Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Vysočina arena začala vyrábět technický sníh, vrchol sezony se blíží

Nové Město na Moravě (Žďársko) – Světový pohár v biatlonu na českém území se nezadržitelně blíží, smíšené štafety odstartují v pátek 6. února. I proto osmnáct sněhových děl začalo už v pondělí dvě hodiny před půlnocí v Novém Městě na Moravě chrlit technický sníh k přípravě tratí. V permanenci jsou také pořadatelé v Bedřichově, sníh se tam vyrábí pro lednovou Jizerskou padesátku.

Vysočina aréna začala se zasněžováním
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Už 26. prosince jsou v termínovém kalendáři Vysočina areny v programu Štěpánské závody v běhu na lyžích a o dva dny později biatlonové závody mládeže. V případě příznivých podmínek by do Nového Města mohlo být přeloženo i první kolo Českého poháru v biatlonu z Harrachova (20. a 21. prosince), protože v Krkonoších není zatím k dispozici trať. "Chtěli bychom připravit okruh v délce minimálně půldruhého kilometru. Hodně bude záležet na tom, co nám počasí dovolí. A také kolik bude sněhu v zásobnících, abychom jej mohli rozvážet na úseky, které nejsou pokryty zasněžovacími děly," řekl ředitel soutěží Vlastimil Jakeš.

Teplota ve Vysočina Areně se pohybuje okolo minus tří stupňů Celsia. "Podmínky na výrobu technického sněhu jsou špatné. V provozu je celý zasněžovací systém, jeho výkon se však pohybuje pouze na jedné třetině kapacity. Voda proudící do děl je teplá, proto je sníh mokrý," vysvětlil jeden z pořadatelů Karel Klapač. Děla vyrábějí technický sníh do zásobníku na parkovišti a také zasněžují stadion, část tratí na louce a před tunelem.

Před dvěma lety před mistrovstvím světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě byly podmínky příznivější. Děla začala vyrábět sníh už 1. prosince.

Jizerská padesátka za každou cenu

Jizerská padesátka, která se letos kvůli nedostatku sněhu nekonala, je v plánu od 9. do 11. ledna 2015. I proto se nyní hned při první příležitosti naplno rozjela sněhová děla. Předpověď počasí slibuje teploty pod nulou i na nadcházející dny a také občasné sněžení. "Proti předchozím rokům jsme výrazně navýšili kapacitu výroby sněhu a od pondělního večera zasněžujeme naplno. Sníh, který vyrobíme v Bedřichově, využijeme přímo na stadionu a také na úvodních kilometrech Jizerské magistrály směrem K Buku a Nové louce," řekl Martin Koucký z organizačního výboru.

Z výroby technického sněhu nebudou těžit jen závodníci ČEZ Jizerské 50. Každoročně vylepšuje podmínky pro úpravu stadionu a navazujících tras pro všechny příznivce běžeckého lyžování, kteří si za nástupní místo na Jizerskou magistrálu vyberou právě Bedřichov.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články