Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Šlesingr dojel na úvod sezony třetí, Svendsen neměl konkurenci

Östersund – Michal Šlesingr v úvodním vytrvalostním závodu biatlonové sezony vybojoval třetí místo. Suverénním způsobem zvládl závod Nor Emil Hegle Svendsen, který neminul ani jeden z dvaceti terčů a před druhým Ukrajincem Sergejem Semjonovem měl v cíli náskok více než minutu. Bodovali i další dva Češi. Dvanáctý skončil po dvou chybách na střelnici a pádu v jednom ze sjezdů Ondřej Moravec, třiatřicátý dojel Jaroslav Soukup. Zítra pokračuje biatlonový světový pohár závodem žen na 15 kilometrů. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web od 17:10.

Michal Šlesingr na stupních vítězů v Östersundu
zdroj: ČTK/AP

"Mít takhle vysoko dva závodníky je super. Michal zvládl závod střelecky, Ondra si odstřelil lepší umístění na poslední střelbě," okomentoval průběh reprezentační šéftrenér Ondřej Rybář.

Jednatřicetiletý Šlesinger slaví návrat do světové špičky po dvou letech, během kterých měl zdravotní potíže. Kvůli nim přišel o loňské mistrovství světa v Novém Městě na Moravě i letošní olympijské hry v Soči. Před sedmi lety v Anterselvě získal stříbro a bronz na MS, ještě v roce 2012 byl desátý v konečném hodnocení SP. Dnes si po vleklých potížích zvedl sebevědomí.

Šlesingr, kterému se dařilo už i v úvodním závodu celé sezony smíšené štafetě, vsadil na přesnou střelbu a vyplatilo se. Biatlonisté se na střelnici potýkali s nevyzpytatelným nárazovým větrem. Ač český biatlonista strávil na položkách hodně času, v porovnání s nejlepším střelcem závodu Němcem Grafem dokonce o minutu více, přesnost byla tajemstvím úspěchu. Šlesingr udělal jedinou chybu na druhé střelbě vleže a za vítězem zaostal o více než dvě minuty.

"Hlavně v posledním kole to hodně bolelo," prohlásil Šlesingr. V závěru prý už cítil křeče do stehen. "Úplně jsem se vyždímal. Ale jsem moc rád, že jsem se takhle mohl vydat a přineslo to takový výsledek," uvedl Šlesingr, který před třemi lety zahájil sezonu na témže místě na stejné trati druhým místem.

Svendsen od začátku závodu dominoval. Střílel čistě a rychle, byť na střelnici hlavně zpočátku závodu foukal silný vítr, a po rychlém běhu si připsal 37. vítězství v kariéře.

I další čeští biatlonisté byli vidět

Trojnásobný olympijský medailista Ondřej Moravec a dvojnásobný medailista ze Soči Jaroslav Soukup sice chybovali na první položce vleže, ale po třech stavech byli v elitní desítce. Poslední položka však pro Moravce znamenala druhou chybu a i vinou pádu klesl na konečnou dvanáctou pozici, Soukup chyboval dvakrát a propadl se na 33. místo.

"Spadl jsem snad v tom úplně nejhorším místě. V samé spodní části sjezdu a trochu jsem se potloukl," líčil Moravec. Do konce závodu se už nedostal do tempa. "Mrzí mě to, protože jsem měl smůlu i ve štafetě," připomněl nedělní trable s rukavicí. "Až se ke mně opět přikloní štěstí, věřím, že to bude poznat i na výsledku," dodal.

Do osudu závodu hodně promluvil vítr. "Minulý rok to bylo daleko rozmanitější. Někteří závodníci jako Martin Fourcade to dnes nezvládli hlavou. Dnes to bylo hodně psychologické," prohlásil Rybář. Fourcade hned na první položce čtyřikrát chyboval a skončil v deváté desítce.

Výsledky vytrvalostního závodu

1. Svendsen (Nor.) 53:25,6 min. (0 trest. minut), 2. Semjonov (Ukr.) -1:17,6 (1), 3. Šlesingr (ČR) -2:08,3 (1), 4. Lesser (Něm.) -2:11,5 (1), 5. Lindström (Švéd.) -2:15,1 (2), 6. Björndalen (Nor.) -2:16,1 (3), 7. Landertinger (Rak.) -2:44,2 (2), 8. Bö (Nor.) -2:51,3 (4), 9. S. Fourcade -2:58,1 (1), 10. Maillet (oba Fr.) -3:22,9 (1), ...12. Moravec -3:32,9 (2), 33. Soukup -5:50,2 (4), 46. Krupčík -7:11,7 (3), 80. Krčmář (všichni ČR) -10:16,4 (7).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články