Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Sprint ovládl bezchybný Fourcade, Čechům se nedařilo

Ruhpolding – Lídr Světového poháru Martin Fourcade ovládl sprint v Ruhpoldingu. Na střelnici se nemýlil a v cíli předčil druhého Juliana Eberharda o 18 sekund. Třetí byl Emil Hegle Svendsen. Čechům se nedařilo. Nejlépe na tom byl s jednou chybou na střelnici devětadvacátý Michal Krčmář. Bodoval ještě Adam Václavík na 39. místě. Přímý přenos sprintu žen vysílá ČT sport a web ctsport.cz v sobotu od 14:20.

Michal Krčmář
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Vybrali jsme si smolný závod. Nezvládli jsme to podle představ na střelnici. Jediného můžu pochválit Krčmáře a Adam Václavík to zvládl docela dobře, ale pak to bylo špatné," uvedl trenér Michael Málek. "Podmínky se oproti času těsně před závodem změnily. Začalo přituhovat a vysušovat. Vítr se oproti nástřelu točil," popsal kouč.

Čeští biatlonisté navázali na nepovedené střelecké vystoupení ze štafety. Ale ani na běžkách to tentokráte nebylo ono. Nejlépe si na trati počínal v tomto směru Moravec. Na Fourcada však ztratil více než 50 sekund. Se třemi nesestřelenými terči obsadil 52. pozici.

Snad pátek třináctého

"Nejlepší z Čechů? To nic nemění na tom, že ten výsledek nestojí za moc. Terén nebyl příliš náročný, spíš takový vozivý, ale nemám v rukách páru jako mnozí ostatní. Mně tohle nesvědčí. Dal jsem do toho všechno a snažil jsem se s tím poprat, ale za moc to nestálo… Prostě jsem na to na trati neměl," prohlásil Krčmář na svazovém webu.

Z boje o elitní umístění se tak Češi strachovali o účast ve stíhačce. Do šedesátky se nevešel Soukup (70.) a překvapivě ani Šlesingr (65.).

"Čím si ty čtyři chyby vysvětlit? Asi tím, že je pátek třináctého… Nepřišlo mi, že bych na té ležce nebyl v pohodě. Podmínky jsem měl stejné jako při nástřelu, proto jsem ani nereagoval, prostě to tentokrát jen nedopadlo," okomentoval výkon Šlesingr.

Co se stalo ve sprintu?

V Ruhpoldingu se teplota vzduchu pohybovala kolem nuly, ale očekávalo se, že časem drobně přituhne a trať se bude zrychlovat. I proto většina nejlepších týmů nasadila své elitní závodníky do druhé poloviny startovního pole. Vyjma Norů. Například Oel Einar Björndalen vyrazil se třináctkou, Johannes Bö se šestnáctkou.

Björndalen zastřílel čistě, což se prvním závodníkům moc nedařilo. Bö udělal jednu chybu. Soukup dokonce dvě a ani běžecky to nebyla žádná sláva. Na stojce přidal jednu ránu mimo.

Norové měli závod rozjetý skvěle. Emil Hegle Svendsen si zapsal na obou položkách nulu a mířil vysoko. Stejně jako Rakušan Eberhard. Solidně rozjetý závod ztratil třemi chybnými výstřely na stojce domácí Doll. Do boje o přední umístění se přihlásil i Rus Dmitrij Malyško nebo Dmitrij Pidrušný.

Vedoucího Björndalena dokázal v cíli Ukrajinec o devět desetin sekundy porazit, ale pak se přiřítil Eberhard. Před druhým Svendsenem měl náskok téměř 22 sekund. Na třetím místě se v té chvíli usadil Malyško.

Mezitím Moravec rozběhl závod vlažně a na střelbě vleže dvakrát chyboval. Naopak favorit favoritů Fourcade zvládl úvodní položku bez zaváhání a na Eberharda si držel drobný náskok.

Vítězný Martin Fourcade
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Krčmář udělal jedinou chybu ve střelbě vestoje, zato Šlesingr hned třikrát vleže. Český zmar podtrhl dvěma minelami na úvodní položce Václavík.

Pro vítězství si dojel s velkým náskokem po bezchybném výkonu fenomenální Martin Fourcade. Více než dvouminutovou ztrátu měl na něj v cíli Moravec s celkovým zápisem tři. Ještě o jednu minelu víc si připsal Šlesingr.

Václavík vestoje terče vyčistil a odjel jako čtyřicátý. Dobře si rozložil síly a ve vyrovnaném klání získával místo po místě. Na body to nakonec stačilo.

Výsledky sprintu mužů v Ruhpoldingu

1. M. Fourcade (Fr.) 22:34,2 (0 trestných kol), 2. Eberhard (Rak.) -18,0 (0), 3. Svendsen (Nor.) -39,7 (0), 4. Peiffer -51,8 (0), 5. Schempp (oba Něm.) -52,8 (1), 6. Malyško (Rus.) -56,2 (0), 7. Pidručnyj (Ukr.) -59,5 (0), 8. Björndalen (Nor.) -1:00,4 (1), 9. Landertinger (Rak.) -1:02,8 (1), 10. Birkeland (Nor.) -1:07,7 (0), ...29. Krčmář -1:32,8 (1), 39. Václavík -1:51,1 (2), 52. Moravec -2:12,2 (3), 65. Šlesingr -2:28,5 (4), 70. Soukup (všichni ČR) -2:40,7 (3).

Průběžné pořadí SP (po 12 z 26 závodů): 1. M. Fourcade 670, 2. Schempp 410, 3. Šipulin (Rus.) 397, 4. Peiffer 369, 5. Lesser (Něm.) 361, 6. Svendsen 360, ...12. Krčmář 245, 14. Moravec 237, 18. Šlesingr 225, 48. Soukup 51, 54. Václavík 34, 82. Krupčík (ČR) 3.

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články