Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Němci udolali Fourcada, Krčmář dojel devátý

Oberhof – Domácí favorité Simon Schempp a Erik Lesser porazili v dramatickém závodu s hromadným startem v Oberhofu francouzského fenoména Martina Fourcada. Nejlépe z Čechů na tom byl devátý Michal Krčmář, třináctý skončil Ondřej Moravec. Michal Šlesingr udělal na střelnici šest chyb a v cíli mu patřila 29. příčka.

Simon Schempp a Erik Lesser předčili Martina Fourcada
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Byl to nejdramatičtější finiš závodu s hromadným startem za poslední dobu. Po poslední střelbě jela v čele pětice favoritů. Fourcade do toho šlapal hlava nehlava, ale Němci využili zkušeností s domácí tratí. Simon Schempp prokázal, že se s ním musí počítat. V letní přípravě měl problémy, ale manko, zdá se, dohnal. Ve finiši nedal nikomu šanci. Fourcade po stíhací jízdě už po dvou chybách při třetí střelbě nenašel síly na vítězství v souboji o druhé místo s Lesserem. Tribuny bouřily.

Krčmář i Moravec třikrát na střelnici chybovali, přesto se na trati nevzdávali. V běžeckých statistikách jim patřilo páté a sedmé místo. "Velice pěkný závod pro oba dva. Je vidět, že se tady kluci dokázali vystřídat. Družstvo je vyrovnané," zhodnotil trenér Michael Málek.

"Namlátil bych si za ležku. Dvě chyby, přitom když se o ležku opírám, to je neomluvitelné. Asi moje zbrklost při střelbě," podotkl rozmrzele Krčmář. "Abych mohl víkend hodnotit pozitivně, bylo tam hodně chyb ve střelbě, takže je co zlepšovat," dodal.

Moravec ve sprintu a stíhačce nenavázal na výkony z Nového Města na Moravě, kde útočil na pódium. Mrazy v Oberhofu polevily a tentokrát medailista z olympijských her i mistrovství světa naznačil, že se mu opět začalo dařit. "Dnes to bylo zas o kousek lepší. Doufám, že mu běžecká forma začne stoupat a bude na tom jako před Vánoci," uvedl Málek.

Šlesingr naopak v Oberhofu předváděl skvělé výkony, jenže veškeré šance si odstřelil hned na první položce. "Rány měl vpravo, nebylo to větrem, byly to spíš stržené rány," okomentoval Málek výkon svého svěřence, který byl ve sprintu druhý a ve stíhacím závodě sedmý.

Co všechno se událo?

Oberhof, na který jsme zvyklí. Závodníci jeli v mlze. Se všemi nástrahami náročné tratě se vypořádali a na první střelbu přijeli všichni pohromadě. Krčmář nechyboval, Moravec minul jeden terč, Šlesingr podobně jako v Novém Městě ztratil naději na dobrý výsledek hned v úvodu, když udělal tři minely. Hůře na tom byl už jen Francouz Fillon Malillet.

Většina pole byla stále v malých rozestupech. Nic na tom nezměnila ani druhá položka. Mlha nebyla tak hustá, navíc panovalo téměř bezvětří. Krčmář navzdory solidním podmínkám udělal dvě chyby, Moravec opět jednu. Šlesingr střílel dlouho, ale přesně.

Čelu vládl stále Martin Fourcade, za ním odjel Ole Einar Björndalen, Simon Schempp, Erik Lesser a další. Krčmář ztrácel více než 40 sekund, Moravec 55 a Šlesingr téměř minutu a půl.

Závod s hromadným startem biatlonistů v Oberhofu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Fourcadovo ďábelské tempo z osmičlenné vedoucí skupinky postupně přestali akceptovat Rusové Cvetkov a Elisejev. Nejlépe odstřílel Björndalen, necelé čtyři sekundy za ním odjel Lesser. Fourcade dvakrát chyboval a ztrácel 44 sekund.

Jedenáctý byl na mezičase bezchybný Moravec s více než minutovým mankem. Krčmář byl po jedné chybě šestnáctý. Šlesingr udělal opět tři chyby a bylo po stíhací jízdě.

Norsko-německý tandem jel pospolu celé čtvrté kolo. Fourcade mohutně stahoval sekundu po sekundě. Šlesingr jel s velkým odstupem na posledním 29. místě, Francouz Fillon Maillet odstoupil.

Björndalen i Lesser chybovali, Fourcade se přiřítil na střelnici už jako třetí a terče s jistotou vybílil. Po poslední střelbě odjela skupinka pěti biatlonistů v čele. Ještě v ní byli Schempp a Beatrix. Krčmář odjel jako jedenáctý, Moravec po jedné minele šestnáctý. Šlesingr sice nechyboval, ale byl stále 29.

Fenomenální Francouz na nic nečekal a ihned nastoupil. Žádné taktizování. Jediný, kdo se lídra Světového poháru dokázal udržet, byl domácí Schempp, kterému se vrací forma. Francouz neochaboval, ale Schempp se ho držel jako klíště. Druhý dech navíc dostal Lesser. Trojice přijela do cílové rovinky. Nejvíce sil měl Schempp, Fourcada předčil i Lesser.

Krčmář si v závěrečném běžeckém okruhu polepšil na deváté místo, Moravec na třinácté. Šlesingr dojel s velkým odstupem čtyř minut 29.

Výsledky závodu s hromadným startem mužů v Oberhofu

1. Schempp 38:30,9 (1 trest. okruh), 2. Lesser (oba Něm.) -0,4 (1), 3. M. Fourcade -0,4 (2), 4. Beatrix (oba Fr.) -13,2 (1), 5. Björndalen (Nor.) -19,5 (1), 6. Doll (Něm.) -47,8 (2), 7. Svendsen (Nor.) -52,8 (2), 8. Babikov (Rus.) -53,1 (2), 9. Krčmář (ČR) -58,9 (3), 10. Weger (Švýc.) -1:00,8 (1), ...13. Moravec -1:13,3 (3), 29. Šlesingr (oba ČR) -4:00,4 (6).

Průběžné pořadí SP (po 11 z 26 závodů): 1. M. Fourcade 610 b., 2. Šipulin (Rus.) 379, 3. Schempp 370, 4. Lesser 347, 5. Cvetkov (Rus.) 329, 6. Peiffer (Něm.) 326, ...12. Moravec 237, 14. Krčmář 233, 16. Šlesingr 225, 46. Soukup 51, 52. Václavík 32, 81. Krupčík (všichni ČR) 3.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články