Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Odvrátí Češi galeje? O návrat mezi elitu se pokusí ve sprintu v Pokljuce

Pokljuka – Třetí zastávkou Světového poháru v biatlonu je slovinská Pokljuka. Pro české barvy téměř druhý domov. V posledních letech sem česká reprezentace vyrážela dvakrát až třikrát do roka, tedy až do letošní přípravy, kdy Slovinsko vystřídala Francie. Od čtvrtka do neděle tu muži i ženy absolvují po třech závodech. Vše začne dnešními sprinty mužů a v neděli vyvrcholí úvodními kláními s hromadným startem. Čeští muži budou hledat ztracené sebevědomí, Gabriela Soukalová bude hájit žluté startovní číslo. Přímý přenos sprintu mužů vysílá ČT sport a náš web od 14:25.

Pokljuku, malebnou krasovou náhorní plošinu s hlubokými hvozdy i horskými loukami, charakterizují slunce, čerstvý vzduch, nízká vlhkost vzduchu a relativně nízké teploty. Ty by však neměly panovat na konci tohoto týdne. Podle předpovědi počasí se odpoledne má rtuť šplhat až nad pět stupňů Celsia, vítr by měl vanout jen velmi mírný.

"Pokljuka je skutečně krásné místo, v krásné přírodní scenérii. Má ideální nadmořskou výšku, která umožňuje trénink bez omezení," popsal český trenér slovinského týmu Tomáš Kos.

Je třeba si to srovnat v hlavě

Čeští biatlonisté jsou pod stále větším tlakem. Ten si ještě dokázali znásobit po nepřesvědčivých výkonech v úvodu sezony. Šéftrenér Ondřej Rybář vyhlásil po nepovedených štafetách v Hochfilzenu, kde obsadili Češi až 16. příčku, nepříliš lákavý plán: "Pokud i v Pokljuce budou kluci pokračovat ve stávajícím duchu, tak přijdou galeje. Galeje během vánočních svátků."

Muži se ještě neobjevili v elitní desítce, nejblíže k ní měl třináctý ze sprintu v Östersundu Michal Krčmář. "Situace není pro kluky jednoduchá, protože za sebou nemají závody a výsledky, jaké by si představovali. Ač se Ondra Moravec dvakrát dokázal ve stíhačce zlepšit a Michal Šlesingr je na tom myslím běžecky hodně dobře, musí si to i oni srovnat v hlavě a poprat se se střelbou," dodal Rybář.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih závodu mužských štafet v Hochfilzenu

Vůbec není jisté, zda se v neděli v závodu s hromadným startem jen pro třicítku vyvolených Češi představí. Nejlepší postavení má v celkovém pořadí třiadvacátý Ondřej Moravec. "Právě v Pokljuce by to mohli zlomit. Znají tady každý strom, cítí se tu jako doma," řekl optimisticky Kos.

Česká sestava se nemění, na slovinských tratích se představí Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Michal Krčmář, Jaroslav Soukup, Tomáš Krupčík, Gabriela Soukalová, Veronika Vítková, Eva Puskarčíková, Lucie Charvátová a Jitka Landová.

Zdroj
ČT sport, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články