Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Vítková nezvládla střelbu a česká mix štafeta byla až desátá

Canmore (Kanada) - České kvarteto Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Michal Šlesingr a Ondřej Moravec obsadilo v závodu smíšených štafet až desáté místo. Hlavní příčinou byla totálně nepovedená úvodní střelba Vítkové, která musela na tři trestná kola. S velkým náskokem zvítězili Němci. Závod smíšených dvojic podle očekávání ovládl francouzský pár Marie Dorinová Habertová a Martin Fourcade. Na třináctém místě dojela česká dvojice Lucie Charvátová a Michal Krčmář.

Veronika Vítková vůbec nezvládla hned úvodní položku závodu. Na střelbě vleže třikrát dobíjela, i přesto musela na tři trestná kola. Pak už sice nechybovala, ale na lepší než poslední 22. místo to na předávce nestačilo.

"Nezvládla to, ty střely byly daleko," komentoval kolaps Vítkové kouč žen Zdeněk Vítek. "Doufám, že se tohle nebude opakovat, takovou položku takhle zkušená závodnice... Doufám, že tohle byla výjimka," doplnil.

Soukalová dělala, co mohla, a s jednou chybou držela ztrátu na suverénní Němce stále kolem dvou minut. Úsek se vydařil i Šlesingrovi, který po trati letěl a netrefil jen jeden terč. Moravcovi předával na deváté příčce. Český finišman jel ve skupině tří mužů o sedmé místo, ale jednou dobíjel a Francouz s Kanaďanem mu trochu ujeli. Nakonec dobíjel i podruhé a předjel ho ještě Švýcar. Česká štafeta zůstala za stupni vítězů o zhruba 40 sekund.

Za zcela suverénními Němci, kteří museli dobíjet jen čtyřikrát ze čtyřiceti ran, dojeli s více než minutovou ztrátou Italové. Třetí místo obsadili Norové.

Charvátová s Krčmářem zopakovali v závodu dvojic výsledek, jehož dosáhli Krčmář s Evou Puskarčíkovou na úvod sezony v Östersundu. Třináctí byli Češi i při premiéře této disciplíny loni v únoru na SP v Novém Městě na Moravě.

Češi museli na dvě trestná kola a devětkrát dobíjeli, na Francii ztratili výrazných 2:43,8 minuty. Lídr seriálu Fourcade a třetí žena pořadí SP Dorinová Habertová zvítězili s náskokem 45,2 sekundy před Rakouskem, dalších deset sekund ztratilo třetí Norsko.

Výsledky SP v biatlonu v Canmore

Smíšená štafeta:

1. Německo (Hildebrandová, Preussová, Pfeiffer, Schempp) 1:05:38,8 (0 tr. okruhů + 4 dobíjení), 2. Itálie (Wiererová, Oberhoferová, Hofer, Windisch) -1:12,9 (1+10), 3. Norsko (Olsbuová, Solemdalová, Os, Bogetveit) -1:23,8 (0+7), 4. USA -1:25,5 (1+9), 5. Francie -1:30,7 (1+8), 6. Kanada -1:34,3 (0+4), ...10. ČR (Vítková, Soukalová, Šlesingr, Moravec) -2:04,3 (3+7).

Štafeta smíšených dvojic:

1. Francie (Dorinová Habertová, M. Fourcade) 37:59,0 (0+4), 2. Rakousko (Hauserová, Eder) -45,2 (0+8), 3. Norsko (Fenneová, Birkeland) -55,3 (0+7), 4. Rusko -57,3 (0+2), 5. Itálie -1:02,6 (0+8), 6. Ukrajina -1:13,6 (0+6), ...13. ČR (Charvátová, Krčmář) -2:43,8 (2+9).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články