Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Biatlon ožívá. V neděli startuje napěchovaná rekordní sezona

Praha – Již tuto neděli začíná ve švédském Östersundu 39. ročník Světového poháru v biatlonu. Vedle štafetových závodů bude v programu i 27 individuálních klání, což je rekord. Náročná sezona vyvrcholí na nejen pro Nory téměř posvátném Holmenkollenu během světového šampionátu na přelomu února a března a skončí finálovým podnikem v ruském Chanty-Mansijsku. Extrémně nabitý ročník budete moci sledovat prostřednictvím přímých přenosů ČT sport a našeho webu. První z dlouhého seriálu sledujte v neděli od 13:40.

Ondřej Moravec
zdroj: ČTK/ITAR-TASS/ autor: Yevgeny Tumashov

Zatížení pro sportovce je rok od roku vyšší. "Program je velice náročný a v posledních letech už neumožňuje národním federacím, aby si dělaly vlastní cílené pauzy. Jediná pauza je po dvou kolech v USA a Kanadě – čtrnáctidenní doladění na mistrovství světa," uvedl sportovní ředitel Českého biatlonového svazu Pavel Levora. "Ani struktura a systém hodnocení neumožňuje jednotlivcům cíleně plánovat výpadky, protože se propadají a ztrácejí možnost bojovat o přední pozice," doplnil.

Oproti minulému ročníku se změnily dva podniky. Místo Nového Města na Moravě se celý biatlonový kolotoč podívá do kanadského Canmore, které naposledy hostilo podnik SP před 32 lety. Místo finského Kontiolahti pak dostane přednost další severoamerická destinace - Presque Isle, kde se naposledy závodilo v sezoně 2010/2011.

Je nám líto, video expirovalo.
SP v biatlonu startuje smíšenou štafetou dvojic. Kdy bude na OH?

Snahou Mezinárodní biatlonové unie je propagovat biatlon po celém světě. "Byla dána podmínka, aby se závody jednou za dva roky uskutečnily i na druhém kontinentu," podotkl Levora.

Jistotou zůstávají lednové zastávky v Oberhofu, Ruhpoldingu a Anterselvě. Zvláště v první destinaci poslední roky měli pořadatelé problémy s větrem, špatnou viditelností i nedostatkem sněhu. Přesto se nejméně do roku 2018 žádná výrazná změna nechystá. "Jsou to jediná pevná pořadatelská místa, která si IBU drží, protože většina hlavních partnerů pochází z této oblasti," vysvětlil Levora.

Sezona odstartuje v neděli netradičně - smíšenými štafetami dvojic, tedy disciplínou, kterou měli možnost diváci vidět při její premiéře v SP v novoměstské aréně. "Cílem je, aby se i slabším národním federacím umožnilo bojovat o přední umístění," přiblížil Levora.

Závod pro muže a ženu na čtyři, respektive pět jedenapůlkilometrových okruhů by se měl jednou stát součástí olympijského programu. I proto bude do světového poháru zařazen dvakrát. "Záměrem je jako u smíšených štafet takový, aby se doladil a odzkoušel během Světového poháru, jel se pak na mistrovství světa a finální cíl je prosadit tento závod do olympijského programu," shrnul Levora.

Další novinka supersprint, která měla ambice stát se plnohodnotnou disciplínou, zůstává i pro nadcházející ročník upozaděna. "Sice zůstává jako oficiální disciplína uvedená v pravidlech, ale zatím se nikam nezařadila. Dělá se spíše při různých národních nebo exhibičních závodech. Signál od olympijského výboru byl jednoznačný – pokud budou zavádět otevření programu pro sportovní odvětví, tak jedině v koedukovaných závodech, čili ve smíšených. Tam je šance nejreálnější," zdůraznil Levora.

SP v biatlonu:

Östersund 28. listopadu – 6. prosince 2015

Hochfilzen 7.–13. prosince 2015

Pokljuka 14.–20. prosince 2015

Oberhof 4.–10. ledna 2016

Ruhpolding 11.–17. ledna 2016

Antholz-Anterselva 18.–24. ledna 2016

Canmore 1.–7. února 2016

Presque Isle 8.–14. února 2016

Oslo 29. února – 13. března 2016 – Mistrovství světa

Chanty-Mansijsk 14.–20. března 2016

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články