Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Uhájí Koukalová vedení? SP v Anterselvě začíná vytrvalostním závodem

Anterselva (Itálie) – Úžasná příroda, krásná panoramata. To je Anterselva, kam se přesunul Světový pohár v biatlonu. Ale také velká nadmořská výška - 1650 metrů. První místo v průběžném pořadí bude ve vytrvalostním závodu na 15 kilometrů hájit obhájkyně titulu Gabriela Koukalová. V Itálii se jí obecně příliš nedaří, ještě ani jednou nestála v individuálním závodě na podiu. Koukalová má v čele devatenáctibodový náskok před Finkou Kaisou Mäkäräinenovou. Přímý přenos sledujte na ČT sport a ctsport.cz ve 14:05.

Gabriela Koukalová
zdroj: ČTK/AP

Vytrvalostní závod se jel v této sezoně dosud pouze jednou hned na úvod v listopadu v Östersundu a Koukalová v něm se sedmi trestnými minutami obsadila 17. místo. Nyní se ale úřadující vítězka SP veze na mimořádně úspěšné vlně, neboť dosáhla na stupně vítězů už v šesti závodech za sebou.

Jenže mrazivá Anterselva a její velká nadmořská výška jí zatím příliš nesvědčila. "Spíše tady mám smůlu," připomněla rozbitý závěr z olympijské sezony, kdy musela měnit zbraň a závod nakonec kvůli diskvalifikaci nedokončila. Samotné místo ale jinak zbožňuje. "Nádherná příroda a skoro vždy slunečné počasí. To jsou dávky pozitivní energie," dodala.

Společně s Koukalovou absolvuje závod Eva Puskarčíková, v této sezoně už fantasticky dvakrát bronzová. Na start se dále postaví Veronika Vítková, která bojuje s lepší střelbou. "Sezónu jsem si představovala trošku jinak. Doufám, že se do mistrovství světa srovnám," uvedla.

Chybět nebude ani Lucie Charvátová. Ani ta není s dosavadním průběhem SP spokojená. "Nevím, co mě stresuje víc, zdali střelba, nebo běh, kde zdaleka nedosahuji časů, na které jsem byla zvyklá. Netuším, jak z toho ven," přiznala.

Při absenci Markéty Davidové, která se po prvních bodech z německého Ruhpoldingu účastní juniorských závodů, počítali původně trenéři i s Jessicou Jislovou. Ta ale onemocněla. Kvůli porci těžkých závodů v Anterselvě by tak měla o víkendu pomoci Lea Johanidesová, která by eventuálně zaskočila za Koukalovou v nedělní štafetě. Do Anterselvy dorazila Johanidesová až v noci na dnešek.

Slavící Eva Puskarčíková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Česká reprezentace zůstane v Anterselvě i po Světovém poháru a bude pokračovat v přípravě na únorové mistrovství světa, které hostí rakouský Hochfilzen. Realizační tým v čele se šéftrenérem Ondřejem Rybářem se rozhodl pro jiné řešení než obvykle.

Český tým nově nebydlí v údolí, které je položeno v 900 metrech nad mořem, ale přímo u biatlonového areálu. Rybář a spol. chtějí vyzkoušet, jak budou biatlonisté zvládat regeneraci v lokaci, kde se musí intenzivněji dýchat a hrozí bolesti hlavy. "Možná trochu riskujeme, ale rok před olympiádou si to můžeme dovolit," uvedl Rybář.

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz, MF Dnes

Hlavní zprávy