potrénujeme a jdeme na to, přibližuje Vítek

Anterselva (Itálie) – Trenér biatlonistek Zdeněk Vítek tentokrát mnoho důvodů k radosti po vytrvalostním závodu Světového poháru v Anterselvě neměl. Až do čtvrté střelby vypadal závod na 15 kilometrů výborně pro Evu Puskarčíkovou, která fantasticky vedla, jenže nakonec třikrát chybovala a skončila 13. - nejlépe ze všech Češek. Úvod do SP v Itálii pak vůbec nevyšel Veronice Vítkové. A Gabriela Koukalová neuhájila vedení v průběžném pořadí, skončila na 24. místě a žlutý trikot si přebrala Němka Laura Dahlmeierová.

Zdeněk Vítek
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Závod podle Vítka poznamenal proměnlivé povětrnostní podmínky. "Ne, že by se vítr změnil, točilo se to i v nástřelu. Jednou šel zprava, chvíli zleva, bylo to dost nevyzpytatelné. Někomu foukalo více, někomu méně. Vítr s tím dnes hodně zamíchal," prohlásil.

Puskarčíková překvapila parádní střelbou, na první zastávce měla hotovo za 19 vteřin. "To byla krásně zvládnutá položka, zaslouží pochvalu," řekl Vítek. Na druhé stojce ovšem přišly tři chyby. "Tam byla první rána hned těsně vedle, pak malinko znervózněla, ale nezpomalila a obě rány šly doleva dolu. Tu čtvrtou a pátou pak trefila, ale škoda těch prvních ran," uvedl Vítek.

Eva Puskarčíková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Spokojený byl s běžeckým představením Koukalové, ve střelbě ale chybovala celkem šestkrát. "První ležku měla točivý vítr. Na střelnici úspěšná nebyla. Šest kusů je i na Gábinu hodně, s tím se závodit nedalo," řekl Vítek.

Už to vypadalo, že se probouzí Lucie Charvátová, která zatím neprožívá úplně nejlepší sezonu. Po první střelbě byla dokonce lepší než Puskarčíková, pak ale přišlo šest chyb. "První ležku i stojku zvládla, první část závodu jí vyšla. Druhá už tolik ne, byly tam zbytečné chyby - rána, která se nevešla do plata. Asi určitě znervózněla," zamyslel se Vítek. Běh Charvátové ale chválil. "Na to, jak se tuhle sezonu Lucka trápí, to nebylo špatné."

Je nám líto, video expirovalo.
Vítek o vytrvalostním závodu: Vítr tím hodně zamíchal

U představení Veroniky Vítkové to bylo o poznání horší. „Vůbec se jí to nepovedlo. Jak běžecky, tak i střelba ji asi vyřídila. Dnes to bylo s přesností bohužel horší,“ řekl Vítek, podle kterého biatlonistce zatím vůbec nesvědčí tamní nadmořská výška 1650 metrů.

Biatlonisté nově nebydlí v údolí, ale přímo u stadionu a zkouší nový mód regenerace. "Verča se s tím asi nepoprala vůbec. Nevím, co se tam dnes stalo," uvedl Vítek. Naopak Koukalové podle něj prostředí zatím svědčí. "Je to hodně individuální, ale podle výsledků se s tím Gábina rovná docela dobře," řekl Vítek.

Veronika Vítková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Realizační tým v Itálii, kam se přesunul z Ruhpoldingu a stráví tu další tři týdny kvůli přípravě na mistrovství světa, tlačí čas. "Aklimatizace je tu v podstatě žádná. Proběhne rychlý trénink a jdeme do závodu. Každý ze závodníků je na tom stejně."

Koho s trenéry nasadí do nedělní štafety ještě nechtěl předjímat. Ve hře ale je možnost, že by šetřil síly Gabriely Koukalové a místo ní by zaskočila Lea Johanidesová. "Budeme to řešit až v sobotu po závodech," uvedl Vítek.

Světový pohár pokračuje v Anterselvě pátečním vytrvalostním závodem mužů na 20 kilometrů, přímý přenos odvysílá ČT sport a web ctsport.cz od 14:05.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články