Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Biatlonová sezona končí. Vejdou se tři Češi do elitní desítky?

Oslo – V Norsku vrcholí biatlonová sezona a českým závodníkům jde o hodně. Olympijští medailisté Ondřej Moravec, Gabriela Soukalová a Veronika Vítková touží po povedeném závěru, na dosah mají nejlepší umístění ve světovém poháru v kariéře. Přímé přenosy z posledních tří závodů mužů i žen nabídne od dnešního dne do neděle ČT sport a náš web. Sprint biatlonistek startuje ve 12:25, o tři hodiny později vyrazí na trať jejich reprezentační kolegové.

Gabriela Soukalová
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Jistotu zlepšení životního maxima v konečném pořadí má z českého tria Vítková, která posune své hranice čtvrtou sezonu po sobě. Loni byla šestnáctá a letos nejspíše skončí poprvé v elitní desítce. Před závody na Holmenkollenu je průběžně šestá.

"Věřím, že i v Oslu budu v pohodě a ještě nějaké body posbírám. Myslím, že mám dobrou výchozí pozici, i kdybych něco pokazila. To mi dodává více klidu," řekla Vítková po závodech v Kontiolahti svazovému webu.

O místo před ní je pátá Soukalová. Dvojnásobná stříbrná medailistka ze Soči už vyhrála malý glóbus za vytrvalostní závody a má šanci v SP vylepšit loňské šesté místo. "Být v pětce je pro mě sen. Jsem povahou pesimistka, proto nějak nevěřím, že bych se tam mohla udržet," řekla Soukalová serveru iDnes.

Před rokem Soukalová senzačně ve finále SP v Chanty Mansijsku všechny tři závody vyhrála. Letos ale byla po únorové olympiádě nemocná, proto krotí optimismus, i když v Kontiolahti dojela ve sprintu třetí. "Když budu na konci sezony do desítky, budu moc spokojená. Vzhledem k výpadkům, co jsem měla, je vlastně zázrak, že se pořád držím mezi nejlepšími," řekla česká biatlonistka, která v úvodu sezony světový pohár vedla.

Na hranici svého životního umístění v SP balancuje i Moravec. Trojnásobný medailista ze Soči je průběžně třináctý, o místo za svým loňským maximem. Třeba na osmého Simona Schemppa z Německa ztrácí jen 44 bodů.

Henkelová a Bergerová se loučí

Francouz Martin Fourcade už je jistým držitelem velkého křišťálového glóbu. Mezi ženami se o titulu rozhodne mezi vedoucí obhájkyní titulu Finkou Kaisou Mäkäräinenová a loučící se Torou Bergerovou.

Kromě norské legendy budou závody v Oslu těmi posledními i pro Němku Andreu Henkelovou. "Těžko říct, jak mi po mém posledním 'svěťáku' bude. Ale momentálně ještě žádnou lítost necítím. Převažuje to, že se na závody na Holmenkollenu těším," uvedla šestatřicetiletá Henkelová, která má na kontě i osm zlatých medailí z mistrovství světa.

Po dnešních sprintech jsou v sobotu na programu stíhací závody a v neděli sezonu uzavřou závody s hromadným startem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články