Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Biatlonová euforie počesku: Vyprodaný program i nárůst adeptů

Nové Město na Moravě - Dva dny před úvodními závody Světového poháru biatlonistů jsou všechny tři programové bloky ve Vysočina Areně vyprodané. Hlediště má kapacitu zhruba 17 000 diváků, do prostoru okolo tratí, kde pořadatelé očekávají okolo dalších 15 tisíc fanoušků, mají návštěvníci vstup zdarma. Díky úspěchům reprezentantů navíc strmě roste zájem dětí o biatlon, někde už musí zájemce dokonce odmítat.

Gabriela Soukalová
zdroj: ISIFA/Gettyimages Editorial autor: Stanko Gruden/Agence Zoom

Současné "biatlonové šílenství" podpořily úspěchy reprezentantů na loňských olympijských hrách v Soči i v průběhu této sezony. "Poslední vstupenky na páteční a sobotní program zmizely v předprodeji krátce po poledni. Takový zájem je pro náš biatlon zavazující," řekl prezident svazu Jiří Hamza.

"Na bouřlivou domácí atmosféru se těšíme," reagoval šéftrenér Ondřej Rybář. "Zprávu o vyprodaném hledišti jsme dostali už v Ruhpoldingu. Potom ještě pořadatelé přistavěli tribuny. Co více si můžeme přát," dodal.

Do tréninků se dnes už zapojily kompletní české týmy. Dopoledne se chystaly při oficiálním tréninku na střelnici ženy a muži se věnovali lyžařské přípravě. Odpoledne si oba celky role prohodily.

Ondřej Moravec
zdroj: ČTK/AP autor: Kerstin Joensson

Česká republika zažívá biatlonovou euforii, o běh skloubený se střelbou je díky úspěchům reprezentace obrovský zájem. Kluby zaznamenaly stoprocentní nárůst dětské základny, svaz proto ale musí řešit i s tím spojené problémy: je potřeba školit nové trenéry a zajistit přísun zbraní, aby bylo s čím trénovat. "Meziročně rosteme v dětech o sto procent, ale naráží to i na materiál a na trenéry, aby byli fundovaní. Ty musíme vyškolit a udělat novou metodiku," upozornil Hamza.

"Největší nárůst je u žáků a i kvalita je slušná. Děcek je spousta a zdá se, že šikovných," řekl Jan Matouš, první český medailista z mistrovství světa - třetí muž z vytrvalostního závodu v Lake Placid 1987 - a dnes šéf klubu SKP Kornspitz Jablonec.

Dětí se objevilo na náborech dokonce tolik, že například v Jablonci už museli i odmítat. "Aby se trénink dal zvládnout a měl určitou úroveň, tak jsme si dali kapacitní limit," vysvětlil Matouš. V další tuzemské biatlonové baště v OEZ Letohrad k podobnému kroku ještě nesáhli. "Ale přemýšlíme o kritériích, aby mělo děcko určité předpoklady," řekl vedoucí trenér žactva Jiří Faltus. "Zatím se to zvládá a samo vyselektuje. V přípravce je čtyřicet dětí a za dva roky vydrží dvacet," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články