Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Koukalová a spol. září i díky skvělým lyžím. Servis je výborný, je rád šéftrenér Rybář

Praha – Gabriela Koukalová se díky nedělnímu druhému místu ve stíhačce dostala na stupně vítězů pošesté v řadě. Velký podíl na její superúspěšné šňůře má i tým servismanů v čele s Tomášem Žídkem. Čeští závodníci si lyže velice pochvalovali, zvlášť Michal Krčmář, který si v Ruhpoldingu dojel ve stíhacím závodu pro bronzovou medaili. A spokojený je i reprezentační šéftrenér Ondřej Rybář. "Servis odvedl výbornou práci," uvedl.

Dosavadní maximum ve Světovém poháru, tedy dvě pátá místa, pokořil Krčmář ve stíhačce, kde ve finiši suverénně předjel Rusa Antona Šipulina a za druhým Emile Hegle Svendsenem dojel jen o 1,2 vteřiny. "Cítil jsem třetí místo, tak jsem to zkoušel," prohlásil Krčmář, který měl nejlepší běžecký čas.

A servismanům hned v cíli děkoval. "Jak začalo padat, lyže se vůbec nezpomalily. Možná i proto jsem se v posledním kole dokázal k Šipulinovi přiblížit," řekl pětadvacetiletý biatlonista. "Muselo to být lyžemi. Pod kopcem jsem se objevil za Šipulinem, říkal jsem si, že to ještě zkusím. Pak nekladl odpor a mohl jsem si vychutnat dojezd do cíle," dodal.

Podmínky v Ruhpoldingu nebyly lehké. Mrzlo a čerstvý sníh hodně vysychal, v sobotu ještě více než v neděli. "Trať byla pomalá pro všechny," komentovala Koukalová po sprintu. "Bylo to dost náročný," přiznala šestá ve stíhačce Eva Puskarčíková. Parta servismanů si s tím ale přesto dokázala poradit. "Kluci na to výborně zareagovali," chválil v neděli šéftrenér Rybář.

Přitom před sezonou vypluly na povrch zprávy o odchodu Němce Danielo Müllera. Dosavadní šéf týmu údajně dostal velmi lukrativní nabídku a přešel k běloruské reprezentaci. Ač si svůj krok později rozmyslel, český realizační tým v čele se svazovým šéfem Jiřím Hamzou už jej ovšem zpátky přijmout nechtěli. Cíl byl jasný: posunout se dál.

Je nám líto, video expirovalo.
Rybář po stíhačce biatlonistek: Všechno pozitivní

Stagnující spolupráci měl utnout příchod Tomáše Žídka, který nasbíral bohaté zkušenosti u kanadské reprezentace a do té české zamířil na přelomu jara a léta loňského roku. S českým biatlonem podepsal smlouvu do zimních olympijských her 2022. "Ten krok byl určitě dobrý," zhodnotil zpětně Rybář. "Musím to zaklepat," dodal s úsměvem.

Závodníci jsou také spokojeni, vedle stíhačky to Koukalové jelo i ve sprintu, kde předvedla třetí nejrychlejší běžecký čas. "V sobotním závodu děvčat to bylo podobné, skvělá práce. Jsme rádi, že to takhle klape," řekl Rybář. Žídkovi asistují Vojtěch Prášil, Martin Kalous a Petr Plecháč a stejně jako má své trenéry také reprezentační "béčko", podobné je to i se servisem.

Sám Žídek je mimo jiné podepsán pod bronzem kanadské štafety z MS 2016 v Oslu. Jeho manželkou je Švédka Anna Carin Olfssonová-Zideková, olympijská vítězka z Turína 2006 v závodě s hromadným startem a mistryně světa ze smíšených štafet 2007 v Anterselvě. "Rozumí tomu, ví, co dělám. Takže to hodně pomáhá. Biatlon je pro rodinu opravdu těžký. Ale přes zimu, když jste hodně pryč, vám chybí," uvedl.

Talentovaná Markéta Davidová, která nejdříve naskočila do štafety, v níž skončila šestá, aby si pak ve dvaceti letech dojela v Ruhpoldingu pro první body do Světového poháru, dostala od Žídka před štafetou růžové hůlky. "Předtím jsem je neměla, vždycky jsem je strašně moc chtěla," řekla MF Dnes Davidová, která ve sprintu dojela na 28. místě. "Snad si je teď můžu nechat," uvedla směrem k hůlkám, s nimiž jezdívají české reprezentantky.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Do budoucna se o Davidové uvažuje jako o nástupkyni Koukalové a je dost dobře možné, že se mladá závodnice, která má za sebou i start v Novém Městě na Moravě a vítězství v IBU Cupu, objeví v nominaci pro mistrovství světa, jež už v únoru hostí rakouský Hochfilzen. Davidová ale krotí očekávání. "Zatím je to předčasné," uvedla.

Je nám líto, video expirovalo.
Servisman Žídek: Na tlak jsem zvyklý
Zdroj
ČT sport, biatlon.cz, MfD

Hlavní zprávy

Nejčtenější články