Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Štafeta biatlonistek slaví v Anterselvě druhé místo

Anterselva (Itálie) - Kvarteto českých biatlonistek si v italské Anterselvě dojelo ve štafetě pro skvělé druhé místo a poprvé v sezoně se dostalo na stupně vítězů. Manko po dvou trestných kolech smazala už třetí Gabriela Soukalová, Veronika Vítková pak dílo dokonala do zdárného konce. První v závodě skončily Francouzky, na třetí příčce reprezentantky Ruska.

Veronika Vítková
zdroj: ČTK/AP

Češkám, jež byly v předchozích dvou štafetových závodech šesté, výborně rozjela závod Eva Puskarčíková. Tradiční první žena české štafety předávala na třetím místě Lucii Charvátové, jež byla netypicky nasazena na druhý úsek místo Soukalové. Položku v leže ještě Charvátová zvládla bezchybně, ale ve stoje se jí nedařilo a musela na dva trestné okruhy.

"Eva to rozjela fantasticky. U Lucky jsme měli ze stojky obavy. Rozhodla první rána, po níž ztratila koncentraci," komentoval úvodní dva úseky reprezentační trenér Zdeněk Vítek.

Soukalová tak štafetu přebírala na dvanácté pozici s odstupem 55,5 sekundy na první místo, ale na svém úseku ukázala, proč je vedoucí ženou Světového poháru. Nejlepší česká biatlonistka, jež minulý týden v Ruhpoldingu ve štafetě kvůli zdravotním problémům nestartovala, vytáhla vynikajícím během a s jedním dobíjením české kvarteto do boje o medaile.

Finišmanka Vítková po skvělém výkonu Soukalové vyrážela na šestikilometrový úsek jako čtvrtá s odstupem 20,9 sekundy za vedoucí Francií a necelých pěti sekund na třetí místo. Na první střelbě dvakrát dobíjela a klesla na čtvrtou pozici, stojku však zvládla rychle a bezchybně a po úspěšném souboji s Ruskou Olgou Podčufarovovou finišovala jako druhá.

"Klobouk dolů před oběma. Podaly fantastický výkon, jinak se to popsat nedá," řekl Vítek na adresu posledních dvou členek štafety. Klíčová byla závěrečná položka Vítkové. "Jela svůj úsek dobře takticky, nikam se před poslední střelbou nehnala. Z výsledku jsme nadšení," dodal kouč.

Na vítěznou Francii, za niž jela poprvé v sezoně na závěrečném úseku Marie Dorinová Habertová, ztratily Češky 17,2 sekundy. Třetí Rusko zaostalo o 21,1 sekundy.

SP v biatlonu v Anterselvě (Itálie):

Ženy - štafeta 4x6 km: 1. Francie (Braisazová, Bescondová, Chevalierová, Dorinová Habertová) 1:07:53,5 (0 tr. okruhů + 8 dobíjení), 2. ČR (Puskarčíková, Charvátová, Soukalová, Vítková) -17,2 (2+7), 3. Rusko (Šumilovová, Zagorujková, Jurlovová, Podčufarovová) -21,1 (0+10), 4. Itálie -21,7 (0+11), 5. Norsko -47,1 (1+10), 6. Švédsko -50,5 (0+7).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články