Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Soukalová kralovala v Ruhpoldingu díky suverénní střelbě

Ruhpolding (Německo) - Gabriela Soukalová potvrdila, že se jí v Ruhpoldingu daří. Česká biatlonistka ovládla závod s hromadným startem před Němkou Hildebrandovou o necelých čtrnáct vteřin. V závodě na 12,5 kilometru, který provázelo husté sněžení, rozhodla střelba, v níž byla Soukalová bezchybná. Naopak skvěle jedoucí Francouzka Dorinová Habertová na poslední položce hned čtyřikrát zaváhala a Hildebrandová musela na trestné kolo.

Radující se Gabriela Soukalová
zdroj: AP autor: Matthias Schrader

V této sezoně se Soukalová radovala z výhry podruhé, na úvod zvítězila v Östersundu ve sprintu. Celkově už byla v letošním ročníku sedmkrát na stupních vítězů, což je v jedné sezoně její rekord. Závod s hromadným startem ovládla podruhé v kariéře.

"Je to skvělé. Měla jsem tady celou rodinu a je to neuvěřitelné," radovala se. "Po minulém závodu jsem byla strašně unavená a moc jsem nevěřila, že bych mohla dnes vyhrát," uvedla Soukalová, která se s deseti výhrami dostala na dělené 16. místo v historii SP. V nedělní štafetě se ale kvůli začínající nemoci neobjeví.

Na trať vyrážely biatlonistky v hustém sněžení a Soukalová se držela v čele. Obě střelby vestoje zvládla čistě a jela v první šestce. Pak ustála i ošemetnou situaci. Hildebrandová jí při předjíždění zlomila hůlku, ale česká hvězda dostala náhradní od italského servismana a po pár metrech ji vyměnila za svou.

O vítězství bojovala s Hildebrandovou a Marií Dorinovou-Habertovou, které jí na trati poodjely. Francouzka však poslední stojku nezvládla a musela na čtyři trestná kola. Hildebrandová střílela o něco rychleji než Soukalová, ale poslední ranou minula. Česká závodnice si rány pohlídala. Jako jediná z 28 biatlonistek, které dojely do cíle, ani jeden z dvaceti terčů neminula a na závěr trati vyrážela s náskokem 22 vteřin. 

V posledním kole Soukalová náskok uhájila. V závěrečných metrech už si mohla dovolit zvolnit. "Slyšela jsem hodně českých fanoušků u trati a cítila se skoro jako v Novém Městě," prohlásila. V čele SP má nyní náskok 73 bodů před Dorinovou Habertovou. 

Soukalová si na trati vzpomněla na rok 2012, kdy ve slovinské Pokljuce v podobných podmínkách vyhrála sprint a získala první triumf v závodu Světového poháru. "Myslím, že mi sněžení přináší štěstí," řekla.

"Gábina se po ránu necítila úplně v pořádku, ale zvládla to. Málem nestihla start, protože nechávala věci na poslední chvíli," řekl trenér Zdeněk Vítek České televizi. "V závodě vystupovala suverénně, zvládla perfektně i poslední položku." V neděli absolvují ženy štafetu a je možné, že Soukalová bude kvůli svému zdravotnímu stavu v českém kvartetu chybět.

Ostatním českým reprezentantkám se závod tolik nevydařil. Eva Puskarčíková po dvou chybách na střelnici doběhla třiadvacátá. Veronika Vítková udělala dokonce pět chyb a na 28. místě ztratila na Soukalovou čtyři a tři čtvrtě minuty.

SP v biatlonu v Ruhpoldingu

Ženy - závod s hromadným startem (12,5 km): 1. Soukalová (ČR) 41:13,2 (0 tr. okruh), 2. Hildebrandová -13,9 (1), 3. Dahlmeierová (obě Něm.) -24,4 (2), 4. Eckhoffová (Nor.) -32,2 (2), 5. Hammerschmidtová (Něm.) -37,9 (2), 6. Skardinová (Běl.) 40,0 (1), 7. Džimová (Ukr.) -53,6 (2), 8. Wiererová (It.) -1:01,5 (2), 9. Dorinová Habertová (Fr.) -1:15,5 (5), 10. Oberhoferová (It.) -1:21,0 (1), ...23. Puskarčíková -2:43,2 (2), 28. Vítková (obě ČR) -4:45,2 (5).

Průběžné pořadí SP (po 13 z 26 závodů): 1. Soukalová 611, 2. Dorinová Habertová 538, 3. Hildebrandová 520, 4. Dahlmeierová 485, 5. Wiererová 462, 6. Mäkäräinenová (Fin.) 436, ...9. Vítková 372, 21. Puskarčíková 211, 29. Charvátová 144, 59. Landová (všechny ČR) 22.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články