Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Skvělé české představení. Šlesingr byl druhý, Václavík zajel životní závod

Oberhof – Michal Šlesingr se jako první český biatlonista v této sezoně prokousal na stupně vítězů. Ve sprintu v Oberhofu obsadil druhé místo, za Rakušanem Julianem Eberhardtem zaostal o necelých jedenáct sekund. Třetí skončil Ital Dominik Windisch. Životní závod zajel sedmnáctý Adam Václavík. Na bodech jsou i devatenáctý Ondřej Moravec a jednadvacátý Michal Krčmář. Nevedlo se jen Jaroslavu Soukupovi, který se neprobojoval do stíhačky. Přímý přenos sprintu žen vysílá ČT sport a ctsport.cz v pátek od 14:05.

Michal Šlesingr
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Byl to nádherný závod. Podmínky nebyly jednoduché, točil se vítr. Kluci předvedli výborné výkony na střelnici i v běžecké části," zhodnotil trenér Michael Málek.

Šlesingr potvrdil, že se mu v německém středisku daří. Za posledních šest ročníků, pokud počítáme i loňské přeložení závodů do Ruhpoldingu, neskončil ve sprintu čtvrtého kola SP hůře než sedmnáctý. Loni dojel osmý, v sezoně 2010/2011 vybojoval bronz.

Nyní to je dokonce stříbro. Šlesingr od prvního mezičasu naznačoval, že mu to na trati vyloženě chutná. Běžel rychle a nebýt jedné chyby při střelbě vestoje, mohl myslet i na vítězství. V součtu běžeckých časů mu patřilo třetí místo.

"Nabudí ho to. Od začátku podával slušné běžecké výkony, jen ve střelbě se trápil. Když se mu zadaří, dokáže se na vítězné vlně nést, doufejme, že mu to vydrží co nejdéle," uvedl Málek.

Šlesingr se dostal na stupně vítězů ve Světovém poháru podvanácté, poprvé od třetího místa ve stíhacím závodu v německém Ruhpoldingu loni 9. ledna. Druhý dojel po více než pěti letech, kdy byl druhý ve vytrvalostním závodu v Östersundu.

"Je to pro mě víc než skvělé. Dlouho jsem nebyl na bedně, jsem rád, že se mi podařilo se tam dostat. Mohla by přijít taková ta větší pohoda a mohlo by to být o poznání lepší než před Vánoci," liboval si Šlesingr. "Možná bych si to v Novém Městě na Moravě užil o kus víc, ale já jsem za to rád kdekoliv," prohlásil.

Fourcade našel přemožitele teprve podruhé v sezoně

Rozhodoval především nevyzpytatelně vanoucí vítr na střelnici, chybovalo se více než v předešlých závodech. Martin Fourcade, který kromě jednoho závodu slavil ve všech ostatních triumf, odstřelil své naděje na stojce. Nakonec mu patřilo osmé místo.

Václavík rozjel závod skvěle, jenže po dvou chybách mu už nezbyly síly na útok na první desítku. Po závodě však český reprezentant zářil štěstím. "Ještě mi to asi stále nedochází. Základem výsledku byla bezchybná ležka. Mrzí mě poslední rána, odložil jsem ji a přesto těsně minul. Těžkých pak bylo i posledních 800 metrů, po trati jsem sotva lezl," hodnotil Václavík.

Co se v Durynském lese dělo?

Jaroslav Soukup i Michal Krčmář hned první ranou minuli. Naopak nezaváhali Ondřej Moravec a Michal Šlesingr. Oba navíc závod nadějně rozběhli.

Nejrychlejší byl však Martin Fourcade. Střelbu vleže si pohlídal, byl přesný. Veškeré naděje vyhořely pro Slovince Klemena Bauera. Podobně jako Ondřej Moravec měnil zbraň a vleže netrefil ani jeden terč.

Soukupovi se zle nevydařila střelba vestoje. V proměnlivém větru třikrát chyboval. Krčmář po jedné minele stále bojoval o slušné umístění.

Michal Šlesingr
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Moravec udělal dvě chyby, Šlesingr jednu, což ale v součtu znamenalo útok na nejvyšší příčky. V měnícím se větru zůstalo hodně terčů netrefených. Naděje vestoje ztratili Šipulin, Cvetkov i Fourcade, který minul hned třikrát.

Češi se neztratili ani v běhu. Šlesingr zaostal za Fourcadem jen o dvanáct sekund. Mladý Adam Václavík byl v prvním okruhu dokonce ze všech českých závodníků nejrychlejší.

Šlesingra sesadil z prvního místa v cíli další z tradičně rychlých běžců Julian Eberhardt. Český biatlonista přesto předvedl obdivuhodný výkon, v posledním běžeckém kole předčil Fourcada i vítězného Rakušana.

Rovněž Václavík ukázal skryté možnosti. Vestoje sice dvakrát chyboval, přesto bojoval až do konce o elitní desítku.

Jako jeden z mála dokázal vybílit terče Ital Lukas Hofer a poslední minuty cílily kamery hlavně na něj. Až v posledních metrech ztratil náskok na svého krajana Dominika Windische.

Biatlonistky se po pauze vrátí zpět do kolotoče seriálu SP v pátek, kdy je čeká sprint na 7,5 kilometru. V sobotu jsou v Oberhofu na programu stíhací závody, v neděli zastávku v německém středisku uzavřou závody s hromadným startem. Přímé přenosy nabídne ČT sport a web ctsport.cz.

Výsledky sprintu mužů v Oberhofu

1. Eberhardt (Rak.) 27:26,8 (1 tr. okruh), 2. Šlesingr (ČR) -10,8 (1), 3. Windisch -40,3 (1), 4. Hofer (oba It.) -40,4 (0), 5. Lesser -41,2 (2), 6. Schempp (oba Něm.) -46,2 (2), 7. Svendsen (Nor.) -48,4 (1), 8. M. Fourcade (Fr.) -51,3 (3), 9. Weger (Švýc.) -51,8 (0), 10. Iliev (Bul.) -58,4 (2), ...17. Václavík -1:14,9 (2), 19. Moravec -1:18,4 (2), 21. Krčmář -1:26,3 (2), 71. Soukup (všichni ČR) -3:01,3 (4).

Průběžné pořadí SP (po 9 z 26 závodů): 1. M. Fourcade 502 b., 2. Šipulin (Rus.) 327, 3. J. Bö (Nor.) 308, 4. Schempp 289, 5. Cvetkov (Rus.) 268, 6. Björndalen (Nor.) 267, ...14. Moravec 189, 15. Krčmář 188, 16. Šlesingr 185, 43. Soukup 51, 51. Václavík 24, 77. Krupčík (ČR) 3.

Zdroj
ČTK, biatlon.cz, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články