Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Štafetu v Hochfilzenu vyhrály Ukrajinky, Češky dokončily dvanácté

Hochfilzen (Rakousko) - Sobotní program světového poháru biatlonistů v rakouském Hochfilzenu odstartovaly ženy. Závod na 4x6 km dokončily Češky na 12. příčce v sestavě Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Eva Puskarčíková a Barbora Tomešová. Pro vítězství si dojely Ukrajinky s velkým náskokem na Německo a třetí Francii.

Olena Pidhrušná
zdroj: ČTK/AP autor: Kerstin Joensson

Vítková, druhá žena pátečního sprintu, si formu přenesla do štafety a rozjela ji výborně. Po čisté střelbě předala na druhém místě za Běloruskem, jenže Soukalové se nepovedla "stojka" a musela na trestné kolo. Po něm klesla na osmou pozici se ztrátou bezmála minuty na čelo.

"Na dva poslední terče se mi trochu začaly třást nohy, a čím víc se člověk v takovou chvíli snaží, tím méně to jde," posteskla si na webu biatlonového svazu vedoucí žena světového poháru. "Někdy to tak ve sportu je, že věci nevycházejí, jak si člověk přeje. A bude hůř. Ještě hodněkrát bude hůř," dodala Soukalová.

Puskarčíková si připsala na střelnici dvě nuly a vytáhla český tým na šesté místo, jenže Tomešová čtyřikrát dobíjela a s pomalejším během vypadla i z první desítky. Ukrajině zajistila klíčový náskok na třetím úseku Valj Semerenková a finišmanka Olena Pidhrušná už šanci nepustila. Vítěznou štafetu tvořily i Julija Džymová a Vita Semerenková.

Nový objev Puskarčíková?

Krok za krokem zlepšuje svoji výkonnost dvaadvacetiletá Eva Puskarčíková. "S Evou trénujeme společně. Ona byla vždy výbornou střelkyní, ale teď navíc udělala velký progres i v běhu," řekla na její adresu Vítková. "Myslím, že po těchto výkonech s námi Eva zůstane jak ve světovém poháru, tak si hlasitě řekla o nominaci na olympiádu."

Před druhým kolem světového poháru si mezi elitou vyzkoušela pouze štafety v Oberhofu v sezoně 2011/12. V Rakousku ale hned napoprvé postoupila ze sprintu do stíhačky, navíc i bodovala a ve štafetách podpořila tým výtečným výkonem, když byla o půl minuty rychlejší než Soukalová.

"Já jsem úplně nadšená. Vůbec jsem nečekala takovouto premiéru, snad to půjde takto i nadále. Dnes byla základem střelba a mám opravdu radost, že mi dařilo. Konečně. V IBU Cupech to totiž tak slavné nebylo. Je super, že jsem to prolomila právě tady," libovala si Puskarčíková.

Výsledky:

1. Ukrajina (Džymová, Vita Semerenková, Valj Semerenková, Pidhrušná) 1:13:09,2 (0 tr. kol + 3 dobíjení), 2. Německo (Preussová, Henkelová, Hildebrandová, Dahlmeierová) -56,3 (1+7), 3. Francie (Brunetová, Boilleyová, Chevalierová, Bescondová) -1:00,8 (0+7), 4. Rusko -1:09,2 (1+9), 5. Norsko -1:49,7 (0+11), 6. Slovensko -1:52,3 (1+11), ...12. ČR (Vítková, Soukalová, Puskarčíková, Tomešová) -3:25,8 (1+8).

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články