Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Po hlavě do biatlonu. Uspějí Češi ve své oblíbené disciplíně?

Östersund (Švédsko) – Je to tady. Po měsících čekání, tvrdých tréninků a příprav se opět naplno rozjíždí kolotoč biatlonového Světového poháru. Jako již tradičně jsou ve švédském Östersundu nejdříve na programu tolik mezi Čechy oblíbené mix štafety. Loni Češi zahájili sezonu třetím místem, předloni dokonce vítězstvím. Český tým má i zlato a bronz z mistrovství světa, stříbro z olympiády v Soči. Českou sestavu ve smíšené štafetě tvoří Veronika Vítková, Gabriela Koukalová, Michal Šlesingr a Ondřej Moravec. Večer ještě budou bojovat smíšené dvojice, trenér Ondřej Rybář nominoval Evu Puskarčíkovou a Michala Krčmáře. Přímé přenosy sledujte od 15:20 a od 18:00.

Čeští biatlonisté
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Na co se v nadcházející sezoně těšit? Gabriela Koukalová obhajuje celkové vítězství. Jenže její příprava nebyla ideální. Lze očekávat, že do formy se bude dostávat postupně. Koukalová se v létě vdala, potýkala se se zdravotními problémy i ztrátou motivace. Tu v posledních týdnech nabírala ve Finsku a před startem sezony na rozdíl od ostatních reprezentantů ani nejela domů.

Jak vypadala příprava českých biatlonistů? (//sport/zimni-sporty/biatlon/344295-rybar-trenink-byl-tak-tezky-ze-zavody-budou-odpocinkem-to-je-idealni-stav/)

Podobnou situaci Koukalová zažila po úspěšném olympijském roce 2014, kdy se věnovala hlavně sponzorským povinnostem. "Je to podobné, ale před startem Světového poháru je na tom určitě líp, než byla po Soči," uvedl šéftrenér Ondřej Rybář. "Neměla přípravu jako loni, ale je to reakce spíš na osobní život. Nějak to vyplyne," prohlásil.

Je možné, že podle situace může Koukalová a také další biatlonisté některé závody vynechat. "Není to prvoplán, ale možná některé závody dostanou prioritu," uvedl Rybář. Příkladem je domácí Světový pohár v Novém Městě na Moravě za tři týdny. "Zvážíme cestování do Koreje či Ťjumeně, kde to bude náročné na logistiku a cestování. Máme závodníky, kteří nemilují časové posuny," uvedl.

České cíle? "Umístění do desítky bude spokojenost, podium bude třešinka. Ale když poslouchám, kolik lidí se na to těší, chtělo by to nějaký úspěch," konstatoval Rybář.

Co víte o biatlonu? Prověřte si své znalosti. (//sport/zimni-sporty/biatlon/344399-kviz-co-vite-o-biatlonu-na-prahu-nove-sezony)

Vrcholem sezony bude kromě SP na Vysočině také mistrovství světa v Hochfilzenu v nezvykle brzkém únorovém termínu. "V tomhle směru je to lepší, ale Hochfilzen je pro nás takový malý strašák. Nechci malovat čerta na zeď, Dostál tam vyhrál," připomněl Rybář rok 2005. "Ale jinak to není štace, kde se nám daří. Je to v jiném termínu, tím se uklidňuju," dodal s úsměvem.

Na celkové vítězství v SP budou útočit také Francouzka Marie Dorinová-Habertová, Finka Kaisa Mäkäräinenová, Italka Dorothea Wiererová či Němka Laura Dahlmeierová. Návrat po mateřské pauze chystají Běloruska Darja Domračevová a Slovenka Anastasia Kuzminová.

Více o favoritkách mezi ženami čtěte zde. (//sport/exkluzivne-na-ct-sport/344346-kralovnu-koukalovou-ceka-obhajoba-globu-odola-atakum-vyzyvatelek-vcetne-domracevove/)

Mezi muži se čeká další dominování Martina Fourcada, silní by ale měli být opět Nor Johannes Thingnes Bö, Rus Anton Šipulin, Němec Simon Schempp či Rakušan Simon Eder. Čeští muži, zejména Ondřej Moravec, věří, že po loňské nepříliš povedené sezoně opět zasáhnou do boje o cenné kovy.

Více o mužských favoritech čtěte zde. (//sport/zimni-sporty/biatlon/344262-grandiozni-fourcade-v-patach-smecka-hladovych-a-co-cesi/)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články