Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Vítková si doběhla ve vytrvalostním závodě pro bronz, třetí je i celkově

Oslo - Veronika Vítková se pošesté v sezoně prosadila na stupně vítězů ve světovém poháru biatlonistek. Ve vytrvalostním závodě na 15 kilometrů na světovém poháru v Oslu doběhla třetí a stejná příčka jí patří i v průběžném pořadí SP, což je její nejlepší umístění v kariéře. Díky čtvrtému nejrychlejšímu běžeckému času a především bezchybné střelbě tak na Holmenkollenu vyrovnala své nejlepší umístění v této disciplíně v kariéře.

Veronika Vítková
zdroj: ČTK autor: Lunoš Pavlíček

Střelecky závod vyšel i Gabriele Soukalové, která udělala jedinou chybu, ovšem zaostávala běžecky, a tak nakonec se ztrátou téměř čtyř minut na vítězku dojela devátá. V celkovém hodnocení seriálu se ale posunula už na sedmé místo. "Gábinu i tak musím pochválit, protože se necítila ráno vůbec dobře. Prala se s tím srdnatě a je to pro ni skoro jak výhra," řekl trenér ženské reprezentace Zdeněk Vítek.

Bodovaly i další dvě Češky, přestože třikrát chybovaly při střelbě. Barbora Tomešová dojela a 31. místě a jen o jednu příčku tak zaostala za svým sezonním maximem. Eva Puskarčíková byla čtyřiatřicátá. Jitka Landová se musela se čtyřmi chybami spokojit s první nebodovanou 41. příčkou. Závod suverénním stylem ovládla finská favoritka Kaisa Mäkäräinenová, která si upevnila vedení v seriálu před Běloruskou Darjou Domračevovou.

Vítková, která dosud sbírala medaile hlavně ve sprintech a závodech s hromadným startem, měla závod od začátku velmi dobře rozjetý. Na střelnici byla bezchybná, navíc předvedla čtvrtý nejrychlejší běh. "Střílela jsem o něco pomaleji než obvykle. Každou ránu jsem si hlídala a vyplatilo se to," řekla radostně. "Vítr naštěstí nefoukal moc silný a mlha z nástřelu se před startem rozpustila. To mi udělalo radost."

Přestože předvedla čtvrtý nejrychlejší běh, dobrý pocit na trati neměla. "Bylo to strašně těžké," řekla unavená Vítková. "Bolelo to a trápila jsem se. Sníh se neustále měnil. Chvíli byl skluzný, chvíli brzda. To mi ubíralo hodně energie," vysvětlila. "Opět se mi to hodnotí dobře. Verču pochválím hlavně za střelbu, protože v individuálním závodě zastřílet nulu je prostě super," řekl Vítek.

Třetím místem si spravila chuť po nedělní stíhačce v Novém Městě na Moravě, ve které skončila po problémech na střelnici jedenáctá. "Ten závod mě dost mrzel, ale teď už je definitivně za mnou," připomněla Vítková okamžiky, kdy jí do terče mířila Němka Hildebrandová a rozhodčí ji pak nechali dlouho čekat.

Dlouho se dokonce držela na druhém místě, na kterém dojela i do cíle, ovšem nakonec ji předstihla Domračevová. Běloruské závodnici nevadila ani jedna chyba při první střelbě. Minutovou ztrátu rychlým během dohnala a na závěrečném okruhu smazala i desetisekundové manko na Vítkovou po poslední střelbě. Nakonec do cíle dojela o 2,5 sekundy rychleji.

Mäkärainenová zvládla závod zcela suverénně a nedala soupeřkám sebemenší šanci. Trefila všech 20 terčů a už na první střelbě měla náskok 15 sekund, který postupně zvyšovala. V cíli pak byla první o minutu a 18 sekund. Mohla by si tak dovolit i jednou minout jako Domračevová, přesto by vyhrála. Pro dvaatřicetiletou Finku to byl 14. triumf ve světovém poháru v kariéře.

Mäkärainenová a Domračevová jsou podle Vítkové suverénkami sezony. "Pokud zajedou svůj standard, nebo dokonce nadstandard jako dnes Kaisa, tak se s nimi moc závodit nedá. Jsou prostě někde jinde," řekla na adresu dvou elitních biatlonistek. "Pro nás ostatní biatlonové smrtelnice je pak hodně těžké se prosadit."

Výsledky SP v biatlonu v Oslu:

Ženy - vytrvalostní závod (15 km): 1. Mäkäräinenová (Fin.) 43:54,8 (0 tr. minut), 2. Domračevová (Běl.) -1:18,3 (1), 3. Vítková -1:20,9 (0), 4. Dahlmeierová (Něm.) -2:28,2 (0), 5. Hojniszová (Pol.) -2:51,5 (0), 6. Džymová -3:20,4 (0), 7. Varvynecová (obě Ukr.) -3:26,7 (0), 8. Hildebrandová (Něm.) -3:43,9 (2), 9. Soukalová -3:59,4 (1), 10. Bescondová (Fr.) -4:04,6 (1), ... 31. Tomešová -6:48,2 (3), 34. Puskarčíková -7:04,7 (3), 41. Landová -7:26,9 (4).

Průběžné pořadí SP (po 17 z 25 závodů): 1. Mäkärainenová 810, 2. Domračevová 777, 3. Vítková 600, 4. Valj Semerenková (Ukr.) 579, 5. Hildebrandová 538, 6. Wiererová (It.) 504, ...7. Soukalová 449, 37. Puskarčíková 143, 43. Landová 112, 69. Tomešová 21.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články