Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Soukalová si vzala za příklad Hejnovou a trénuje s muži

Praha - Gabriela Soukalová chtěla zkusit něco nového. Vítězka tří závodů finále SP v Chanty Mansijsku a šestá žena celkového pořadí seriálu začala letní přípravu s ženským týmem pod vedením Jindřicha Šikoly. Od srpna se ovšem rozhodla pro změnu a přidala se k mužům v čele s Ondřejem Moravcem, které trénuje Ondřej Rybář. Zda změna v tréninku dodá Soukalové lepší výsledky, může napovědět už tento víkend a mistrovství České republiky v letním biatlonu, které hostí Letohrad.

"Potřebovala jsem nový impulz a řekla jsem si trošku po vzoru Zuzky Hejnové, že bych chtěla zkusit tento systém taky," řekla Soukalová. "Kluci jsou ve všem lepší. Dotahovat se na ně je pro mě doufám obrovské plus a je to velká dřina. Příprava je trošičku jiná, mají více tréninkových prostředků, je to dost pestřejší než dosud a je to zábavnější," řekla třiadvacetiletá Soukalová. "Má to těžký, ale myslím si, že se s tím pere dobře," glosoval reprezentant Ondřej Moravec.

O možnosti trénovat s muži diskutovala s Rybářem už před třemi lety. Tehdy si to ještě rozmyslela, ale letos od jara tuto myšlenku znovu nosila v hlavě. "Nebylo to rozhodnutí ze dne na den. Teď jsem si říkala, když se do toho nevrhnu po hlavě, tak to nikdy neuskutečním. Začala jsem spolupracovat s psychologem, který mě do toho kroku trošku posunul, a cítím to jako srdeční záležitost," vysvětlila.

Předsevzetí Gabriely Soukalové před novou sezonou:

"Bylo by fajn udržet se v celkovém pořadí SP do patnáctky a ukázat, že to nebyla v minulé sezoně náhoda."

Ke změně se odhodlala před sezonou s vrcholem na olympiádě v Soči. To může být trochu riskantní, protože je otázkou, jak se na ní jiný trénink a vyšší intenzita projeví. "Řídila jsem se intuicí. Není to otázka jen nadcházející olympiády, ale i třeba té další a práce do budoucna. V tomhle vidím velký přínos do dalších let," řekla.

Zatím žádná zdravotní komplikace

Na rozdíl od loňského léta, v kterém ještě léčila nemoc ze zimy, je letos Soukalová bez zdravotních komplikací. "Snad jsem si to už vybrala a trénink se zúročí v zimě," přála si kometa minulého ročníku SP, v kterém vyhrála čtyři závody, a členka bronzové smíšené štafety z mistrovství světa v Novém Městě na Moravě.

Soukalová se snaží nabrat více síly, protože má v pořádku i záda. "Trávím více hodin v posilovně a mám víc speciální síly na kolečkových lyžích," řekla s obvyklým úsměvem.

Více pracuje i na střelbě. Během celé sezony vystřílí přes 13 tisíc nábojů. "Teď nevím, kolik mám, ale pocitově je střelecké přípravy o dost více než kdykoli předtím," dodala Soukalová.

Je nám líto, video expirovalo.
Soukalová trénuje s mužskou reprezentací
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články