Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Soukalová vs. Dorinová Habertová - bitva nervů a počtů o velký glóbus

Chanty-Mansijsk (Rusko) – Kdo s koho? Gabriela Soukalová, nebo Marie Dorinová Habertová? Budou to složité počty, než bude jasné, kdo vyhraje Světový pohár biatlonistek. Rozhodne se v příštích dnech v ruském Chanty-Mansijsku, kde jsou na programu sprint, stíhací závod a závod s hromadným startem. Vše nabídne ČT sport a náš web v přímých přenosech. Sprint žen sledujte od 14:10.

Gabriela Soukalová a Marie Dorinová Habertová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Pesimistka Soukalová

Soukalová má za sebou skvělou sezonu, ale na světovém šampionátu v Oslu skončila bez medaile. Její v podstatě už jediná soupeřka sice nezažila tak výtečnou zimu, ale z MS si odvezla medaili z každého ze šesti závodů včetně tří zlatých. "Když bude jezdit v takové pohodě jako v Oslu, vyhraje," utrousila Soukalová na MS, kde skončila mimo jiné dvakrát čtvrtá.

Marný boj o medaili v Oslu i velká únava nejspíš vnesly do jejích myšlenek pesimismus, navíc při přeletu do Ruska cítila lehké nachlazení. "Mám už jen malý náskok. Nevzdávám to, ale věřím, že když je teď Dorin (Dorinová-Habertová) v takové pohodě, tak to podrží," mínila Soukalová. "Pořád je jednodušší dotahovat se z druhého místa. Ona je za mnou a běží teď jako srna," prohlásila.

Složité počty

Soukalová vede SP o 69 bodů. Klíčové ale budou odpočty za dva nejhorší závody v sezoně. Zatímco Francouzka odečítá nyní jen 27 bodů za špatné výsledky, Soukalové by ubylo 62 bodů. Reálný náskok české biatlonistky tak činí 34 bodů, což se ale bude v Chanty-Mansijsku měnit.

Je nám líto, video expirovalo.
Ondřej Rybář hodnotí MS v biatlonu: Takovou přípravu jsem ještě nezažil

Vítězka bere 60 bodů. Mezi prvním a třetím místem je rozdíl vždy po šesti bodech, třetí a čtvrté místo dělí pět bodů, čtvrté a páté místo tři body, páté až deváté vždy dva body a dál je rozdíl po jednom bodu.

Soupeřky jsou vyrovnané, rozhodne momentální forma

Soukalová v tomto ročníku vyhrála čtyři závody, Dorinová-Habertová tři. Na stupních vítězů byly obě desetkrát. "Bude záležet, jak holky po MS zregenerují," uvedl kouč Ondřej Rybář. Soukalové pesimismus přisuzuje částečně podvědomým alibi. "Musí si všechno srovnat v hlavě. Ona sama to nakonec musí odzávodit. Jsem si ale jist, že až se postaví na start, bude chtít vyhrát," řekl Rybář, který do Ruska neodjel.

zdroj: ČT sport

Soukalová ještě nikdy o velký glóbus nebojovala a uvědomuje si, že se jí to nemusí už nikdy podařit. Tak stresovou situaci nezná. "Loni měla Verča (Vítková) výbornou sezonu a ode mě se na MS nic nečekalo, takže to bylo jednoduché. Teď to není lehké i pro mě jako velkého flegmatika. Čím víc závodů máme v nohách, tím je to těžší," uvedla Soukalová,

Boj o malé glóby – nejblíže je trofej za sprint

Česká jednička letošní sezony má šanci i na tři malé glóby za jednotlivé disciplíny. Na dosah má trofej za sprint, jehož hodnocení vede před Dorinovou Habertovou o 54 bodů. V klasifikaci stíhačky je o 11 bodů před Dorotheou Wiererovou, závodu s hromadným startem má náskok jen pět bodů před Francouzkou.

Na sibiřský areál má Soukalová dobré vzpomínky, v roce 2013 tam vyhrála všechny tři poslední závody SP, loni byla v Chanty-Mansijsku v závodu s hromadným startem druhá.

Gabriela Soukalová při tréninku v Chanty Mansijsku
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Je to jeden z mých oblíbenějších areálů. Těším se moc, i s tou velkou zimou tam mám dobré zkušenosti," prohlásila Soukalová. A to prý může být její výhoda. "Jako v Cimrmanovi: 'Tam kde hy, tam kde hy, kde hynuli vlci, tam kde hy, tam kde hy, kde hynuli sobi, Čech se přizpůsobil'," citovala z populární hry Dobytí severního pólu. "Já věřím, že to tak budeme mít i my na Sibiři," uvedla Soukalová s úsměvem.

Šéftrenér Ondřej Rybář:

"Uvidíme, jak se Gábině podaří zregenerovat, jak nastřádá síly a jak na tom budou ostatní soupeřky. Její sezona může být šťastná nebo nešťastná, ale určitě nemůže být už neúspěšná."

Zdroj: Biatlon.cz

Mezi muži už v předstihu získal velký křišťálový glóbus Francouz Martin Fourcade, který vyhrál Světový pohár popáté za sebou. Z Čechů je nejvýše devatenáctý Michal Šlesingr.

Z českých biatlonistů vyhrála Světový pohár jen Jiřina Adamíčková (Pelcová) v roce 1990, nikdo jiný nedosáhl ani na celkové stupně vítězů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články