Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Sprint bez překvapení. Koukalová nestačila jen na Mäkäräinenovou

Ruhpolding – Gabriela Koukalová vybojovala ve sprintu v Ruhpoldingu druhé místo. Na stupně vítězek se tak dostala v pátém individuálním závodě za sebou. Na střelnici nechybovala, musela se však sklonit před superrychlou Finkou Kaisou Mäkäräinenovou. V cíli byla nejlepší z Češek rychlejší než třetí Laura Dahlmeierová, ve vedení Světového poháru tak zvýšila svůj náskok na 21 bodů. Bodovaly i čtrnáctá Eva Puskarčíková, jednadvacátá Veronika Vítková a osmadvacátá Markéta Davidová.

Gabriela Koukalová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Závod patřil favoritkám – šest vedoucích žen Světového poháru si rozdělilo prvních šest míst. Jediná Francouzka Marie Dorinová Habertová na střelnici chybovala. Podmínky byly spravedlivé. Téměř bezvětří, viditelnost ztěžovalo sněžení.

Na nepříliš náročné trati rozhodovaly běžecké časy. Nejrychlejší byla podle očekávání s velkým náskokem Finka. O dvacet sekund za ní Dorinová Habertová, jednadvacet ztratila Koukalová.

Přesto nebyla Češka úplně spokojená. "Necítila jsem se dnes běžecky ve své kůži. Chyběly mně síly v koncovce. Ještěže jsem střílela za nula, protože myšlenka, kdybych měla běžet jen o metr víc, ta mě zabíjela," okomentovala s typickým úsměvem Koukalová.

V posledních čtyřech závodech sedmadvacetiletá česká hvězda vybojovala tři vítězství a jedno druhé místo. "Velice zdařilý závod od Gábiny. Na trati výborná, fantastický běh. Hodně sil jí vzala štafeta, ale je to velký bojovník," uvedl trenér Zdeněk Vítek. "Můžeme ale pochválit všechny holky," zdůraznil kouč. Sprint se českým biatlonistkám vydařil. Za body skončila jen 42. Lucie Charvátová, která udělala na střelnici tři chyby.

Co se všechno odehrálo?

Po pauze v Oberhofu se vrátila do kolotoče Slovenka Anastazia Kuzminová. Vleže minula jeden terč. To domácí Miriam Gösnerová zastřílela čistě. Vestoje ovšem udělala německá závodnice tři minely. Kdeže jsou časy, kdy by i s tím mohla bojovat o nejvyšší příčky.

První z Češek Charvátová rozjela závod rozvážně. Střílela rychle, jenže čtvrtou ránu strhla doprava a těsně minula. Na bezchybnou Akimovovou v té chvíli ztrácela přes půl minuty.

Přibývaly nuly. Vittozziová vyčistila terče na obou položkách. Domračevová se nemýlila vleže. Stejně jako Hildebrandová. Němka šla do čela před Akimovovou. Byl to jen důkaz toho, že se podmínky oproti nástřelu výrazněji nezměnily. Pak naopak přišla série nepřesností. Aymonierová a Birkelandová třikrát chybovaly. Preussová dvakrát.

Veronika Vítková ve sprintu v Ruhpoldingu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Do závodu vlétla Mäkäräinenová jako uragán. Navíc přidala i bezchybnou ležku. To rychlopalnice Charvátová nesestřelila vestoje dva terče.

Po jedné chybě si připsaly Puskarčíková i Vítková. Domácí favoritka Dahlmeierová si vleže problémy nezpůsobila. Poté, co Mäkäräinenová vybílila terče vestoje, nebylo o vítězce téměř pochyb.

Koukalová vleže neminula. Puskarčíková měla součet časů na střelbě 44 sekund, vestoje trefila všech pět terčů. Třetí běžecké kolo se jí navíc nadmíru vyvedlo. Vítková si k jedné chybě vleže přidala i jednu minelu vestoje.

Kdo ještě mohl ohrozit po trati letící Finku? Dahlmeierová za nula, Koukalová za nula, Marie Dorinová Habertová za jedna, Wiererová za nula. Rozhodovalo se na trati. Koukalová sice byla o něco pomalejší v závěrečném kole než Dahlmeierová, v součtu jí to však před Němku bezpečně stačilo. Francouzka i Italka bojovaly o čtvrté a páté místo.

Davidová vleže netrefila jeden terč, vestoje neminula žádný. Cílem byla nejen účast ve stíhačce, ale i bodované umístění. To se jí zásluhou solidního běhu povedlo ubojovat. V součtu časů byla dokonce rychlejší než Charvátová.

Výsledky sprintu žen v Ruhpoldingu

1. Mäkäräinenová (Fin.) 20:51,8 min. (0 trest. okruhů), 2. Koukalová (ČR) -22,0 (0), 3. Dahlmeierová (Něm.) -30,1 (0), 4. Dorinová-Habertová (Fr.) -48,6 (1), 5. Wiererová (It.) -57,7 (0), 6. Hildebrandová (Něm.) -59,8 (0), 7. Oebergová (Švéd.) -1:18,8 (0), 8. Višněvská (Kaz.) -1:20,3 (1), 9. Bescondová (Fr.) -1:25,4 (0), 10. Gwizdonová (Pol.) -1:26,6 (0), ...14. Puskarčíková -1:35,0 (1), 21. Vítková -1:56,3 (2), 28. Davidová -2:05,7 (1), 42. Charvátová (všechny ČR) -2:34,3.

Průběžné pořadí SP (po 12 z 26 závodů): 1. Koukalová 533, 2. Dahlmeierová 512, 3. Mäkäräinenová 508, 4. Dorinová-Habertová 469, 5. Wiererová 396, 6. Hildebrandová 343, ...9. Puskarčíková 307, 21. Vítková 197, 50. Charvátová 52, 71. Davidová 13.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články