Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Krčmář: Je pro nás obrovské štěstí, že vedle sebe máme takové mazáky

Praha - Ve čtyřiadvaceti letech je Michal Krčmář nejmladším biatlonistou z české čtveřice, která se objevuje ve Světovém poháru. Úspěchy svých kolegů sleduje zatím hlavně z povzdálí – do elitní třicítky se v uplynulé sezoně dostal v individuálních závodech třikrát. Přesto je stabilním členem mužské štafety a za svými kolegy, od nichž sbírá zkušenosti, nehodlá zaostávat. Cílem pro jeho nadcházející sezonu je hlavně stabilizace formy a posun do elitní třicítky.

Michal Krčmář se v letošní sezoně hned několikrát objevil v mužské štafetě. Začátky čtyřiadvacetiletého závodníka v elitní české čtyřce však nebyly jednoduché. "Když si vzpomenu na svou první štafetu, kterou jsem rozjížděl, což byl závod Světového poháru v Oberhofu, tak jsem se dvakrát vyválel," usmívá se český reprezentant.

Prvotní neúspěchy však pro Krčmáře nakonec měly smysl. "Zpětně to hodnotím pozitivně, protože jsem si v sobě vyhodnotil spoustu věcí a další štafety jsem rozjel docela slušně," myslí si rodák z Vrchlabí, který oceňuje přítomnost jeho starších a známějších kolegů. "Od kluků se má člověk stále co učit, když vidí, jak fungují na tréninku, na hotelu, jak se vypořádávají s tlakem a médii, takže pro nás mladší je velké štěstí, že vedle sebe máme tyto mazáky," říká.

Krčmářova role ve štafetovém závodě je jasná. Úvodní dvě kola štafetového závodu musí rozjet tak, aby jeho kolegové drželi kontakt se špičkou, či dokonce byli na ní. Čtyřiadvacetiletému biatlonistovi se několikrát povedlo na startu nejen nezklamat, ale rozjet závod naprosto ideálním způsobem. "Kluci si ze mě dělali srandu, že když se mi v Ruhpoldingu a teď na MS v Kontiolahti povedl rozjezd, tak z toho byli zaskočení a měli co dělat, aby to ustáli," směje se Krčmář.

"Štafeta je strašně rychlý závod. Člověk odstartuje a první kolo se snaží, aby se mu nic nestalo, protože jede pětadvacet štafet v balíku a šlape se po holích a po lyžích. Při ležce je nejlepší, když člověk vypne, odstřílí a odjede. Vývoj závodu je - alespoň u mužů - podobný i v druhém kole, deset štafet zase jede po sobě a jede se naplno," popisuje průběh štafetového závodu český reprezentant.

Krčmář má za sebou teprve třetí seniorskou sezonu a v celkovém hodnocení seriálu obsadil jednapadesátou pozici. Jeho zatím největšími úspěchy v kariéře zůstávají medaile z juniorských šampionátů, a stále tak má před sebou obrovské množství práce, aby se dostal na úroveň starších kolegů z reprezentace.

To potvrdilo i mistrovství světa, Krčmář ve sprintu obsadil až 59. místo. "Nechtěl bych to svádět na podmínky, ostatní v nich taky dokázali zastřílet. Závod mi prostě nesednul, nepovedl se mi sprint a pak to odnesla stíhačka. Ale trenér a poté i já jsme se snažili uchlácholit se tím, že celá sezona byla dobrá a že z jednoho závodu se nezbořím, i když mě to opravdu hodně mrzelo," vzpomíná Krčmář.

Český reprezentant chce mířit vysoko, klade si však realistické cíle. "Letos jsem měl za cíl co nejvíc stabilizovat svou výkonnost, dostávat se pravidelně na body. To se mi v jeden moment docela dařilo, ale poté přišla spousta závodů, kdy  jsem končil kolem 45. do 55. místa, což nebylo úplně ideální," přemítá Krčmář. "Určitě mám ale chuť se v další sezoně posunout o něco výš, neříkám, že to bude druhá desítka, nedávám si velké skoky, stačí, když se posunu pravidelně do třetí desítky," sní český závodník.

Jednou z motivací zvláště v přípravném období je pro Krčmáře zvýšený zájem českých fanoušků o biatlon. Ten se však v samotném závodě snaží nebrat na vědomí. "Když by člověk při závodě vnímal, že ho sleduje milion lidí, tak to není dobře. Byl by rozhozený, zbytečně nervózní, takže je dobré to nechat stranou. Ale když je to dlouhé tréninkové období a vzpomene si, že to dělá i pro české fanoušky, lidi, kteří to s nimi budou prožívat, tak je to pro nás všechny motivace. Myslím si, že můžu mluvit za nás za všechny, když řeknu, že bez fanoušků by to nebylo ono," říká biatlonista.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články